За перші дві статті цієї рубрики ви могли подумати, що її створено тільки за ради того, щоб хейтити Маска, але це не так (або майже так), бо сьогодні ми розкриємо іншу тему. Чому ж канадські школи вирішили подати до суду на TikTok, Meta та SnapChat?

 

      У наш час буде важко знайти людину, що не зареєстрована у цих соціальних мережах, або хоча б не чула про них. А якщо казати про школярів — то це вже зовсім місія нездійсненна, бо як ще розважати себе у вільний час на перервах? Не готуватись же до уроків, правда? Але такий устрій світу не до вподоби канадським навчальним закладам.

      На початку місяця до інтернету потрапила новина про те, що чотири шкільні ради провінції Онтаріо, а саме у Торонто, Оттаві та районі Піл, вирішили судитися із компаніями Meta, ByteDance та Snap, яким належать платформи Facebook, Instagram, Snapchat та TikTok.

 

 

      Чому? Через те, що їх «продукція» викликає номофобію (залежність від соціальних мереж), психологічні проблеми та шкодить навчанню дітей. За це вони вимагають компенсацію у розмірі 4,5 млрд канадських доларів.

      У позовах потерпіла сторона обґрунтувала це так: «Соціальні медіакомпанії свідомо створили продукт, який викликає залежність і продається дітям. Наших учнів осягла ментальна криза, а також кризи уваги та навчання через наполегливе та нестримне використання соціальних медіа. Ці соцмережі сприяють кібербулінгу, поширенню дезінформації та мови ненависті, насильства в школах».

      Для більш вагомого аргументу керівництво навчальних закладів зібрало певні дані, за якими можна побачити, що приблизно половина їх учнів не висипаються через свою залежність від соціальних платформ, а психологічні труднощі та неприйняття свого тіла стали звичним явищем. І тому школи змушені витрачати мільйони на соціальних працівників, консультантів у справах молоді та іншого персоналу для допомоги цим дітям.

 


 

      Надихнувшись прикладом Канади, деякі штати Америки теж вирішили підтримати її вже власними судовими позовами до цих компаній.

      Юрист, що захищає канадських позивачів, Дункан Ембері запропонував, для початку, ввести певні обмеження та змінити вікові параметри на даних платформах.

      Дійсно, проблема залежності від розроблених метаалгоритмів має вагомий вплив на життя людей і потребує термінового вирішення. Він вважає, що компанії навмисно недбало розробляли свої продукти, щоб кількість проведеного часу на їхніх онлайн-платформах була максимальною і позбавляла будь-якого бажання йти й займатися більш важливими справами, наприклад, такими як освіта.

      У підсумку цієї справи губернатор штату Флорида, США Рон ДеСантіс підписав закон, який забороняє облікові записи в соцмережах для дітей до 14 років і вимагає дозволу батьків для 14-15-річних. Він набуває чинності 1 січня і, як очікується, буде оскаржений у суді.

      Мені іноді здається, що наш світ кимось намальований, і за нами весь час хтось спостерігає, он звідти.

 

Тетяна Лантінова

 

 

Популярні статті

Читати далі