Ти студент 3-4 курсу і часом починаєш замислюватися про працевлаштування за спеціальністю? Але як знайти компанію для стажування, як туди потрапити і як воно проходить?
Якщо хочеш дізнатися,— читай інтерв’ю з представником однієї з провідних розробницьких компаній України, Євгенією Катасоновою, Department Resource Manager, Manager of  Internship Programs 

 

      Ні для кого не таємниця, що за IT-напрямком працевлаштуватися без диплома більш ніж реально. І цим активно користується більшість студентів, які, зазвичай, після другого року навчання вже починають міркувати про офіційне влаштування до IT-компаній. Багатьом важко зробити перші кроки, і часто це відбувається через звичайне нерозуміння: де шукати, що робити, а що як не вийде? Проллємо світло і дамо відповіді на ці й інші страшні для багатьох запитання на прикладі компанії CHI Software, у розмові з її представником.

 

— Тож, яким чином проходить освітній процес у CHI Software?

— У CHI Software є різні варіанти навчання: курси, інтернатури та техтоки для працівників. Якщо ми говоримо про інтернатуру (а студентів ми розглядаємо саме на неї), то це навчання у відділах компанії та на внутрішньому проєкті для людей, які вже мають певні базові знання.

 

 — Можливо, Ваша компанія має певні особливості інтернатури, про які мають завчасно знати стажисти?

— Напевно, слід зазначити, що інтернатура у CHI Software проходить у два етапи:

  • Перший — це інтернатура у відділі тієї технології, яку вивчає інтерн. Період такого навчання триває близько трьох місяців. За цей час ментори надають всі теоретичні та практичні навички, якими повинен володіти інтерн при старті внутрішнього проєкту. 
  • Другий, це, власне, і є внутрішній інтернський проєкт, де разом працюють інтерни «беку», «фронту», «мобайлу», тестувальники та інші. На цьому етапі стажисти створюють свій додаток. Метою проєкту, як правило, є опановування командною роботою, розуміння усіх внутрішніх процесів. Це проєкт з PM, що дає інтернам реальний досвід взаємодії усіх членів команди. Цей етап також триває близько трьох місяців.

Думаю, усі ми знаємо жарти про двадцятирічного професіонала з досвідом роботи 18 років. Чимало компаній і дійсно мають цілий перелік вимог, яким повинен відповідати їх майбутній працівник.

 

— На що звертають увагу ментори компанії, коли здійснюють відбір на навчання?

— Коли ментори проводять відбір до інтернатури, то перше, на що вони звертають увагу, це рівень англійської та технічні навички. Англійська, безумовно, є чи не найважливішим фактором відбору. Це пов’язано в першу чергу з тим, що під час війни більшість проєктів в компанії це аутстаф та аутсорс. Тож, якщо стажисти немає достатнього рівня англійської, компанія буде не в змозі влаштувати інтерна на реальний комерційний проєкт.

 

— До речі, через який час стажисти можуть допустити до реального проєкту? Чи існує додаткова підготовка перед цим, чи двоетапна інтернатура дає потужний старт й інтерни виходять на комерційні проєкти одразу?

— Програма інтернатури організована таким чином, що після навчання у відділі інтерни переходять на наступний етап — навчальний проєкт — повний аналог комерційного. На даному проєкті, інтерни на практиці реалізують усі  свої навички, навчаються комунікації між підрозділами, повністю працюють за методологією Agile/SCRUM, а також проходять тестові співбесіди англійською мовою. Тож, наша інтернатура дає можливість одразу після її закінчення перейти до комерційного проєкту.

      Загалом навчання складає 6 місяців: 3 місяці у відділі та 3 місяці навчальному проєкті. Якщо інтерн показує відмінні результати, він може починати працювати на комерційних проєктах, звичайно, тільки у разі успішного проходження інтерв’ю з клієнтом.

 

 

      Наразі компанії рівня FAANG-у заморожують набір на стажування, продовжуючи приймання нових кадрів на умовах релокейту. Ви в той самий час маєте власні курси й власноруч навчаєте кожного свого працівника.

 

— Чи замислювалися ви про повний перехід до рекрута вже «готових» спеціалістів?

— Інтернатура в нашій компанії — це невіддільна частина educational процесу. Компанія розвивається, тому завжди є потреба у нових кадрах. Політика кампанії – це «народження» і «виховування» власних спеціалістів, від інтерна до ліда. Тож про закриття наших курсів не може бути й мови.

 

Не новина, що зараз вже почалося переповнення ринку, і що більше — наплив світчерів.

 

— Тож, кому надаватимуть перевагу у CHI Software: junior студенту-програмісту чи світчеру?

— Вибір, фокус групи, залежить, у більшості випадків, від технології за якою відкрита інтернатура. Так, наприклад, напрямок .NET або С++ зазвичай популярний серед студентів ВНЗ, а якщо вести мову про такі напрямки як JS або NodeJS, то у більшості випадків приходять світчери, яким довелося піти зі своєї попередньої сфери діяльності.

 

      Отже, маючи базовий набір навичок і знань, ми вже маємо можливість потрапити на стажування до українських IT-компаній, які радо відкривають двері для студентів. Головне — зробити перший крок і не проґавити свій шанс.

      Дякуємо Євгенією Катасонову, Department Resource Manager, Manager of  Internship Programs за співпрацю і відповіді на питання.

Бесіду вела Аліна Тельнова

 

 

Популярні статті

Читати далі