Поговоримо про популярну та актуальну професію — hr менеджера.

 

      В ІТ сфері існує багато професій, які не потребують знань мов програмування та вміння кодити: бізнес-аналітик, тестувальник, менеджер продукту тощо. Сюди можна віднести й спеціалістів, які вже давно вийшли за рамки айтішної галузі — HR managers або управлінці людського ресурсу.

      Отже, визначимо, що таке управління людським ресурсом, які навички необхідні цьому фахівцю та де можна отримати необхідні хард скіли.

 

 

За визначенням…

      Менеджмент — це система дій і заходів щодо раціонального й оптимального управління людьми й ресурсами на фірмі, які спрямовані на досягнення поставлених задач. Сюди можна віднести й chief executive officer (головний виконавчий директор), який є босом всіх босів, і якогось тім ліда, тому що він керує групою людей, і навіть дона мафії.

 

Людські ресурси

      Здавалось би з поняттям «людські ресурси» все простіше — це люди. Проте варто додати, що це не просто люди, а їхній час (робочий та неробочий), навички, досвід і також особливості характеру та психіки. Ми не продаємо себе компанії (рабство наче ж скасували), а свої вміння та найголовніший ресурс — час.

 

HR management

      Тому HR management (управління персоналом, керування людськими ресурсами) — це підхід до ефективного використання співробітників. Він охоплює: набір нових робітників, їхнє навчання, розвиток, підтримка нормальної атмосфери в колективі, а також розробка внутрішніх правил компанії, таких як: дрес-код, розклад, дисциплінарний процес, управління певними пільгами й компенсаціями. Тобто ейчар (ще одна назва) управляє всіма «маленькими гвинтиками» в компанії, робить їх працю комфортнішою. Поговоримо, які навички необхідні керівнику персоналом.

  1. Організованість

      Управляти багатьма людьми, навіть десятком людей це вже багацько. Доведеться керувати зарплатою та всім, що з нею пов’язано, кар’єрою людей, їх розвитком. Отже, необхідно буде вправно управляти власним часом.

  1. Багатозадачність

      Навичка, яку люблять усі роботодавці: чим більше може робити співробітник, тим краще! Але ейчару вона супернеобхідна: доведеться працювати не тільки з різними людьми, а й з різними сферами бізнесу. Наприклад, в один мить часу розв’язуємо проблему працівника, потім необхідно провести інтерв’ю, а після обіду придумати якусь активність для тімбілдінгу.

  1. Стратегічне мислення

      HR менеджер це саме той спеціаліст, який має фокусуватися на довгостроковому розвитку фірми, саме тому він обирає ефективну тактику управління персоналом. Людина зі стратегічним мисленням може заздалегідь планувати і дивитися на тенденції, які можуть вплинути на середовище, в якому працює бізнес.

  1. Етика та відчуття справедливості

      Оскільки HR працює з різними відділами для управління конфліктами та ведення переговорів про профспілкові контракти та заробітну плату, спеціаліст з персоналу потребує етичних навичок та здатності зберігати конфіденційність.

 

Інші необхідні навички:

  • знання економіки, менеджменту, психології;
  • дуже просунуті soft skills;
  • розуміння людей;
  • логічне та критичне мислення;
  • володіння іноземними мовами;
  • розуміння трудового законодавства;
    активність.

 

Чи потрібен hr спеціаліст в ІТ компанії?

      Звичайно! Він може проводити різні тренінги по особистісному розвитку, розвивати вміння працювати в команді. Крім того, необхідно набирати новий персонал, для цього треба знати суть АйТі бізнесу, як він влаштований, як працює той чи інший продукт компанії.

      HR менеджер може відповідати за стажування молодих професіоналів (трейні та джуни), допомогти влитися в колектив та компанію в цілому.

 

Де здобути необхідні навички?

      В принципі, прийти в цю сферу можна з будь-якої іншої. Навчаючись в ХНУРЕ отримують технічні знання, а згодом можна пройти курси HR Management і бути затребуваним спеціалістом.

      Найкраще для такої посади підходять спеціальності «Психологія» або «Менеджмент», остання, до речі, наявна в ХНУРЕ. Багато вишів зараз відкривають освітні програми по управлінню персоналом.

      Варто зазначити, що знайти роботу ейчаром не так вже й легко. Тому, чим більше ви будете знати та вміти — тим краще.

 

Успіху вам!

Максим Мороз

Популярні статті

Читати далі