За останні 9 місяців багато людей зіткнулись із необхідністю переїхати в інше місто, або навіть в іншу країну, студенти не виключення. Час минає, але часто такий переїзд ще довго дається нелегко морально. Тож як впоратися з емоціями й жити, а не існувати?

 

 

Почни жити тут і зараз

      Під час війни в багатьох виникає бажання сісти, скласти лапки й чекати стабільності. Але, на жаль чи на щастя, час іде. Не чекай якогось особливого випадку чи дати, аби робити звичні справи, відпочивати та пробувати щось нове. Буде прикро у якийсь момент озирнутися назад і зрозуміти, що не робив нічого для свого розвитку чи душевної рівноваги.

      Коли ти живеш не вдома, не став собі конкретних чи навіть приблизних строків, коли ти маєш повернутись. Звісно, добре, якщо очікування справдяться — а якщо ні? Залишатися там, де ти зараз, буде ще більш боляче і сумно.

 

Інтегруйся у життя країни

      Якщо ти потрапив у іншу країну — вчи мову країни, у якій ти знаходишся. Навіть якщо люди, з якими ти спілкуєшся, розуміють тебе англійською чи українською, дуже бажано вивчити хоча б базові фрази та вміти відповісти на прості запитання.Таким чином ти спростиш собі спілкування з місцевими, а також виявиш повагу до свого оточення та країни, яка гостинно прийняла тебе у скрутний час.

 

Приділи увагу позитивному настрою

      Переїзд застав нас зненацька, і ми мали одразу розв'язувати важкі питання — де жити, що їсти, як заробляти гроші. Після влаштування основних проблем буде корисно трохи розслабитись і роздивитися красу місця, де ти опинився. Прогулянки парками, відвідування історичних пам’яток та місць для розваг повернуть відчуття, що ти — жива людина, яка заслуговує на позитивні емоції.

 

Створи атмосферу домівки

      Облаштуй свій простір так, щоб він хоча б частково повертав тебе у домашній комфорт. Атмосферу домівки можуть створити побутові речі або предмети декору, передані з дому. Так само як і втілення звичок, що були притаманні тобі раніше — навіть пів шафи одягу на стільці.

 

Знайди однодумців

      Шукай заходи за інтересами. Спробуй знайти у новому місці те, що цікавить саме тебе — танцювальний центр, заняття з малювання, покази фільмів, ігрові клуби, курси за твоєю спеціальністю тощо. Саме у таких місцях добре заводити знайомих та друзів — у вас буде принаймні одне спільне хобі.

Ще одна гарна ідея — мітинги на підтримку України. Майже у кожному більш-менш великому місті можна знайти людей, що організовують такі демонстрації. Вираження громадянської позиції також об’єднує людей, особливо зараз.

 

Вгамуй почуття

      Спочатку дозволь собі сумувати. Перші тижні чи місяці після переїзду є особливо важкими морально, бо туга за домівкою часом просто з’їдає. Важливо не душити це в собі, а прожити емоції. Ось декілька порад, що можуть допомогти вгамувати почуття.

  • Можна розповісти про те, що ти відчуваєш, комусь близькому, або й навіть пошукати «друзів по нещастю» — ви точно зрозумієте один одного.
  • Чудовою ідеєю для вивільнення емоцій буде творчість — наприклад, гра на музичних інструментах, танці тощо.
  • Монотонна робота руками, як-от розмальовки або вишивка, полегшить тривожність.
  • Корисно також буде записувати свої переживання — це допоможе навести лад у голові.

      У ці тяжкі часи підтримувати в нормі свій моральний стан дуже важливо, і водночас із цим — дуже складно. Бажаю кожному знайти спосіб до душі й легко адаптуватися на новому місці!

 

Успіхів у всіх починаннях!

Анна Стрелкова

 

 

 

Популярні статті

Читати далі