Що ж чекає на учасників ЗНО під час самого тестування?

 

 

    З 1 лютого 2022 року почалася реєстрація на основну сесію ЗНО, і якщо ти ще не зареєструвався, то краще з цим не зволікати, щоб була можливість виправити помилки або внести зміни.

 

Реєстрація

      Звичайно, щоб потрапити на саме ЗНО, потрібно зареєструватися та отримати лист із запрошенням й сертифікатом ЗНО, який має унікальний номер. На сертифікаті потім будуть ставити штампи, що свідчить про проходження тестування, це знадобиться при вступі. Тому варто не губити цей папірець, бо це справжній паспорт абітурієнта та випускника. Зазвичай з реєстрацію допомагають офіційні представники школи чи іншого навчального закладу, але якщо приходиться робити це самостійно, то можна подивитися відео від УЦОЯО, де детально показується і розповідається, як усе правильно зробити. Але не хвилюйся, навіть якщо ти зробиш помилки в реєстрації, то їх можна буде виправити! Головне — не залишати на останні дні, бо тоді часу на це не залишиться.

 

 

 

Після реєстрації

      Через деякий час тобі прийдуть документи, та можна буде дізнатися місце складання ЗНО. Це навіть може бути цікаво, бо часто місце складання ЗНО збігається з однокласниками та друзями, а якщо ні — то помірятися тим, кому довше та складніше добиратися завжди актуально. Краще продумати свій маршрут заздалегідь, щоб розрахувати час та не загубитися. Можна домовитися поїхати на ЗНО разом з кимось, бо це зменшить напругу та хвилювання.

 

 

Напередодні ЗНО

      Кажуть, що краще нічого не вчити за день до тестування, але що ж тоді робити? Збирати та перевіряти документи, бо навіть зі знаннями, але без сертифіката учасника та запрошення тебе не пустять. Візьми із собою:

  • паспорт;
  • сертифікат учасника ЗНО;
  • запрошення-перепустку (її варто роздрукувати з особистого кабінету);
  • 2-3 чорні ручки;
  • пляшку води (краще одразу зняти етикетку, щоб на це потім не відволікатися);
  • маску, санітайзер (пам’ятаємо про пандемію та дбаємо про власну безпеку);
  • гарний настрій.

      Тому перевір ось ці речі, постав будильник, і якщо ти їдеш не один, то перевір свого компаньйона, щоб він не загубився сам і нічого не забув із документів.
 

День «Х»

      Настав цей день… Що робити?

  • Було б добре прокинутися вчасно. І краще нормально поснідати, бо тестування з дорогою займе приблизно півдня, тому сили точно не будуть зайвими.
  • Необхідно прибути до пункту тестування не пізніше 10:50, але краще раніше, бо бувають різні ситуації. У запрошенні має бути зазначений рекомендований час, тому можеш орієнтуватися на нього. В будь-якому випадку не запізнюйся, бо до пункту просто не пустять.
  • Біля входу будуть розміщені списки, і там можна буде знайти свою аудиторію, а біля аудиторії буде список з твоїм місцем. До речі, цікавий факт, що один з учасників ЗНО (на прохання організаторів) перевіряє пакет документів та ставить свій підпис. Тому не лякайся, якщо тебе на початку тестування покличе інструктор.
  • Також уважно прослухай свої права та обов’язки, і не забудь прибрати усі заборонені пристрої, вимкнути телефон, бо це справді важливо.
  • Будь готовий до перевірки металошукачем, але в цьому немає нічого такого, і час, витрачений на це, усім учасникам додадуть. Поки усіх перевіряють можна подумати над твором або іншим завданням відкритого типу, або ж просто відпочити з думками.

 

 

      Насправді процедура тестування не така вже й страшна, просто необхідно розібратися в усіх організаційних моментах, знати свої права та обов’язки й перевірити свій пакет документів. І більш детально про це можна прочитати у спеціальному путівнику учасника ЗНО від УЦОЯО. Але вже зараз ти трохи знаєш, що на тебе чекає, тому не хвилюйся, ти з усім впораєшся!

 

Вікторія Ярмоліч

 

Популярні статті

Читати далі