Як не потонути в морі контенту по вивченні Java? Про популярність та актуальність Java. Переваги та недоліки для новачків.

     Одна з найдревніших та найпопулярніших мов для програмування. Раніше Java покривала безліч напрямків. Наразі для деяких задач виникають зручніші рішення, як то Kotlin для мобільної розробки, або Go для багатопотокових високонавантажених серверних рішень, у яких потоки багато комунікують між собою.

 

Переваги Java: 

  1. Широка популярність на ринку праці, що забезпечує велику кількість вакансій і можливостей для розвитку кар'єри.
  2. Має велике та дружнє ком'юніті, яке сприяє обміну знаннями.
  3. Розвинена екосистема, включаючи потужні фреймворки та бібліотеки, спрощує процес розробки програмних продуктів.
  4. Є об'єктноорієнтованою і суворо типізованою мовою, що сприяє структуризації та підвищує надійність коду.
  5. Має великий досвід використання і перевірені випуски протягом часу, що гарантує стабільність та надійність.

 

Недоліки Java, які можуть виникати з певних переваг: 

  1. Довгий та менш сучасний синтаксис мови може вимагати більше зусиль для написання коду порівняно з деякими іншими мовами програмування.
  2. Потужна екосистема з фреймворками та бібліотеками означає, що розробникам доведеться вчити їх, щоб ефективно використовувати можливості Java.
  3. Існування старих версій мови у деяких проєктах може створювати виклики з оновленням та підтримкою програмного коду на новіших версіях.

      Це властиво будь-якій мові програмування, що має свої особливості та недоліки, які слід враховувати під час роботи.

     Отож, починаємо з roadmap. Якщо ви не читали минулі статті, то швидко поясню, що roadmap — це карта по якій ви будете рухатися вивчаючи певну мову програмування.

 

 

Слухаємо:

     Подкаст «Coding Blocks». Цей канал ведуть група розробників повного стека та інженерів програмного забезпечення. У цьому шоу розглядаються стандарти й найкращі практики в різних архітектурах програмного забезпечення та технологіях. Вони глибоко занурюються у ключові теми, такі як проєктування баз даних та внутрішні роботи об'єктноорієнтованих мов програмування, таких як C#, Ruby та Java.

 

Дивимося :

  1. Amigoscode — освітній блог Software Engineer та засновника однойменних курсів, чату в діскорд з програмістами зі всього світу, які можуть допомогти порадою або де ви можете підказати якесь рішення для певної проблеми.
  2. Alex Lee. Ці відеоуроки підійдуть початківцям, оскільки хлопець створив 50+ уроків для рівня Basic.
  3. Coding with John. Ведучий інженер з розробки програмного забезпечення на Java, працює в індустрії програмування понад десять років. І з задоволенням ділиться знаннями, які набрав за весь час, у доступній формі для всіх рівнів вивчення Java.

 

 

Читаємо:

  1. Guides
  2. Spring Tutorial
  3. Documentation
  4. «Філософія Java» Брюса Еккеля є довгожителем серед технічної літератури. Вона пройшла низку видань і вважається культовою. Надає глибоке розуміння внутрішньої структури Java та виокремлює її концептуальні відмінності.

Рекомендації викладача ХНУРЕ (Кіношенко Д.К.) :

  • Joshua Bloch — Effective Java (3rd) — 2018
  • Horstmann C.S. — Core Java. Volume II-Advanced Features, 11th edition — 2019
  • Horstmann C.S. — Core Java. Volume I-Fundamentals, 11th edition — 2019

 

 

  1. «Java. Бібліотека професіонала» — Кей Хорстман.

      Початківцям краще зосередитись на першому томі.У цьому томі зібрані приклади, щоб відобразити  довгоочікувану модулярність на платформі Java. Крім того, вони наочно демонструють, як правильно створювати прикладний код, який можна легко управляти та вдосконалювати.

 

  1. «Ефективний Java, Третє видання» — Джошуа Блох.

      Так само як і попередні видання, має глави, що складаються з коротких «елементів», що містять поради, описи Java та оновлені приклади коду. Ці елементи надають вичерпні пояснення, що робити, чого уникати та чому. Третє видання включає нові можливості Java 7, 8 та 9, включаючи функціональне програмування, і має багато нових елементів, включаючи главу про лямбди та потоки.

 

      Діліться своїми улюбленими матеріалами по Java, та пишіть свою думку в коментарях.

Успіхів!

Цехмістренко Катерина

 

 

Популярні статті

Читати далі