Молодий айтішник може багато знати про програмування, бази даних, вміти читати документацію, але ще потрібно розумітися на законах та податках. В цій статті ви дізнаєтеся трохи більше про це. 

 

      Ми розпочинаємо серію статей-інтерв’ю з фахівцями в IT сфері. Ви більше дізнаєтеся про бізнес інформаційних технологій.

      Стартувати будемо з найважливішого, на думку чиновників — законодавче регулювання ІТ-галузі.

      Про закони нам розкаже головний юрист компанії «Таксер» Крюков Юрій Валерійович. До речі, «Таксер» — це сервіс для підприємців, який допомагає створювати фінансові звіти, пояснює особливості оплати різних податків, та й загалом спрощує ведення бухгалтерського обліку.

      Отже, почнемо.


— Якими законами врегульована АйТі сфера?

      Взагалі, окремих законів в АйТі сфері не так вже й багато. Лише декілька років тому почали розробляти та приймати ці закони. Для Дія.Сіті (про нього поговоримо трохи пізніше) основний закон —  це Закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

 

— Які є форми оподаткування айтівця, чим вони відрізняються?

      Зараз найвигідніші форми оподаткування айтівця, які активно використовуються — це ФОП (фізична особа-підприємець) на третій групі єдиного податку та Гіг-спеціаліст, який працює за Гіг-контрактом на резидента Дія.Сіті.

 

      До речі, зараз модель Гіг-економіки дуже розповсюджена. Вона ґрунтується на короткострокових трудових відносинах або неформальних домовленостях. В гіг-контракті сторони можуть прописати різні умови праці.

 

 

      В сумі оподаткування відмінність полягає в тому, що ФОП на третій групі сплачує за себе ЄСВ (єдиний соціальний внесок) (22% від мінімальної зарплати) та 5% єдиного податку (сплачується від суми доходів), а у гіг-спеціаліста ЄСВ за нього сплачує резидент Дія.Сіті (ця оплата не враховується у суму винагороди за гіг-контрактом). Крім цього, замість єдиного податку сплачується податок на доходи фізичних осіб (він, складає 5%, як і єдиний податок) та військовий збір (1,5%). 

Можна ці відмінності підсумувати так:

  1. ФОП сплачує сам за себе, оскільки він є самостійним суб’єктом. За гіг-спеціаліста сплачує резидент Дія.Сіті.
  2. ФОП сплачує з суми доходу 5% та ЄСВ (22% від мінімалки).
  3. У гіг-спеціаліста з суми винагороди вираховується 5% (податок на доходи фізичних осіб) та 1,5% (військовий збір), але, ЄСВ нараховується «зверху» винагороди.

 

 — Що таке Дія.Сіті та яке значення воно має для айтівців?

      Дія City — проєкт про створення спеціального правового режиму для ІТ-ринку. Тут є багато «плюшок» — свобода діяльності та вибір форми, презумпція правомірності, відсутність спецдозволів для резидентів Дія Сіті.

     Головне, що набуття статусу резидента є добровільним.

     Насамперед це спроба законодавчо упорядкувати працю АйТі спеціалістів у цій сфері. Адже Кодекс законів про працю був прийнятий аж у 1971 році та не передбачає, наприклад, виплату винагороди раз на місяць, прив’язку до курсу валют, ще донедавна можливість дистанційної роботи тощо.

 

— Чи покращило Дія.Сіті становище ринку АйТі в Україні?

     Вважаю, що так. Цей закон надає змогу сторонам (виконавцю та замовнику) обирати кілька способів співпраці.

     Також, Дія.Сіті розширило та трохи осучаснило (щодо вже морально застарілого Кодексу законів  про працю)  законодавство про віддалену працю, виплату та нарахування зарплати, можливість використання свого обладнання під час надання послуг.

 

— Які основні недоліки цього проєкту?

З основних:

- обов’язок проводити аудиторську перевірку резидента Дія.Сіті на предмет відповідності їх критеріям — це може призвести до можливих додаткових корупційних ризиків та до додаткових витрат;

- можливість додавати до договору з гіг-спеціалістом умов щодо неможливості праці у цій самій сфері. Краще більш чітко прописати умови, коли співробітник не має права працювати в аналогічній сфері. 

      Дякуємо Юрію за корисне та пізнавальне інтерв’ю.

      Чекайте на інші наші статті, які розкажуть вам більше про світ технологій.

 До нових зустрічей!

Максим Мороз

 

 

Популярні статті

Читати далі