У цій статті ти дізнаєшся, що ти маєш вміти, щоб стати гарним проєкт менеджером.

 

У навчанні не можна зупинятися.

 Сюнь-цзи

 

      Project-менеджер — лідер, який координує роботу команди програмістів, для досягнення найкращого результату. Існує безліч назв для цієї професії: project leader, керівник (менеджер) проєктів, або скорочено PM. За даними IT порталу dou.ua, медіанна зарплата такого спеціаліста 2000 доларів.

      Пошукавши в Інтернеті та поспілкувавшись зі знайомими проєкт менеджерами, я зібрав скіли, про які найчастіше згадується та які дійсно знадобляться на практиці.

 

 

  1. Навички ефективної комунікації

      Від старту проєкту до зустрічей із зацікавленими сторонами, менеджери проєктів постійно спілкуються. Погана комунікація може призвести до неефективності та зриву строків. Щоб знизити ризик цього,  project managers повинні приділяти першочергову увагу розвитку майстерності ефективно спілкуватися. Це включає уміння знаходити підхід до людей, створювати міцні відносини з колегами й чітко формулювати бачення того, чого ви хочете досягти. Та і під час важких переговорів мистецтво говорити дуже знадобиться.

      Ясна річ, без знань англійської на рівні Intermediate гарному менеджеру проєктів не обійтись, оскільки багато доведеться спілкуватися з іноземними компаніями.

 

  1. Тайм-менеджмент

      Звісно, ​​складання розкладу робочого дня є основним аспектом функції управління проєктами. Однак якщо ви вміло жонглюєте кількома графіками й можете передбачати перешкоди до їх виникнення, ви збільшите шанси на успішне виконання проєктів.
Кріс Болік, експерт в галузі керування проєктами, каже, що перший крок до ефективного управління часом для менеджерів проєктів починається зі створення чітко сформульованого плану проєкту. На фундаментальному рівні план проєкту показує бізнес-вимоги та масштаб проєкту, а також послідовність дій та ресурси – все це допоможе заощадити час та гроші.

 

  1. Лідерство

      Коли ти керуєш командою, надважливо мати сильні лідерські навички. Якщо лідер проєкту ефективно взаємодіє зі своїми колегами, дає їм відчуття того, що вони роблять значний внесок у проєкт, то ефективність може зрости в декілька раз. Важливо також навчати їх ставити цілі та оцінювати індивідуальну продуктивність. Зверніть увагу, що сильні лідери створюють продуктивне робоче середовище.

 

  1. Технічні знання та досвід

      Успішні менеджери проєктів повинні не тільки володіти вищезгаданими софт-скілами, але й володіти технічними ноу-хау для того, щоб успішно завершити проєкт. PMs, які вміють «говорити мовою» експертів своєї організації, зможуть ефективніше спілкуватися зі своїми командами та краще розуміти притаманні проєкту ризики та потенційні перешкоди.

  

  1. Управління ризиком

      Менеджмент ризиків є важливою компетенцією для керівників проєктів. Найпродуктивніші керівники проєкту можуть визначити ризики на початку проєкту та розробити належні плани пом’якшення у випадку, якщо ризик дійсно відбудеться. Хоч усі загрози, які можуть виникнути важко передбачити, проте необхідно бути готовим і мати план для розв'язання деяких проблем.

 

  1. Критичне мислення та вміння розв'язувати проблеми

      Попри те, що критичне мислення є навичкою, яку мають отримати всі професіонали, вона особливо корисна в дисципліні управління проєктами. Кращі менеджери проєктів використовують своє критичне мислення для кращого планування роботи, передбачення ризиків, вирішення складних справ. Залишаючись об’єктивним та аналізуючи факти, керівник проєкту забезпечить кращі результати.

Отже, хороший проєкт менеджер мусить мати багато різних навичок. В ХНУРЕ ти можеш отримати й розвивати усі ці скіли. Які спеціальності готують до цієї професії?

      Там ти дізнаєшся як приймати рішення, використовуючи різне програмне забезпечення, основи економічних знань та багато іншого. Окрім того, на інших спеціальностях є предмети, які так чи інакше готують до посади проєкт менеджера, наприклад, «Менеджмент проєктів програмного забезпечення» (спеціальність «Програмна інженерія»).

 

Обирайте професію правильно з Першим серед кращих!

Максим Мороз

Популярні статті

Читати далі