У цій статті я розповім про свій реальний досвід у пошуку роботи. Поговоримо про «трюки» при створенні резюме та виділимо найкращі платформи для пошуку вакансій.

 

Це почалося так…

      У новорічну ніч я пообіцяв собі зробити цей рік найкращим роком у своєму житті. Як кожен мрійник, узяв листок та ручку і почав записувати свої амбітні цілі на найближчі 12 місяців. Пунктів вийшло не багато, але всі вони є доволі місткі та довготривалі, тому налаштувався на довгу гру. Так вийшло, що у першому ж рядку була записана найскладніша для реалізації ціль – пошук роботи.

      Буду відвертим, я обожнюю відкладати справи у «довгий ящик», але чомусь у цей раз мене абсолютно перестав влаштовувати такий підхід. Тому на наступний ранок, поки всі мої знайомі виходили зі стану алкогольного сп'яніння після святкування Нового року, я сів за ноутбук і почав гуглити бодай якісь вакансії, на які можна було відгукнутися. Обрав для себе декілька цікавих ніш зі сфери IT і зрозумів, що у мене немає резюме…

 

 

Етап 1: Резюме

      Досвіду у складанні подібних речей у мене не було, тому прийшлося знову звертатися до всемогутнього інтернету. Перш за все раджу ознайомитися зі статтею одного з моїх колег:

Як підготувати та тримати в актуальному стані резюме?

      На жаль, я не натрапив на цю статтю раніше, тому прийшлося збирати всю інформацію по крупинках з нуля. Від себе хочу додати декілька пунктів:

  • Навички.
    Якщо у вас, як і у мене, немає жодних унікальних навичок, якими можна було б прикрасити ваше резюме, раджу додати якісь універсальні пункти (аби було хоч щось): сильні комунікативні навички, відмінне володіння Microsoft Office, англійська B1, стресостійкість, навички менеджменту і т.д і т.п.
  • Досвід.
    Після ваших талантів зазвичай у резюме іде поле для досвіду. Але ж звідки студенту взяти досвід? Я також завжди загадувався над питанням, відповіді так і не знайшов. Ідеальним варіантом буде пошук стажувань/вакансій без досвіду. Так, це рідкість, але вони є. На жаль, на подібні пропозиції людей завжди злітається дуже багато, тому треба якось виділятися з натовпу. Для цього нам знадобиться так званий «Уявний досвід».
  • «Уявний досвід».
    Це доволі суперечна штука, але іноді треба ризикувати, щоб досягти хоч якогось успіху. Наприклад ви програміст, у якого вже є декілька невеличких pet-проєктів, але на Junior позиції усюди вимагають 1+ рік досвіду. Що робити? Спираючись на попередні роботи можна крізь заплющені очі написати у резюме «1 year of experience in {технологія}», опускаючи слово commercial. Фактично, не було написано нічого неправдивого, просто гарна маніпуляція словами.
    Залежно від вакансії та вимог, можна піти на ще більш радикальні кроки з досвідом. Але це все буде виключно на вашій відповідальності.

P.S: Передбачаючи думки деяких читачів щодо доброчесності такої поради хочу додати, що досвід роботи не є вирішальним фактором при влаштуванні на роботу. Вас в кожному разі будуть перевіряти на відповідність вимогам вакансії, і чи пройдете ви далі буде залежати виключно від ваших реальних навичок. Досвід лише трішки виділить вас серед натовпу.

 

 

Етап 2: Пошук вакансій

      Для пошуку вакансій використовуємо найпопулярніші платформи:

      У телеграм каналах публікуються вакансії з попередніх трьох платформ, але я все одно раджу до них доєднатися, бо так буде набагато легше випадково не пропустити якусь вакансію. До речі, саме через них я і потрапив на стажування в одну з IT-компаній.

      Також хочу окремо виділити сайт Djinni. Це просто скарб для пошуку своєї першої роботи. Рекрутери багато разів писали мені самі, не дивлячись на мій незначний досвід, і пропонували співпрацю. Головне гарно оформити профіль, і хапатися за любі можливості.

      Що ж, у цій статті ми вже визначилися з напрямом роботи, створили резюме та обрали платформи для пошуку роботи. У наступній частині я розповім про свій досвід, неодноразового проходження співбесід та виконання тестових завдань, дам декілька важливих порад і розповім про фінальний результат моєї подорожі у пошуках роботи.

 

Нехай Щастить!

Дацюк Георгій

 

 

Популярні статті

Читати далі