Яку обрати оболонку з великого різноманіття графічних оболонок для ОС Linux? 
      Розглянемо найпопулярніші середовища робочих столів Linux.

 

      Сподіваюся, багато хто з вас погодиться, що робочий стіл Linux має бути не лише зручним й виглядати суперово, але й відповідати вимогам оптимізації та продуктивності.

      Але чому ви віддаєте перевагу — простоті та легкості налаштування, чи стильному й сучасному виглядові та багатим можливостям середовища? Обираємо.

  

  1. KDE

 

 

      KDE Plasma — мабуть, найбільш просунута оболонка робочого столу з усіх. При цьому вона ще й дуже красива. KDE вирізняється величезним числом налаштувань — за бажання систему можна трансформувати в подобу Windows, macOS. Для KDE розроблено безліч тем, сторонніх розширень і віджетів (тут вони іменуються плазмоїдами). 

      За замовчуванням KDE нагадує інтерфейс Windows. Можна створювати та видаляти панелі в будь-якій кількості, а елементи на них дозволяється переміщати в довільному порядку, змінюючи систему до невпізнання.

  • Кому підійде: просунутим користувачам, яким потрібно багато можливостей, і любителям «красивостей».

  • Переваги: має дуже стильний і сучасний вигляд, надзвичайно гнучко налаштовується, має величезну кількість функцій.

  • Недоліки: споживає більше системних ресурсів, ніж інші оболонки. Новачкам буде важко розібратися в усьому достатку налаштувань. Втім, оболонкою можна з комфортом користуватися і в її стандартному вигляді.

  • Дистрибутиви: Kubuntu, openSUSE, Chakra.

 

  1. GNOME

 

 

      Одне з найпопулярніших середовищ робочого столу в Linux. Інтерфейс GNOME, здається, орієнтований на пристрої з сенсорним екраном: величезні іконки й меню, що спливають. Список додатків, що розширюється, чимось нагадує Launchpad в macOS. GNOME, безумовно, зручний і дуже красивий. А якщо вас не влаштовують всі ці новомодні функції, ви завжди можете перемикнутися в режим GNOME Classic.

 

  • Кому підійде: власникам сенсорних систем, планшетів і трансформерів, а також тим, хто звик до macOS.

  • Переваги: виглядає красиво і сучасно, зручна і швидка, підтримує багато розширень, має велику кількість налаштувань.

  • Недоліки: Не всім користувачам сподобається сенсорний інтерфейс.

  • Дистрибутиви: Ubuntu, Fedora, Antergos.

 

  1. MATE

 

 

      Колись GNOME 2 був еталоном мінімалізму та простоти. Але розробники вирішили додати крутих функцій, і в результаті ми отримали футуристичний GNOME 3, яким користуємося і досі. Проте, не всі знайшли його нововведення доречними, тому спільнота Linux створила MATE.

      MATE надзвичайно невибаглива до пам'яті та потужності процесора, тому її можна використовувати навіть на дуже старих комп'ютерах. Втім, система з цією оболонкою все одно виглядає досить непогано.

 

  • Кому підійде: власникам старих і малопотужних комп'ютерів або тим, хто не хоче, щоб красивий інтерфейс займав багато пам'яті.

  • Переваги: Дуже швидкий і простий у використанні робочий простір, який споживає мало ресурсів, але добре налаштовується.

  • Недоліки: інтерфейс MATE може здатися надто консервативним і старомодним.

  • Дистрибутиви: Ubuntu MATE, Linux Mint MATE.

 

  1. Cinnamon

 

 

      Cinnamon призначена для сучасних комп'ютерів. Ця графічна оболонка з'явилася в Linux Mint, але згодом поширилася на інші дистрибутиви.

      Головною особливістю Cinnamon є її простота. У той час як інші графічні середовища намагаються бути чимось особливим і відрізнятися від інших інтерфейсів, це середовище намагається бути максимально дружнім до початківців. Навіть ті, хто раніше працював лише з Windows, зможуть легко його освоїти, оскільки він має значну схожість з операційною системою Microsoft.

      Попри всю свою простоту, Cinnamon все ще досить просунута і налаштовується. Панелі та елементи можна переміщати в будь-якому порядку. А якщо вам набридне Windows-подібний вигляд, ви зможете легко налаштувати інтерфейс за пару хвилин.

 

  • Для кого підійде: користувачам, які мігрували з Windows, і новачкам. А також тим, хто хоче мати просте і зрозуміле графічне середовище для роботи, а не для милування.

  • Переваги: дуже приємний зовнішній вигляд, в інтерфейсі буде легко розібратися. Є достатня кількість налаштувань та аплетів.

  • Дистрибутиви: Linux Mint.

 

  1. LXDE

 

 

      Це графічне середовище жертвує красою заради оптимізації та продуктивності. LXDE виглядає як старі версії Mac OS X і працює навіть на дуже старих і повільних комп'ютерах.

      Якщо у вас є один з таких комп'ютерів, встановіть на нього Linux з LXDE, і ви отримаєте «зручну робочу конячку для серфінгу в інтернеті», зберігання документів, перегляду фільмів і прослуховування музики.

  • Для кого підійде: власникам старих ПК, на яких гальмують навіть MATE та Xfce.

  • Переваги: Дуже швидка. Працює навіть на найстаріших пристроях.

  • Недоліки: інтерфейс, м'яко кажучи, трохи архаїчний, хоча це можна виправити за допомогою тем.

  • Дистрибутиви: Lubuntu.

 

      Погодьтеся, але насамперед вражає не тільки різноманіття графічних оболонок для Linux, а й функціональна краса цих середовищ, яка полягає в у величезній кількості налаштувань, що відповідають потребам самих вимогливих користувачів. Працювати в таких середовищах зручно й приємно.

 

Гребенюк Артем

 

 

Популярні статті

Читати далі