Людина боролася з навколишнім світом за допомогою свого розуму впродовж всієї історії людства. Здається, що цей розум здатен на все. Але де пролягають межі людської могутності? І які дива створить еволюція у місцях, що не призначені для людей?

 

      Корабель спав, але його машини — ні. Коли механічні очі на носу побачили маленьку холодну зірку Регіс, він зупинив свої фотонні двигуни. Автомати почали перемовлятися між собою, готуючи команду до пробудження з глибокого сну, а корабель — до посадки на негостинну, пустельну планету Регіс ІІІ.

 

 

      На Регісі ІІІ зник людський крейсер «Кондор». Це була рутинна експедиція. Спочатку «Кондор» відправив повідомлення про успішну посадку. Потім — якусь нісенітницю азбукою Морзе і в кінці — жахливий аудіозапис з якимись нелюдськими криками, після чого замовк.

      Тепер небо Регіса ІІІ удруге прорізали ракетні двигуни — на стовпі з реактивного вогню на поверхню сідав крейсер «Непереможний». 

      Його ціль — знайти «Кондор» і його зниклу команду. «Непереможний» тут, щоб зрозуміти, що сталося, і його команда докопається до всієї правди. Бо їх корабель — інженерне диво, і їх техніка не знає собі рівних.

 

 

      Але планета — світ безпритульних пустель і начебто мертвих морів — швидко починає виходити за межі всього, що вони від неї очікували. У пісках лежать руїни міст, що схожі на галюцинацію чи абстрактні картини. У океані є життя — але всі риби живуть глибоко і смертельно бояться наближатися до суші.

 

 

      А коли команда знаходить «Кондор» і починає розуміти, як саме загинула його команда, все стає все більш схожим на кошмарний сон, такий неможливий, якій не має пояснення.

      Станіслав Лем — геній твердої наукової фантастики, дисциплінований вчений і майстерний письменник. Його проза говорить безвихідно раціональною мовою — і на всі жахи, що побачить на планеті команда «Непереможного», знайдуться свої причини.

 

 

      Цей роман сповнений холодної атмосфери мовчазної жахливої планети, місця, не призначеного для людей. Але тут знайдеться місце і науковим дискусіям, і показу високопрофесійної роботи людей – техніків, вчених та інженерів, а також їх механізмів — того, чим люди побудували свою могутність, і що привело їх до космосу.

      «Непереможний» — роман про відношення світу з людським розумом, а також про межі й обмеження людського розуму. Це один із найкращих фантастичних романів, що з’являлися на світі, ретельно пропрацьований і бездоганно написаний. Якщо вам цікава наука, і якщо ви полюбляєте фантастику, цей роман вам сподобається.

Іван Синенко

 

Популярні статті

Читати далі