Чи помічали ви, що достатньо лише пару днів недосипати та десь перемерзнути — й ось ми вже захворіли. На передодні сесії – тільки не це. Як налаштувати сон?

 

      Сон — це третина нашого життя, яка проходить майже непомітно, але сильно впливає на ті інші дві третини. Сон так впливає на наш гормональний фон, силу волі, звички, свідомість і рівень енергії, що якщо він поганий, то ми буквально стаємо іншою людиною.

 

Ви знали, що?

- Нестача сну пригнічує роботу префронтальної кори головного мозку, яка відповідає за усвідомленість, керування увагою, концентрацію, самодисципліну, силу волі?
      Ось чому, коли у нас дефіцит сну, ми вирішуємо все більш імпульсивно та не виважено. Переконана, що кожний стикався з такою ситуацією, коли на парах намагаєшся слухати викладача, аби зрозуміти матеріал, а в результаті в одне вухо влетіло, в інше вилетіло.

- Сон, а точніше його брак, прямо пропорційно впливає на депресію та тривожність? Виявляється, недосип призводить до підвищення рівня кортизолу (кортизол — це, так би мовити, гормон стресу) який зберігається протягом дня на високому рівні, що зі свого боку призводить до дратівливості, відсутності спокою, тривожності та навіть панічним атакам.
      Думаю, у кожного була така ситуація, коли до іспитів чи заліків готуєшся в останню мить, не спиш ночами. А потім, під час складання іспиту, не можеш заспокоїтись, зосередитися, ніби нічого не пам’ятаєш, та не в силі вирішити завдання. 

      Тож можливо, у вас зараз виникає питання, як прокидатися вранці бадьорим, зарядженим, натхненним та з бажанням жити напередодні сесії, як людина, якій море по коліна?

 

Їжа

      Спробуйте не їсти хоча б за 4 години до того, як підете спати. Чим вищий рівень цукру в нашій крові, тим нижчий рівень соматотропіну. (Соматотропін — це гормон, який відповідає за ріст та відновлення тканин організму). Під час сну він значно підвищується, тому за ніч можна добре відновитись та прокинутись бадьорим. Сон нам потрібен для відновлення та «очищення», аж ніяк не для перетравлення їжі.

 

Сповільнення

      Зазвичай люди перед сном прискорюють роботу мозку: дивляться відео в тік-току, читають новини, «залипають» в інстаграмі та інше. Тому, коли мозок перебуває в збудженому стані, після великої кількості інформації нам важче заснути. У голову тільки й «лізуть» думки про те, що ми не зробили протягом дня; а що я буду робити завтра; а якби я 3 роки тому не сказав би це, то зараз все було б по іншому і т.д.. Тому я пропоную за годину до сну відкладати свій смартфон.

Більше кисню

      Необхідно спати в добре провітреному приміщені. І якби банально це зараз не звучало, але нам потрібен кисень. Нестача «свіжого» повітря в кімнаті заважає організму легко відновлюватися. На власному досвіді можу сказати, що провітрювання кімнати перед сном сильно впливає на мій стан вранці.

 

Стиль життя

      Найкраща рекомендація — це регулярність. Намагайтеся організувати своє життя так, аби лягати та прокидатися в один і той самий час, контролювати приймання їжі до сну, відкладати свої гаджети, а натомість читати якусь літературу, приймати гарячий душ і провітрювати кімнату. Виконуючи таку «рутину», впевнена, що ви зможете легше засипати.

 

 

      Насправді режим сну можна відновити всього за два тижні. Саме стільки часу необхідно людині, аби перелаштуватися на правильний ритм. На жаль, немає чітких часових рамок у яких нам треба спати, оскільки це повністю залежить від нас самих, від того, як працювали протягом дня, який маємо темперамент, і навіть яка зараз пора року. Тому, якби дивно це зараз не лунало, але кожен повинен спати рівно стільки, скільки йому потрібно. З часом ми самі починаємо розуміти, як рано треба лягати і як пізно треба вставати.

      Але не варто нехтувати сном, аби встигнути виконати всі завдання за день. Не поспішайте, все відбувається рівно тоді, коли й має відбутись.

 

Висипайтеся та слідкуйте за своїм здоров’ям!

Анастасія Пашньова 

Популярні статті

Читати далі