Spring — один з фреймворків, що існує для Java. Він же є найпопулярнішим. У майбутньому, для влаштування на роботу, якщо ви плануєте стати Java розробником, його знання є необхідним. Про те, з чого і як варто почати його вивчення, читайте в статті.

 

      Моя подруга Оксана розповіла про кроки до вивчення Javas Spring.

Чому ти почала вчити spring? Які переваги він дає?

— У свій час зацікавилася Java, почала вивчати особливості, синтаксис тощо. Першим, що мені вдалося розробити, був сайт, при створенні якого я не використовувала Spring або інший фреймворк. Все виглядало досить громіздким і вимагало реалізації багатьох компонентів.

      Хочу сказати, що з кожним днем світ відходить від складних речей і рухається в бік простоти й мінімалізму. Тобто, чим простіше те, що використовуєш, тим воно популярніше. В IT все так і працює. Мають попит речі, які ховають «під капотом» реалізацію багатьох функціоналів і, відповідно, програміст економить на цьому час.

     Більшість компаній вимагає знання Spring від Java розробника. Це була ще один вагомий привід вивчити його. Я була дуже рада, що з ним познайомилася. Spring полегшує написання коду і це не може не приносити задоволення під час роботи.

 

— Як давно почала з усім розбиратися?

— З Java познайомилася близько року тому, безпосередньо з Spring близько 5 місяців тому.

 

 

— Чи достатньо ти знаєш, щоб використовувати його в реальних проєктах? Скільки часу пішло на навчання?

— На реальних проєктах поки не доводилося використовувати, тільки з метою навчання. Але я думаю, що знань достатньо, щоб їх застосувати в комерційних цілях.

      На навчання пішло близько 2 місяців. Але я нікуди не поспішала і робила все плавно, тож якщо постаратися, то можна набагато швидше.

 

— З чого ти почала? Пошук матеріалів/книжок/відеоуроків?

— Починала з відеоуроків на ютубі, підкріплюючи їх офіційною документацією.

      Найголовніше це розібратися зі структурою (це не так багато часу займає), а далі вже залежно від потреб дивитися в документацію.

 

— На що слід звернути увагу у вивченні?

— Найголовніше, на що необхідно звернути увагу, — це структура та організація проєктів, написаних на фреймворку Spring.

      Головне розуміти завдання, яке необхідно вирішити та вміти знайти це все в документації. Уміння гуглити — запорука успіху!

 

 

— Що вже потрібно знати перед вивченням?

— Вміти працювати з таким фреймворком для автоматизації збірки, як Maven і знати, як мінімум, базу мови Java. Усе інше впізнається з часом.

 

— Порадь якісь матеріали для вивчення.

— Насамперед, варто звернути увагу на офіційну документацію і «туторіали». На сайті spring.io є три розділи: стартові гайди, тематичні гайди і повноцінні «туторіали». У них описано безліч випадків, з якими ви можете зіткнутися.

      Якщо говорити про YouTube-канали, то я дивилася все підряд, тому що в кожному було щось корисне і цікаве.

      Якщо ви вирішили, що будете в майбутньому Java-розробником, то варто почати вивчати спринг одразу, щойно отримаєте базу знань мови програмування. Для освоєння вам має вистачити кількох місяців, після чого можна буде почати поповнювати своє портфоліо проєктами. А головним джерелом інформації може стати сайт spring.io, де можна знайти безліч інструкцій з використання.

 

Дякуємо Оксані за інтерв'ю.

Бесіду вів Марк Харланов

 

Популярні статті

Читати далі