Чи можна робити мобільні застосунки без Java? Які бібліотеки допоможуть ефективніше працювати? Чи можна вивчити Kotlin без використання російських джерел?

 

      Телефони стають невіддільною частиною нашого повсякденного життя, розробка застосунків для Android є популярною серед програмістів по всьому світу. Як зазначають Google: «Понад 50% професійних розробників Android використовують Kotlin як свою основну мову, тоді як лише 30% використовують Java. 70% розробників, чия основна мова — Kotlin, кажуть, що Kotlin дозволяє їм бути більш продуктивними.»

      Отож, сьогодні я почну з ультимативної штуки — roadmap. Це ідеальне рішення для новачків, які не знають з чого почати і як рухатися. Roadmap — це карта по якій ви будете рухатися вивчаючи певну мову програмування.

 

 

Дивимося :

  1. Android Developers - офіційний канал для розробників, створеним командою Android у Google має за мету надати усю необхідну інформацію, оновлення, кращі практики та різноманітні ресурси, пов'язані з платформою Android.

      Особливо раджу звернути свою увагу на рубрику MADSkills, яка присвячена інноваційним методам розробки.

  • Розробники показують, як використовувати нові функції, бібліотеки та інструменти, щоб покращити продуктивність, швидкість та якість своїх застосунків.
  • Діляться практичними порадами, демонструють найкращі практики та розкривають техніки, які допомагають розробникам створювати більш сучасні й ефективні застосунки.
  1. Philipp Lackner — канал наповнений різноманітними гайдами. Новачки можуть знайти окремий плейлист з уроками для свого рівня, ознайомитися з карутінами (coroutines, співпрограми), Jetpack Compose та KMM.
  2. Roman Andrushchenko — канал українського викладача, який люб’язно викладає свої матеріали на ютуб і має різноманітні відео, від відповідей на найпоширеніші запитання до розбору коду й основ Jetpack Compose.

Читаємо:

  1. Дока або Docs

      Здається, жодну мову програмування не можна вивчити ні разу не відкривши документацію. Багато хто зневажає документації за їх неструктурованість і зовнішній вигляд, але це точно не про документацію по Kotlin. На сайті ви можете знайти різноманітні документації, від машинного навчання до розробки ігор.

 

 

      Приємним бонусом є безоплатні навчальні курси для різних рівнів, створені експертами з розробки Android у Google.

      Android Codelabs — це навчальні лабораторії, які надають керований, практичний досвід програмування з поясненнями. Більшість лабораторних робіт крок за кроком проведуть вас через процес створення невеликого додатка або додавання нової функції до  додатка, що існує.

      Після навчання, ви зможете отримати сертифікат від Associate Android Developer. Для цього потрібно буде скласти іспит та пройти інтерв’ю, а для полегшення підготовки до екзамену створено окремий гайд.

Отож, як ви зрозуміли в гугл постаралися зробити все, щоб все більше і більше людей вивчали саме Kotlin, а також користувалися Jetpack Compose. Тому сміливо поринайте в неї з головою, бо це справжній скарб.

  1. Бібліотека, яка допоможе вам інтегрувати зовнішні API у свій застосунок – Retrofit і гайд до неї за посиланням.
  2. Стаття про модульні архітектури + гайд від Google
  3. Clean Architecture: A Craftsman's Guide to Software Structure and Design
  4. Agile Software Development, Principles, Patterns, and Practices 1st Edition
  5. Building Mobile Apps at Scale: 39 Engineering Challenges

 

      Як би мені не було гидко це визнавати, але російськомовне ком’юніті є найактивнішим, вони мають безліч гайдів та відео матеріалів. І це цікаво, бо навіть сама назва «Kotlin» пішла від однойменного острова на території сусідів. І виникла, як посилання на Java, що теж є назвою острова, а також як данина кореням, оскільки засновниками JetBrains, що створили цю мову є троє росіян.

      А сьогодні я навела альтернативні матеріали, які допоможуть вам. Бажаю успіхів і натхнення!

 

Цехмістренко Катерина

 

Популярні статті

Читати далі