Що перше спадає тобі на думку, коли  чуєш про універсальну мову програмування? Мабуть, Java? Так, можливо. Але у цій статті ми поговоримо зі студентами ХНУРЕ про мову універсальну зовсім в іншому розумінні, про мову програмування Ć.

 

     Робота над об’єктно-орієнтованою мовою програмування Ć почалася ще 2013 року, і ось, у жовтні 2021 року, польський програміст Петр Фусік виклав на GitHub новину про створення нової мови програмування.

Особливості мови Ć:

  • Транслятор «cito» автоматично робить код, написаний на Ć, читабельним для інших мов програмування, таких як Python, C, C++, OpenCL, C#, Java, JavaScript та Swift. Це здійснюється наступним чином: спочатку пишемо програму мовою Ć, після чого запускаємо транслятор cito і обираємо, у яку саме мову потрібно транслювати код. І ось, перед нашими очима готовий код іншою мовою.
  • Синтаксис мови має багато спільного с синтаксисом C#, однак вони не є ідентичними, і сама мова Ć не є версією сішарпа.

     Слід зазначити, що Петр Фусік не перший, хто задумав втілити в життя ідею мови програмування з трансляторами інших мов. У 2005 року Haxe Foundation розробив мову «Haxe»,  яка може бути скомпільована на JavaScript, C++, Java, JVM, PHP, C#, Python, Lua й Node.js. Але широкої популярності та всесвітнього визнання ця мова так і не зазнала.

     Цікаво дізнатися думки студентів ХНУРЕ, які встигли познайомитися з презентацією цієї амбітної мови програмування. 

Чи чув ти колись про мови програмування, які можна використовувати в інших мовах?

Тимофій:

Я, звісно, чув про ці мови, вони відносно молоді. Наприклад, мова Simplicity, призначена для програмування блокчейну, створена лише у 2018 році, незабаром зможе використовуватись на С++ (https://blog.blockstream.com/ru/ru-simplicity-github/). Зараз набирає високої популярності криптовалюта і тим самим робить цю мову більш такою, що має попит.

 

 Як на тебе, чи є майбутнє у цих мов? Стануть вони такими ж популярними, як С, С++, Java?

Софія:

— Майбутнє, однозначно, є, якщо з’явиться гарна реалізація «універсальних» мов і підтримка від відомих розробників програмного забезпечення. З приводу популярності важко відповісти. Малоймовірно, що компанії забажають кардинально змінювати усю «підкапотку» свого забезпечення і витрачати час/кошти на перекваліфікацію кадрів через популярність Ć, Haxeта інших, схожих на ці, мов.

 

— Які твої особисті очікування? Чи є сенс вивчати такі мови, як Ć?

Артем:

Я б не хотів використовувати цю мову програмування, адже не можна поєднувати функціональні та класові мови в одну.Тобто набагато легше вивчити той самий JavaScript, на якому можна писати як класами, так і функціями. На мою думку, це тільки заплутає новачків при вивченні такої мови.Освоїти одну універсальну мову це чудова ідея, але деякі речі в програмуванні не можна об'єднувати. Тому унікальність і привабливість цієї мови, як на мене, буде тільки на початкових етапах навчання. 

— На твою думку, у яких проєктах була б до речі мова Ć?

Софія:

В описі Ć сказано, що залежність від бібліотек рантайму (runtime libraries) зведені до мінімуму. Можливо, це було б корисно в реалізації алгоритмів шифрування.

 

— На які критерії при виборі мови програмування слід звертати увагу студенту?

Артем:

— Потрібно звернути увагу на актуальність цієї мови й те, як вона буде розвиватися надалі. Влучним прикладом є мова програмування JavaScript, яка, можна сказати, є універсальною. Тому, на мою думку, потрібно вибрати мову по її попиту на ринку праці та універсальності, тобто вивчив одну мову пишеш всюди, і отримуєш багато грошей.

 

     Отже, думки про універсальні мови програмування дійсно різняться. Однак зрозуміло одне, що поява нової мови програмування це завжди цікаво. Залишається чекати офіційного релізу Ć і сподіватися, що ця мова перевершить наші очікування.

 

Бажаємо успішних проєктів та легкості у вивченні мов.

Аліна Тельнова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі