Національний мультипредметний тест — чи не найважливіша частина вступної кампанії, адже саме від його результатів залежить чи вдасться абітурієнту потрапити на бюджет в омріяний університет. У цій статті зібрано усю інформацію, яку потрібно знати про цьогорічний іспит. 

 

 

Основні дати

- Реєстрація на НМТ почнеться в березні, проте остаточні терміни оголосять ближче до початку її проведення.

- Вступникам потрібно буде створити особистий кабінет, де вони завантажать необхідні документи, оберуть населений пункт, у якому планують проходити тест, а також один з предметів для складання.

 

      НМТ відбуватиметься у дві сесії: основну і додаткову. Вони пройдуть у період з 14 травня до 19 липня.

      Кожен учасник тестування отримає запрошення в персональному кабінеті, де буде вказано дату, час та місце проходження іспиту.

      Варто зауважити, що цьогорічні випускники закладів середньої освіти матимуть змогу завершити опрацювання шкільної програми, тож складатимуть НМТ вже після закінчення навчального року.

 

 

 

Особливості проведення тесту

- Цьогоріч вступники складатимуть одразу чотири предмети в один день, тож НМТ проходитиме в одну зміну.

- Також буде посилено заходи з дотримання академічної доброчесності, зокрема планується встановлення камер відеонагляду у місцях тестування, а користування телефоном буде заборонено навіть під час перерви.

 

Структура НМТ 2024

НМТ 2024 складатиметься з двох блоків по 120 хвилин (2 години) кожний:

  • перший — математика та українська мова,
  • другий — історія України та один предмет на власний вибір.
    Це може бути українська література, географія, фізика, хімія, біологія, англійська, іспанська, французька чи німецька мова.

      Між цими двома блоками відбудеться 20-хвилинна перерва для відпочинку. Слід зазначити, що в межах одного блоку можна буде переходити між завданнями, тобто виконувати їх в довільному порядку, однак після перерви до виконання першого блоку повернутися не вдасться.

 

- Для того, щоб НМТ вважалося складеним, абітурієнту необхідно набрати не менше 15% правильних відповідей з кожного з чотирьох предметів — це обов'язкова умова для вступу.

- Учасники зможуть дізнатися кількість набраних тестових балів одразу після завершення тестування, згодом результати будуть розміщені в особистому кабінеті відповідно до 200-бальної шкали.

 

 

 

Характеристика завдань

 

  • Математика

      Тест з математики складатиметься з 22 питань: 15 з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), 3 на встановлення відповідностей (0-3 бали) та 4 з короткою відповіддю (0 або 2 бали). Загалом максимальне число набраних тестових балів становить 32, а поріг — 5.

 

  • Українська мова

      Розділ української мови міститиме 30 завдань: 25 з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал) і 5 на встановлення відповідностей (0-4 бали). Іспит складений, якщо подолано поріг у 7 тестових балів з 45 можливих.

 

  • Історія України

      Блок НМТ з історії України вміщуватиме 30 завдань: 20 з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), 4 на встановлення відповідностей (0-4 бали), 3 на встановлення послідовності (0-3 бали), 3 на вибір трьох відповідей з семи (0-3 бали). Для подолання порогу треба набрати хоча б 8 балів з 54.

      Тестування охоплюватиме 6-32 теми за затвердженою програмою ЗНО, однак офіційні представники Українського центру оцінювання якості освіти не виключають наявність запитань щодо повномасштабного вторгнення.

 

  • Іноземні мови

      У не залежності від того, яку іноземну мову обере учасник, тест міститиме 11 завдань на встановлення відповідності (0-1 бал), 5 з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), а також 16 на заповнення пропусків у тексті (0-1 бал) — загалом можна набрати 32 бали, а для проходження порогу — 5.

      Запитання з іноземної мови перевірятимуть навички читання і теоретичного використання мови.

 

  • Українська література

      Тест з української літератури матиме таку ж структуру, що й з української мови.

 

  • Фізика

      Розділ фізики складатиметься з 12 запитань з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), 2 на встановлення відповідностей (0-4 бали), з короткою відповіддю (0 або 2 бали). Поріг становить 5 балів з 32.

 

  • Хімія

      Тест з хімії міститиме 22 запитання з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), 2 на встановлення відповідностей (0-3 бали), з короткою відповіддю (0 або 2 бали). Максимальний бал — 40, пороговий — 6.

 

  • Біологія

Блок НМТ з біології вміщуватиме 24 запитання з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), 4 на встановлення відповідностей (0-4 бали), 2 на вибір трьох відповідей з трьох груп варіантів (0-3 бали). Поріг — 7 балів з 46 можливих.

 

  • Географія

      НМТ з географії складатиметься з 20 завдань з вибором однієї правильної відповіді (0-1 бал), 4 з короткою відповіддю (0 або 2 бали), 6 на вибір трьох відповідей з семи (0-3 бали) — усього можливо набрати 46 балів, тож поріг становить 7.

 

На замітку

 Де шукати актуальну інформацію?

Радимо довіряти лише перевіреним джерелам і переглядати оновлення та новини щодо НМТ на офіційному сайті Міністерства освіти таф науки (МОН), а також Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

 

 

      Розуміння того, як відбуватиметься НМТ — це вже велика частина майбутнього результату, адже «обізнаний — значить озброєний». А тому за наполегливої підготовки ви однозначно досягнете омріяних 200 балів.

 

Успіхів!

Василина Яблонь

 

 

 

Популярні статті

Читати далі