Для того, щоб глибше поринути у галузь графічного дизайну студенти часто звертаються до курсів або шкіл дизайну. Багато часу йде на пошук і аналіз майбутнього місця навчання, потім час на дорогу туди й назад. А якщо все може бути набагато легше для студентів ХНУРЕ

 

     Восени 2021-2022 навчального року в стінах ХНУРЕ відкрилась перші додаткові курси графічного дизайну. Ми поспілкувались з викладачкою, яка до того ж є і студенткою кафедри «Медіасистеми та технології» (МСТ), Марією Глюзою. Вона відкрила нам завісу що саме відбувається на курсах.

 

- Як з’явилась ідея створення курсів?

- Скажемо так, що ініціатором були і я, і універ. Я працюю в телевізійному центрі ХНУРЕ і займаюся розробкою дизайну в нашому університеті. Мій начальник Супрун А.А. якось сказав: «Було б круто створити школу дизайну. Чи не хотіла б ти спробувати?" Я відразу погодилась, тому що це чудовий досвід. Крім того, мені завжди було цікаво чогось навчити інших, і ось саме така можливість.

 

 

- Яка задача курсу, з чого складається навчальна програма?

- Найголовніше завдання школи дизайну - навчити студентів правильно і красиво розробляти дизайн. Наш курс заснований не тільки на вивченні базових навичок, які потрібні сучасному графічному дизайнеру, ми також вчимося робити це більш професійно.

     Програма курсу досить насичена і структурована. Спочатку ми вивчаємо базу: основи композиції, роботу в Adobe Illustrator, теорію кольору, типографіку і т. д. Потім студенти вчаться правильно складати бриф (це угода між готовими до співпраці сторонами), спілкуватися з клієнтами, створювати цікаві логотипи, айдентику (фірмовий стиль). Окрім Adobe Illustrator, ми вивчаємо Adobe Photoshop, Adobe Аfter Еffects.

    Головною особливістю мого курсу є живе спілкування. Зі своїми учнями я ділюсь власним досвідом, навчаю їх своїм прикладом. І, як на мене, це найкращий метод пояснення. Ви завжди хочете бачити й чути реальні історії.

 

 

- Хто може відвідувати школу? Який рівень знань в дизайні потрібен?

- Відвідувати мій курс можуть абсолютно всі студенти ХНУРЕ: неважливо, який курс, який досвід, яка спеціальність. Головне - бажання!

 

- Коли й в якому форматі проходять заняття? Чи є д/з, перевірка робот і система оцінювання?

- Ми працюємо раз на тиждень (у середу) протягом однієї пари на території телевізійного центру. Заняття проводяться паралельно як онлайн через вже знайомий Google MЕЕT, так і офлайн, де я спілкуюся наживо.

     Спочатку я розповідаю теорію, потім ми обговорюємо і практикуємо разом. Студенти завжди можуть запитати мене, якщо вони чогось не розуміють.

     Домашнє завдання, безумовно, є! Так я можу побачити, чи сприймають студенти матеріал. Д/з цікаве і виключно у формі практики.

     Студенти отримують бали за виконані завдання. Після закінчення школи дизайну всі, хто добре і вчасно виконав поставлені завдання, отримали сертифікати.

 

- Хто викладає заняття?

 - Викладаю заняття самостійно. Єдине, що я раджуся з завідувачем моєї кафедри МСТ Дейнеко Ж.В. щодо тем: чи будуть вони цікаві студентам, як найкраще представити матеріал і т.д.

- Чи отримують студенти школи дизайну додаткові бали? У майбутньому плануються ще потоки навчання у школі дизайну?

- Ця діяльність мені не дає ніяких додаткових балів. Це виключно моє бажання, мій час і моя ініціатива. Що стосується студентів, 31 січня на останньому занятті найактивніші з них отримали сертифікати й додаткові бали до стипендіального рейтингу.

      Чесно кажучи, я не замислювалась про наступні потоки до цього моменту, але тепер я думаю, що так, так, так! Це дійсно крутий досвід. І мені подобається бачити вогонь в очах студентів, які прагнуть дізнатися щось нове. Вони великі молодці!

 

 

      Дуже класно, що в нашому університеті з’явилась така цікава та актуальна навчальна програма, відкрита для всіх студентів, які прагнуть поринути в захопливий світ графічного дизайну.

 

Дар'я Куца

 

Популярні статті

Читати далі