Батьки — одні з найважливіших людей в нашому житті. Але все-таки нам треба від них відокремлюватися, рано чи пізно. В цій статті ми розглянемо це питання детальніше.

 

      Розлука з батьками дуже часто є болючою. Але це необхідна частина нашого дорослішання. Проте розставання є частиною більш «великого» процесу — сепарації. Психотерапевти сепарацією називають процес «відділення» особистості від батьків і перехід у статус окремої дорослої людини. Очевидно, що сепарація це не лише фізичне відокремлення від мами та тата. Не достатньо просто поїхати далеко і стати дорослим та самостійним.

      Проблема розлуки посилюється через стан справ в Україні зараз. Через повномасштабне вторгнення багато молодих людей рано покинули батьківські домівки, деякі поїхали закордон. Складність адаптації до нового середовища ускладнюється ще й розставанням з найріднішими. Крім того, часто студенти вступаючи в ВНЗ переїжджають до нового міста: хтось в гуртожиток, а хтось наймає квартиру.

      Пропонуємо розглянути деякі поради про те, як же полегшити розлуку з батьками. Але спочатку проговоримо згадаємо, що наші емоції та переживання можуть бути різними.
Не треба соромитися чи боятися суму, печалі через розставання. Корисно буде зробити деякі кроки для покращення цього стану.

 

  1. Визнання емоцій

Коли людина стикається з розлукою з батьками, важливо розпізнати й підтвердити емоції, які виникають. Почуття смутку, самотності та навіть гніву є природною реакцією на відсутність близьких людей. Тому можна з кимось спілкуватися та не виражати свої емоції та хвилювання, це допоможе зрозуміти власні почуття та за потреби звернутися за підтримкою.

 

  1. Створення групи підтримки

      Моральна підтримка має вирішальне значення в період розлуки. Якщо нам важко, то самий час звертатися до друзів, братів і сестер, родичів або наставників, яким ми довіряємо, і які можуть надати емоційну підтримку. Участь в студентських заходах чи хобі, які сприяють почуттю приналежності та зв'язку, може допомогти полегшити відчуття ізоляції. 

 

  1. Підтримувати зв'язок

      Спілкуватися з батьками життєво важливо в період розлуки. Необхідно за можливості регулярно зв’язуватися з батьками. Наприклад, через відеодзвінки, телефонні дзвінки або листування в месенджері. Проте зараз така ситуація, що наші рідні можуть перебувати в окупації, а тому не мати стабільного зв’язку. Тут необхідно цінити кожен момент спілкування з ними. Також можемо підключати уяву: наприклад, що ви розказуєте мамі чи тату як у вас пройшов навчальний день, які проблеми, які маєте досягнення.

 

  1. Створити розпорядок і структуру

      Послідовність і режим можуть бути заспокійливими для студентів, коли ми стикаємося з розлукою. Можна встановлювати щоденні процедури, які забезпечують стабільність і відчуття контролю над своїм життям. Взагалі, можливість самому планувати свою діяльність одна з ознак сепарації людини від мами й тата.

 

  1. Встановлення фінансової незалежності

      Однією з важливих умов успішного відокремлення від батьків у дорослому віці є досягнення фінансової незалежності. Ви можете складати бюджет, встановлювати власні фінансові цілі. А якщо є змога, то вивчати можливості працевлаштування або отримання стипендій, які допоможуть вам здобути необхідну фінансову стабільність, щоб забезпечити себе.

 

  1. Приймати незалежність із вдячністю

      Розлуку з батьками в дорослому віці слід сприймати з вдячністю за любов, настанови та підтримку, яку вони надавали протягом усього вашого життя. Висловіть свою вдячність за їхню роль у вашому вихованні та визнайте жертви, на які вони пішли.

 

      Отже, сепарація з батьками це складний, проте природний процес, який може важко проживатися у будь-якому віці. Але розлука з батьками, як частина сепарації може пройти менш безболісно, якщо дотримуватися наданих порад.

 

Доброго здоров'я!

Максим Мороз

Популярні статті

Читати далі