Вже пролетіли перші тижні навчання в університеті та самостійного життя в чужому місті. Хтось оселився в гуртожитку, хтось — на орендованій квартирі. Батьки далеко — усі побутові питання тепер доводиться вирішувати самому. Які несподівані відкриття чекають на тебе попереду, і як можна легко і просто розв'язувати проблеми, що з'являються — читай у нашій статті.

 

      Переїхавши від батьків, ти дізнаєшся, що:

 

 

1. Грошей завжди не вистачає.

      Це нудне заняття, але все ж — краще відразу почни розподіляти свій бюджет. Інакше доведеться постійно «канючити» у батьків або залазити в борги.

 

2. Світло дійсно варто вимикати (а ми то думали, що батьки просто нудять).

 

 

      Електрика коштує дорого (дорожче тільки опалення). Щоб не непритомніти від отриманих рахунків за електроенергію і не викидати гроші на вітер, звикай вимикати за собою світло, заміни всі лампочки на енергоощадні, замість електрочайника використовуй звичайний, кип'ятити воду на газовій плиті або на електроплиті в загальній кухні.

 

3. Гречка — це смачно. Каша вранці — все одно несмачно.

      Мама довго вселяла нам, що вранці корисно їсти кашу. Але мало хто з нас дотримується цього правила. Стандартний сніданок студента — кава і пара бутербродів або яйця (варені, смажені). Треба визнати — це шкідливе меню. Не чекай, поки шлунок нагадає про своє існування, спробуй полюбити каші. Вони корисні, до того ж — крупи коштують недорого. Живучи в гуртожитку, багато хто розпробує гречку — і виявляється, вона смачна.
      А для тих, хто не любить «заморочуватися» над приготуванням страв, рецепт «ледачої» вівсянки, яку зовсім не треба варити.

 



1) Залий на ніч порцію вівсянки кефіром.
2) Вранці додай у кашу варення, ягоди, горіхи, шматочки фруктів, сухофрукти.

Виходить корисна, смачна і ситна страва.

 

4. Термін придатності продуктів завищений. Але не завжди

- Зіпсована, запліснявіла їжа не зникає з холодильника сама по собі.

- Закуповуючи продукти, не лінуйся перевіряти термін придатності.

- І час від часу роби ревізію свого холодильника — там може виявитися маса цікавого.

- Як би не мучив голод, якщо продукт виглядає підозріло — краще його викинути.

 

5. Спати — не для слабаків.

 

 

      Так, будь-який студент готовий веселитися або готуватися до іспитів цілу ніч безперервно. Але до другого курсу починаєш розуміти негативні наслідки такого режиму дня

- Намагайся спати не менше 7 годин.
Молодий організм, звичайно, витримає 5-годинний сон, але недовго.

- Роби ранній відбій.
Доведено: сон із 22.00 до 2.00 має максимальну відновлювальну дію. Тому якщо має бути термінова робота, краще лягти раніше і встати раніше.

 

6. Постільну білизну можна не «прасувати». Джинси та футболки теж. Сорочки все ж потрібно прасувати (тому краще їх не носити.)

      Не всі студенти мають праску, до того ж усі студенти ненавидять прасувати речі. Щоб на одязі не з'являлися заломи, треба правильно його зберігати й сушити.

Після носіння або прання добре струси річ і розвісь на тремпелі (плічках).

      Якщо щось все ж виглядає непристойно пом'ятим, то прояви трохи кмітливості. Будь-яку річ можна «випрасувати» за допомогою підручних засобів. Кілька простих способів випрасувати речі без праски:

- Пар.
      Цей спосіб підійде для тих, у кого є ванна. Наповни її гарячою водою і розвісь над нею на плічках речі. Через 20 хвилин вони «розгладяться». Залишилося їх висушити, й можна надягати.
Якщо немає ванни, можна використовувати звичайний чайник закип'ятивши в ньому воду і парою з носика розрівняй складки на одязі.

- Пульверизатор.
      У «бризкалку» для рослин налий звичайну воду. Побризкай на футболку. Візьми її за краї, кілька разів енергійно струси, одягай. Готово всі складочки розрівнялися.

- Щоб прискорити процес висихання, можна використовувати фен.

 

 

- Гаряча залізна кружка з ручкою.
      Налий у металеву посудину окропу саморобна праска готова.

- Натяг і тиск.
      Розтягни випрану річ і притисни її чимось важким (наприклад, власною вагою - поклади футболку під матрац, розрівняй її та спи на ній всю ніч). Щоб домогтися кращого ефекту, заломи трохи зволожній.

- Саморобний «саморозгладжувальний» склад.
Для цього способу знадобиться звичайний 9% оцет, вода і засіб для пом'якшення білизни.
1) Всі ці інгредієнти змішай у рівних кількостях.

2) Приготований розчин налий у пульверизатор.

3) Скропи цим складом пом'яту річ (плям не бійся їх не буде.)

4) Дочекайся, поки одяг висохне, і можеш у нього одягатися. 

 

7. До стоматолога треба ходити. 

      Ні, серйозно. Це дуже важливо. Завтра ж сходжу, ну або післязавтра, загалом цього тижня. Якось точно піду. І ще одна деталь стоматологи платні. Це вагомий аргумент, щоб час від часу перевіряти стан зубів. Адже маленька пломба коштує дешевше, ніж складне лікування. 

 

8. Посуд треба мити одразу.  

      Краще надягати гумові рукавички. Не повторюй чужих помилок ніколи не залишай у мийці немиту каструлю, в якій варилася манка, пшоняна, вівсяна чи якась інша каша. Щоб відмити її дочиста, доведеться докласти титанічних зусиль. 

 

9. Станки для бритви "анріал" дорогі. 

      Вони чудово голять і через пів року. 

 

10. Не варто, не подумавши, запрошувати когось пожити у себе.

      Цього взагалі не потрібно робити, навіть подумавши. Ніколи так не роби.

      Самостійне життя відкриває очі на багато речей, яких не помічав, живучи з батьками. Але найголовніший висновок, який зазвичай роблять молоді люди, котрі переїхали на навчання до іншого міста жити одному класно. Будьте завжди на позитиві та з радістю сприймайте будь-які відкриття!

 

Дар'я Кутана 

Популярні статті

Читати далі