Хто такі UI/UX дизайнери? Чи можливо в IT стати запотребуваним фахівцем з дизайну без вміння програмувати?

 

      Отже, UI/UX дизайнер — це спеціаліст, який займається створенням ефективних, зручних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів, мобільних додатків, програмних забезпечень та інших продуктів. Коли ми заходимо на сайт чи відкриваємо мобільний застосунок, всю візуальну частину яку бачимо якраз і створюють UI/UX дизайнери. А якщо бути більш точним, вони створюють макети дизайнів, з якими далі працюють frontend розробники.

 

 

Різниця між UI та UX дизайном

      Щоб зрозуміти різницю між UI та UX дизайном, важливо зазначити, що UI (user interface) дизайнери займаються розробкою зовнішнього вигляду продукту. Їхні завдання полягають у виборі кольорів, шрифтів та інших елементів дизайну. UX (user experience) дизайнери фокусуються на забезпеченні зручної та приємної взаємодії користувача з продуктом. Обидві частини є важливими, тому зазвичай UI та UX дизайнери або тісно працюють разом, або це одна людина.

 

Якими скілами володіють UI/ UX дизайнери?

      Аби стати гарним фахівцем у галузі UI/UX дизайну необхідно володіти певними навичками, такими як розуміння потреб користувачів, досвід у дизайні, вміння працювати з інструментами для дизайну та інші. Основні розберімо більш детально.

  1. Вміння працювати з інструментами для дизайну з такими, як Sketch, Adobe Photoshop, Figma, Adobe XD та інші.
  2. Розуміння основних принципів дизайну та їх використання. До основних принципів відносяться колір, композиція, типографіка, пропорції та інші.
  3. Здатність аналізувати та враховувати потреби, очікування користувачів, щоб створювати інтерфейси, які забезпечують гарний досвід взаємодії з продуктом.
  4. Вміння працювати в команді та спілкуватися з іншими фахівцями. UI/UX дизайнер зазвичай працює в команді з іншими дизайнерами, розробниками та фахівцями з маркетингу.
  5. Комунікаційні навички: UI/UX дизайнер повинен вміти ефективно спілкуватися з замовниками, розробниками та іншими членами команди, а також чітко висловлювати свої думки та ідеї щодо дизайну.

  

Які обов’язки в UI/UX дизайнерів?

      UI/UX дизайнер створює і покращує інтерфейс та взаємодію з користувачем на вебсайтах, додатках, програмному забезпеченні та інших продуктах.

      Основні обов'язки UI/UX дизайнера:

  1. Розроблювати макети продукту, в яких визначати розміщення елементів, типографіку, кольорову палітру, а також розміщення функціональних елементів.
  2. Розроблювати іконки, зображення та інші графічні елементи.
  3. Створювати прототипи продукту, які дозволяють тестувати функціональність та ефективність дизайну.
  4. Тестувати продукт з метою виявлення недоліків і покращення дизайну та взаємодії з користувачем.
  5. Розроблювати анімації для поліпшення взаємодії користувачів з інтерфейсами.

 

 

Що з перспективами?

      Професія UI/UX дизайнер вважається швидкорослою в галузі технологій. За даними Bureau of Labor Statistics у цій професії очікується зріст зайнятості на 13% між 2020 і 2030 роками. Це пов’язано з тим, що UI/UX дизайнери мають працювати з безліччю різних пристроїв та платформ, починаючи від смартгодинників та телевізорів, закінчуючи електронними книжками та відеоіграми. Також ця професія цінується за те, що гарний UI/UX дизайн може збільшити дохід бізнесу внаслідок підвищення задоволеності та залученості користувачів.

      До того, UI/UX дизайнерів поважають і на ринку праці. У зв'язку зі зростанням попиту зарплати в цій сфері також зростають. Середня зарплата для початківців в області UI/UX дизайну в Україні коливається від 20 000 до 30 000 гривень на місяць. Хоча, звичайно, вона може відрізнятися в залежності від місця розташування, компанії, розміру проєктів та інших факторів.

 

      Тож, як бачимо, UI/UX дизайнерам не треба програмувати.

      Але не варто не дооцінювати переваги тих UI/UX дизайнерів, які мають знання основ HTML й CSS, SQL, JavaScript для створювання реалістичного та реалізованого дизайну, що допомагають налагодити комунікацію з розробниками, а також втілювати свою роботу в життя. До того, в Європі та США це вміння вже стандарт ринку і допоможе вам відповідати його вимогам.

      Здобути ці знання вам можуть, наприклад, в ХНУРЕ, де найкраще підійде спеціальність «Видавництво та поліграфія». Вона містить багато дисциплін, які допоможуть освоїти цю професію, а саме: «Основи графічного дизайну», «Дизайн прототипів», «Шрифтові технології», «Основи UI/UX», «Web-технології» та інші. Студенти вивчають методи розробки дизайну, вчаться проєктувати та розробляти WEB-дизайн, UI/UX інтерфейси, мобільні додатки, освоюють технології покадрової анімації та інше.

 

Успіхів

Пашньова Анастасія

 

Популярні статті

Читати далі