Абітурієнти, у цій статті ви дізнаєтеся про те, де шукати своїх майбутніх одногрупників, яку структуру мають заняття в університеті та що треба робити, щоб вийти на стипендію. Цікаво? Поїхали!

 

      Я пам’ятаю перші тижні свого навчання в університеті, наче це було вчора. Величезна кількість нових облич, захопливі дисципліни, переживання, великі очікування та амбітні плани на майбутнє. Зараз же я студент другого курсу, який відмінно закрив три сесії, вийшов на стипендію, пройшов через написання та захист курсового проєкту, і мені є чим з вами поділитися та дати декілька порад.

 

 

      Перш за все раджу ознайомитися зі статтями своїх колег, які допоможуть вам на всіх етапах вступу до університету, а саме:

 

Етап №1: Перші кроки

      Уявімо ситуацію: ви чудово склали НМТ, подали документу до омріяного ВНЗ, вам зателефонували з приймальної комісії й сказали, що вас зараховано до навчання на бажану спеціальність. Що робити далі?

  • По-перше, раджу вам приєднатися до офіційного чату ХНУРЕ для абітурієнтів. Це основне місце для зв’язку між адміністрацією та звичайними студентами. Там ви завжди можете поставити будь-яке питання та отримаєте швидку відповідь. Крім того, у тому чаті присутні багато старшокурсників, які з радістю розкажуть вам про нюанси навчання на різних спеціальностях.
  • По-друге, паралельно знаходите сайт вашої спеціальності/кафедри (можна запитати в адміністрації в чаті). Зазвичай саме там публікуються списки ваших майбутніх груп. А далі справа залишається за вами: шукаєте своїх одногрупників у чаті для абітурієнтів або соціальних мережах, створюєте власні бесіди та знайомитесь зі своїми однокашниками.

ПОРАДА: Проявляйте ініціативу у спілкуванні. Правильні знайомства в університеті це неймовірно важлива річ. Допомагай іншим, і колись вони допоможуть вам.

 

 

Етап №2: Розклад, перші пари

      Групи сформовані, тому прийшов час розпочинати навчання. Перш за все необхідно познайомитися з вашим розкладом. Це можна легко зробити на офіційному сайті Cist.nure, але я хочу запропонувати ще одну зручну альтернативу. Додаток «Розклад ХНУРЕ» був створений одним зі студентів нашого Вишу. Там простий, інтуїтивний інтерфейс, наявне швидке оновлення розкладу та відкритий код, яким може скористатися будь-хто у навчальних цілях.

      Відкривши свій графік занять, ви зможете побачити три види діяльності:

- ЛК (Лекції) – звичайні розмовні заняття, де викладач розповідає основну теоретичну інформацію. Зазвичай на одній лекції присутні одразу декілька груп, тому взаємодія між лектором і студентами мінімальна.

- ПЗ (Практичні заняття) – у більшості випадків це індивідуальний вид занять для вашої групи. Тут ви відпрацьовуєте весь засвоєний на лекціях матеріал. ПЗ оцінюються, тому важливо добре себе показати

- ЛБ (Лабораторні роботи) – більш серйозний вид занять, де студент виконує поставлене заняття, складає звіти й у деяких випадках захищає свою роботу.

      Протягом перших декількох тижнів у вас будуть проводитися лише лекційні заняття (виключення: пз з англійської), тому не слід переживати за інтенсивний старт навчання, у вас буде вдосталь часу звикнути до його формату.

ПОРАДА: Не слід прогулювати пари. На першому курсі викладаються фундаментальні дисципліни, які закладуть всю необхідну базу, без якої буде неймовірно складно навчатися на старших курсах.

 

 

Етап 3: Рейтингові списки, стипендія

      Стипендія є ковтком свіжого повітря для більшості студентів, особливо це стосується першокурсників. Це просто ідеальний шанс стати трохи незалежним від батьків, і дозволити собі витрачати гроші, які були зароблені чесною інтелектуальною працею на якісь свої дрібні потреби. Розмір академічної стипендії (звичайної) складає 2000 грн, а підвищена (за успіхи у навчанні) 2910 грн/місяць.

      Щоб зрозуміти, отримаєте ви омріяну виплату чи ні, треба звернутися до стипендіального рейтингу. Це такий собі «Топ» з усіх найуспішніших студентів вашої спеціальності. На першому семестрі він буде формуватися за результатами ваших конкурсних балів, а далі за результатами сесії у 100 бальній системі. І якщо ви входите у топ 40% від спільної кількості бюджетників, або у 5% від цих 40%(для підвищеної) – вітаю, ви на стипендії!

      Навчання в університеті це завжди зворушливий етап для кожного абітурієнта. Але не варто хвилюватися, адже ви доволі швидко звикнете до нового середовища і просто будете насолоджуватися процесом навчання. А наш журнал стане вірним гідом на кожному етапі цієї подорожі. У наступній частині ми детальніше поговоримо про процес навчання та всі «підводні камені»

 

До зустрічі!

Дацюк Георгій

Популярні статті

Читати далі