Як абітурієнту зробити важливий вибір під час війни? Наша стаття допоможе вам розібратися у цьому складному питанні. 

 

      Сьогодні абітурієнти нерідко замислюються: чи потрібно вступати до вишу, якщо в країні війна, чи вчасно це? Чи заслуговує я на вступ, коли інші страждають? Ці доволі складні питання припали на долю молоді в наш час.

 

 

      Але іноді людина й у мирний час відкладає все на потім. Тому необхідно знати, що люди, які планують «жити колись», мають синдром відкладеного життя. Це психологічний феномен, за яким людина постійно переживає за минуле чи майбутнє. Вона не може жити у проміжку тут і зараз.

      Ось чому під час війни юний підліток може вважати, що зараз не на часі обирати ВНЗ та майбутню професію. Якщо ви розумієте, що схильні до подібного синдрому, то запитайте себе: «Чи хочу я віддати ворогу своє життя? Адже якщо я не живу, то він мене вже переміг». Ніхто, тим паче ворог, не має права вирішувати коли і як ви маєте жити.

 

Як подолати синдром відкладеного життя?

      Не слід відмовлятися від своїх планів на «після війни», краще, мабуть, придивитися до них уважніше. Можливо, в очікуванні майбутнього ви й не помітили, що сьогодні вже можна взяти життя у свої руки й зробити максимум для досягнення своїх цілей та мрій.

  • Щодня приділяйте хоча б 30 хвилин для досягнення планів і втілення цілей.
  • Чим би ви не займалися протягом дня, запитуйте себе: «Чи корисно для мене те, що я зараз роблю? Для кого це важливо?». 
  • Хваліть себе навіть за найменші зміни й за будь-який маленький успіх.
  • Цінуйте сьогодні, бо час — один із найдорожчих ресурсів. Шанси, які у вас є сьогодні — унікальні, тому дійте відповідно до обставин. Здійсніть хоча б один крок на шляху до своєї мрії зараз.

      Якщо ви вважаєте, що вступ до ЗВО вам буде на користь, не відкладайте це рішення. С гарними знаннями ви допоможете нашій країні розвиватися та відбудуватися після перемоги. Наперекір складностям, які виникають зараз, слід будувати та покращувати сьогоднішнє життя. Живемо, отже, не здаємось. 

 

А що робити, якщо не впевнені у своєму виборі?

      На Заході дуже популярне таке явище як gap year: коли випускник школи не одразу вступає до універу, а перебуває у пошуках себе.

  • Це може бути й волонтерство, що зараз дуже популярно, і, найголовніше корисно. Під час волонтерства ви розширите горизонт знань та познайомитесь з цікавими людьми.
  • Також підлітки пробують працювати в обраному напрямку діяльності: проходять стажування, щоб визначитися з майбутньою професією. Хоча зараз війна, проте можливості все одно є, хоча стало трохи складніше їх втілити.

      Отже, вступ до університету це одне з найскладніших рішень у житті, яке зараз стало ще важче прийняти. Але будь-який ваш вибір буде правильним. Гарні знання допоможуть вам у майбутньому зробити статок, натомість «відкладення» цього рішення дасть вам можливість краще зрозуміти себе. Прислухайтеся до себе: ваші прагнення і бажання дуже важливі в розв'язання цього питання.

 

Зробить правильний вибір!

Максим Мороз

 

 

 

Популярні статті

Читати далі