Для когось навчальний рік може здатися суцільним випробуванням. І це, безперечно, стосується студентів, які мешкають у гуртожитках. Поміркуйте самі: галасливі сусіди, кімнатні дебати про покупку холодильника – всі ці проблеми вимагають зрілих рішень та вмілого підходу. А тут ще на додачу - оплата за гуртожиток! Але тут наш журнал протягне вам свою інформаційну руку допомоги і розповість як, де і навіщо можна оформити субсидію в ХНУРЕ.

 

Для початку питання «навіщо»?

 

 

      І відповіддю стане досить прозаїчне запитання: «А хто не хоче платити менше?» Субсидія – це компенсація вам від держави. Ви платите за проживання у гуртожитку, а вам, залежно від рівня вашого доходу, щомісяця повертається певна сума від тієї ж щомісячної оплати.

Тепер, відповідаючи на запитання «ЯК» та «ДЕ», поетапно розберемо всі кроки.

 

Крок 1: перевірити чи маєте ви право на оформлення субсидії

      Якщо вам вже виповнилося 18 років, і ви зареєстровані у гуртожитку, то все гаразд. Перейдіть до другого кроку.

 

Крок 2: піти у відділ субсидій

      Озброївшись оригіналом паспорта та ІПН, вам потрібно відправитися до "Прозорого офісу - Центру надання адміністративних послуг Шевченківського району" за адресою пр. Науки 17А, другий поверх.

      Через те, що правила подачі документів іноді змінюються, у цьому центрі вам необхідно дізнатися які документи для оформлення потрібно зробити саме вам, також отримати декларацію та заяву. Вони потрібні для того, щоб відкрити вашу справу щодо отримання субсидії.

      Також не забудьте уточнити, за який період вам потрібно буде отримати довідку про доходи, з оформленням якої ви зіткнетеся на наступному етапі.

 

Крок 3: записатися у бухгалтерії на отримання довідки про доходи

 

 

      Після відвідування відділу субсидій та уточнення тимчасових рамок довідки про доходи ви йдете прямо до 36 кабінету на другому поверсі головного корпусу ХНУРЕ. Біля кабінету знаходите стіл із журналом, куди вам потрібно вписати свої дані для отримання довідки про доходи за період, який вам зазначили у відділі субсидій. Робити таку довідку приблизно тиждень, тому не втрачаємо часу і переходимо до виконання наступного кроку.

 

Крок 4: отримати «справку про склад сім'ї та розмір платежів за житлово-комунальні послуги»

      Її ви, швидше за все, зможете знайти на каналі вашого гуртожитку, а потім просто видрукувати, або взяти у паспортиста в першому гуртожитку ХНУРЕ (вул. Бакуліна, 10).

 

Крок 5: заповнити і підписати «справку про склад сім'ї та розмір платежів за житлово-комунальні послуги»

      Біля того ж кабінету №36 ви знайдете зразок (приклад), за яким вам потрібно буде заповнити цю довідку. Далі вам потрібно отримати підпис у коменданта, друк та підпис у паспортиста вашого гуртожитку, а потім поставити друк у першому гуртожитку, залишивши довідку у спеціальній папці. Як тільки ви виконаєте все це, несіть довідку до 36 кабінету та залишайте на підпис у спеціальній папці.

 

Крок 6: забрати довідки про доходи і склад сім'ї

      Пам'ятаєте, де їх залишили? Вірно, біля  кабінету №36. Там же, в окремих папках, знайдете вже готові довідки.

 

Крок 7: подати документи

      Повертаєтеся на пр. Науки 17А з усіма документами, які вам сказали оформити. У вас є два шляхи: заявити до відділу субсидій особисто або надіслати все поштою.

 

Крок 8: зачекайте

      Документи розглядатимуть приблизно місяць. У зазначений термін ви повинні прийти до ЦНАПу (Центри надання адміністративних послуг), дізнатися номер своєї субсидії та успішно її забрати.

 

 

Крок 9: оформити картку

      Перша виплата вам, швидше за все, видаватиметься на руки, проте надалі потрібно отримати банківську картку, куди і нараховуються гроші. Для цього доведеться заглянути в Ощадбанк.

 

Крок 10: не затримувати з оплатою за гуртожиток

      Як тільки ви з'явитеся у списках боржників – можете сказати «прощавай» субсидії, на оформлення якої ви витратили стільки сил.

 

А можна в «Дії»?

      На жаль - ні. «Дії» (Єдиний портал державних послуг) надає можливість оформлення субсидії, але лише на обмежену кількість послуг, куди не входить оплата за гуртожиток.

 

      Тепер ви точно повністю поінформовані. А як говорить одна мудра приказка: попереджений - значить озброєний.

 

Успіхів вам в оформленні!

Каріна Темчур
Марк Харланов

 

 

Популярні статті

Читати далі