Якщо ти досі вагаєшся або думаєш, займатися йогою надто складно для тебе — час прочитати нашу статтю.

 

У чому сила йоги?

      Якось взимку у пошуках нових захоплень, здорових звичок і цікавого проведення зимових канікул я звернулася до йоги. Ще до війни я помітила немало переваг цієї діяльності: тіло і мозок з самого ранку наповнювалися енергією, концентрувати увагу на навчанні та роботі стало значно простіше й, немало важливо, зменшилися болі у спині, що, мабуть, притаманні усім програмістам. Окрім цього, йога стала порятунком активного способу життя, на який тоді, бувало, не вистачало часу.

      Насправді йога має куди більше переваг, на її вивчення люди відводять ціле життя. Це не тільки фізичні вправи. дихальні практики й медитації, які охоплює значення «йога» у цій статті, і про які я хочу розповісти. Це спосіб життя і його невіддільна частина для тих, хто з головою поринув у мистецтво йоги.

 

Вплив на ментальне здоров’я

      З початком війни життя кожного з нас кардинально змінилося. Як і багато інших людей, спочатку я не могла знайти собі міста. Постійні ходіння з одного кута кімнати до іншого з часом набридли, і тоді я почала займатися йогою всякий раз, коли не знаходила чим себе зайняти. Це допомагало мені заспокоїтися, «прийти до тями», відкинути зайві думки та перестати себе накручувати.

      Як це працює? Під час виконання вправ йоги, ти зосереджуєшся на своєму диханні, тим самим абстрагуючись від зовнішніх подразників. Контролюючи дихання, твій мозок не має можливості займатись чимось ще, тому не створює ніяких негативних сценаріїв, які так прагнуть заполонити твою голову у час бездіяльності або поганої концентрації.

 

 

      До речі, якщо під час важливої справи мозок починав відволікатися на погані думки, я також робила невеличку перерву на декілька асанів.

 

Фізична користь йоги

      Чимало з нас до війни займалися спортом чи танцями, ходили до тренажерного залу, фітнес-студій і відвідували різні секції. Зараз кількість подібних закладів, що працюють, надзвичайно обмежена, а студенти, які залишилися на тимчасово окупованих територіях чи у зоні бойових дій, взагалі не мають можливості безпечно займатися спортом за межами домівки. Навіть ті, хто ніколи не вів активний образ життя, навряд чи уявляв, що колись він стане настільки пасивним. Звідси з’являється ряд проблем: зменшення функціональності м’язів, застій лімфи тощо. Додаємо постійне сидіння за комп’ютером у найрізноманітніших позах, і отримуємо викривлення хребта і захворювання зап’ястних суглобів.


      Комплекс вправ йоги складається з 8,5 мільйонів асан, тож, легко здогадатися, йога може розв'язати ці проблеми. Йога здатна впливати на статуру, мінімізувати болісні відчуття і запобігати захворюванням суглобів, розслаблювати м’язи, позбуватися від їх затисків. Внаслідок вправ з йоги розганяється і виводиться з організму лімфа, а тілу відкриваються нові можливості (наприклад, покращується гнучкість і розтяжка). У загалом, йога — це про витончене і здорове тіло.

 

 

Кому підійде йога?

      Йога — це активність, якою може займатися, без перебільшення, кожен. Її існує близько 50 комплексів вправ, і вибір певного з них залежить від фізичної підготовленості організму і кінцевої мети. Свого фаворита зможе обрати як початківець, так і професіонал; мала дитина чи досвідчений легкоатлет після важкого тренування; дівчина, що прагне схуднути чи танцівник, який потребує реабілітації після травми. Комплекси асанів будь-якого виду легко знайти у YouTube та інших інтернет-джерелах. Все, що потрібно для заняття — бажання, обраний комплекс вправ, зручне вбрання і, бажано, килимок для занять (але це не є обов’язковим).

 

 

      Йога – чудовий спосіб урізноманітнити свій час і налаштувати зв’язок між мозком і тілом.

 

Бажаю здоров’я та мирного неба вам і вашим близьким!

Аліна Тельнова

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі