Уперше, коли на своє запитання: «А як це, сесія?», почула  відповідь: «Ну... ось, як НМТ», спочатку здивувалася, а потім жахнулася. «Невже подібне випробування буде повторюватися кожні пів року?» — подумала я.

      Дорогі першокурсники, у цій статті поспішаємо поділитися з вами життєвими лайфхаками, які полегшать ваше життя під час сесії.

 

«Воїн повинен готуватися до всього заздалегідь» (Хагакуре).

 

 

1. Збір інформації

      Екзаменаційна сесія складається з іспитів і заліків: у кожного предмета є своя форма контролю. Дізнайтеся, з яких предметів у вас іспити, з яких заліки. Можете навіть створити, використовуючи цю інформацію, таблицю, щоб нічого не забути.

 

2. Розвідка

      На цьому етапі є дані про форми контролю знань з різних предметів. Мета: повний контроль ситуації.

- Для цього необхідно у викладачів дізнатися, які теми входять в іспит, у якій формі проводиться залік і де взяти на нього матеріал з підготовки.

- Залежно від предмета і викладача, вам можуть запропонувати готовий список із запитань на залік або пакет завдань, одна з яких попадеться на іспиті.

- Так само можуть порекомендувати підручники з підготовки або методички. Подивіться, скільки годин предмета відводиться на самонавчання! Часто, цю інформацію передають старості. Але якщо подібного не сталося, ви можете самі підійти до викладача і дізнатися — він же не кусається. Не забувайте про вашу місію!

      Важливим етапом цього моменту є уточнення наявності автомата на іспиті та його умов (це означає, що відмінну оцінку можна отримати без іспиту, отже, без сесії). Не соромтеся дізнаватися і про це. 

 

 

 

3. Підготовка матеріалу

      Тут вам може знадобитися додаткове студіювання інтернету або похід до бібліотеки.

- Запасіться необхідною кількістю методичок і підручників, про які скаже вам викладач.

- Пам'ятайте, що в електронному каталозі ХНУРЕ  є книжки, які можна отримати в електронному форматі.

 

4. Складання стратегії

      Маючи всі необхідні дані про форму контролю, дати та заволодівши всіма необхідними джерелами інформації, починаємо планування.

- Зробіть собі нотатки, де ви можете отримати автомат та його умови.

- Порівняйте навчальний план предмета і теми іспиту\опитування: що збігається, а що потрібно буде вивчити самостійно.

      Попереджений — значить озброєний. Головне, що ви знаєте, до чого готуватися. У такому разі сесія не підкрадеться до вас зі спини, а буде очікуваною подією, що не вражає масштабом. 

 

4. Дотримуйтеся курсу

      Якщо ви вирішили отримувати з предмета високі бали, щоб заробити автомат — не забувайте про це.

- Поетапно розбирайтеся у ваших справах і не залишайте на потім. Принадність поступовості в тому, що у вас завжди буде час звернутися до викладача або зробити самостійний «research», можливість чого відсутня в разі підготовки до сесії за ніч.

  

 

5. Дбайте про себе

      Їжте нормальну їжу, не пийте занадто багато кави й отримуйте задоволення від процесу навчання!

      А на цьому все. Не так уже й страшно, згодні? Головне, не панікувати, а поступово розв'язувати питання в міру надходження. І пам'ятайте, що відразу після сесії йде прекрасний посмак свободи!

 

Стефані Огу

 

 

Популярні статті

Читати далі