Поки ще є час абітурієнту написати мотиваційного листа до вступу в університет, бо разом із заявою його можна подати вже з 29 липня до електронного кабінету. Тому розберемося з усіма вимогами до написання листа, щоб університет обрав саме тебе. 

 

      Цьогоріч долю вступників до університету може вирішити не тільки тестування НМТ, а й мотиваційний лист, який є обов’язковим при поданні заяви для вступу.

  

 

Чому потрібно написати мотиваційний лист?

      Подати заяву на обрану спеціальність цього року буде неможливо без мотиваційного листа. Причому для кожної заяви необхідно написати окремий лист, навіть якщо вона подається до того ж університету, що і попередня. Тобто кількість заяв рівно кількості мотиваційних листів. Але лякатися цього не варто, бо ми розберемося з усіма критеріями та спробуємо зрозуміти, навіщо абітурієнтам необхідно писати листи.

 

Яку роль відіграє мотиваційний лист при вступі

      Якщо плануєте вступ на бюджет, то основним критерієм відбору будуть результати НМТ, переведені у 200-бальну шкалу, та пріоритетність заяви. У випадку, якщо бали декількох абітурієнтів будуть збігатися, то приймальна комісія детально розгляне саме мотиваційні листи, які можуть стати ключем до омріяної спеціальності.

      Також при вступі на контрактну форму навчання окрім заяви необхідно подати мотиваційний лист, який не завадить при вирішальному відборі майбутніх студентів.

 

Структура мотиваційного листа 

      Варто розуміти, що стиль мотиваційного листа — офіційний документ, а не творче есе, тому він має певну структуру, якої бажано дотримуватися. Але загальних вимог до мотиваційного листа немає, бо кожен заклад визначає їх самостійно, і знайти їх можна у правилах вступу на сайті обраного університету. Наприклад, ХНУРЕ пропонує наступну структуру:

  • Заголовна частина;
  • Вступ;
  • Основна частина;
  • Заключна частина.

      Обсяг мотиваційного листа має не перевищувати дві сторінки А4. Більш детальну інформацію про опис кожної частини можна знайти на сайті nure.ua.

 

 

Чого робити не варто 

      В цілому мотиваційний лист — це зображення особистості вступника, тому індивідуальність є однією з головних його характеристик. І хоча до написання листа можна підходити по-різному, є декілька основних порад щодо того, чого робити НЕ варто:

  • Не намагайся прибрехати про свої досягнення. Університет завжди може попросити певне підтвердження, тому краще написати щось менш значне, але реальне із життя.
  • Не використовуй загальні фрази або прості характеристики про себе, як-от: "Я доклав дуже багато зусиль" або "Я дуже креативна і творча особистість". Якщо це справді про тебе, то наведи певний приклад із життя, чому ти, наприклад, креативна людина. Тобто краще показувати, а не говорити.
  • Не варто давити на жалість. Звичайно, якщо у житті трапилась трагічна ситуація, про це можна згадати. Але спробуй розповісти, як вийшло подолати цю ситуацію або як ти вийшов з певних обставин переможцем.

 

Що варто написати 

  • Насамперед вивчи інформацію про обраний заклад освіти: про різні освітні програми, творчі гуртки або програми обміну. Таким чином ти обираєш університ, а університет обирає тебе. Такий ось «симбіоз інтересів».
  • Пиши виключно про себе, уникай абстрактних роздумів.
  • Намагайся зачепити увагу з першого речення.
  • Будь конкретним у своїх висловленнях.
  • Згадай свої досягнення, пов’язані з обраною спеціальністю. Якщо таких немає, то напиши про свої майбутні плани, амбіції у цій сфері.
  • Дотримуйся вимог від університету, куди подається заява.

 

 

 

      Звичайно мотиваційний лист є цьогорічною новинкою й може викликати складнощі при першому написанні. Але це гарна практика, якщо у планах є навчання за програмами обміну в іноземних закладах освіти, бо мотиваційний лист є вагомим критерієм відбору. І також це можливість визначити свою мету та дотримуватися мотивації у здобутті знань для майбутньої спеціальності.

 

Усім успіхів та натхнення!

Вікторія Ярмоліч

 

Популярні статті

Читати далі