Як добитися від ChatGPT того, що вам потрібно? 

Саме таке питання виникало, мабуть, в усіх його користувачів.  Але чи думали ви, що можна буквально запрограмувати ChatGPT під власні потреби просто своїми запитами? При чому без платних плагінів, оплати преміуму чи інших засобів.

Розглянемо патерни запитів.  

 

Що таке патерни запитів?

Взагалі патерн (шаблон, зразок) — запозичене слово з англійської — «об'єкт, з якого робляться копії або набори повторюваних об'єктів».

Патерн запиту — це список уточнювальних питань, що відповідають чільному запиту до нейромережі, які є простим розв’язанням типової проблеми.

 

Патерн персонажу

Ви говорите ChatGPT поводитися, як якийсь спеціаліст, чи як персона якогось складу характеру. Це найпростіший зі способів регулювати його поведінку. 

 

 

Патерн «запитай мене»

Хто краще самого ChatGPT знає, що йому потрібно для гарної відповіді? Щоби покращити якість отриманих відповідей, змусьте нейромережі саму запитати вас, як краще вам допомогти. Вставте у кінець повідомлення щось по типу:

«Постави мені питання, які допоможуть тобі краще відповісти на мій запит, аж доки ти не будеш готовий дати остаточну відповідь». 

Відповідь буде повнішою, більш конкретною і більш пристосованою власне до вашої проблеми — ви самі допомогли нейромережі допомогти вам. 

 

 

Патерн меню» 

Якщо вам потрібно робити багато однотипних дій, цей патерн буде вам корисний.  Так само як програмісти вкладають повторюваний код у функції, користувачі ChatGPT можуть вкладати повторювані запити у такі собі «макроси». Наприклад:

«Кожен раз, коли я пишу @ з текстом, це означає "відредагуй отриманий текст, щоб він звучав краще"». 

Таким чином ви можете створити власне «меню» з функцій. 

 

 

Патерн «повтору у хвості»

Це, мабуть, найкорисніший з патернів. У нейромережі коротка памʼять: вона рано чи пізно забуде, з чого починався діалог, забуде і  про інші функції. Патерн повтору у хвості розв’язує цю проблему. 

У чому його суть: наприкінці запиту напишіть «в кінці кожного повідомлення повторюй текст цього запиту». 

Таким чином нейромережа буде сама собі нагадувати про тему діалогу кожним повідомленням. 

Ви можете також підсилювати ефект, копіюючи та вставляючи найперший запит наприкінці кожного нового запиту.    

 

 

Але ви не обмежені цими патернами!

Ви також можете обʼєднувати патерни. Наприклад, створюючи меню і змушуючи ChatGPT повторювати його функції в кінці кожної відповіді. Плюс ChatGPT і його аналогів у тому, що вони відповідають власне на ваш запит, і тому, змінюючи запити, ви можете створити з них все, що вам заманеться. 

 

Плідного спілкування з ChatGPT!

Іван Синенко

 

 

Популярні статті

Читати далі