Можливо ви чули про термін «найняти до звільнення» в дискусіях про працевлаштування і вдавалися в питання, чому він має такий негативний характер? Тоді розбираймося.

 

      Процеси працевлаштування та звільнення є цілком природними та не викликають ніякого обурення, коли все відбувається законно та за згодою сторін. Але якби все було так просто, то цієї статті не вийшло б.

 

Отож що таке «hire to fire»?

      Це концепція згідно з якою роботодавці наймають працівників лише задля того, щоб звільнити їх протягом певного періоду.

 

Що спричинило виникнення?

      Реальні причини можуть відрізнятися в залежності від компанії. Наприклад, таких гігантів електронної комерції, як Amazon, звинувачують у використанні цього методу для досягнення їхньої квоти скорочення (URA) або річного обороту. 

 

 

      Роботодавці наймають працівників для звільнення з багатьох причин: потреба в додатковій робочій силі, щоб тимчасово задовольнити потреби, виконання встановленої квоти компанії щодо кількості співробітників, що наймаються на рік, або отримання бажаних кандидатів із великої кількості претендентів, та інші. На деяких зупинимося докладніше.

  1. Командний захист

      Деякі компанії щороку оцінюють продуктивність членів команди, щоб відсіяти найслабших. Проте іноді задля того, щоб уникнути звільнення когось з команди наймають менш кваліфікованого працівника, щоб звільнити його пізніше, та не розхитувати вже сформовану команду.

  1. Усунення слабких або «стажування»

      Деякі роботодавці наймають велику кількість робітників задля того, щоб оцінити всіх та залишити найкращих, тих хто швидко адаптується та добре працює.

 

 

      На мою думку, цілком адекватна практика, оскільки не дає марних надій, а в разі, якщо шляхи розійдуться, то з вас не зроблять «офірного цапа», що іноді буває в першому випадку. 

  1. Задоволення короткочасних потреб

      Дехто наймає людей на короткий термін, як-от свята або певні сезони.

      Для когось це потреба закрити квоти. Після того, як виробнича квота буде досягнута, вони більше не мають причин утримувати більшість нових співробітників і повинні їх звільнити.

      Поширені виправдання, які використовуються в таких обставинах, включають скорочення бюджету або встановлення надзвичайно високих KPI (Key Performance Indicator).

  1. Мінімізація витрат

      Цей пункт опосередковано торкається нашої теми, але я згадаю про нього, оскільки дана схема достатньо популярна серед доволі відомих нам компаній.

      Мінімізація витрат – ще одна причина звільнень. Керівництво вирішує наймати багато нових кандидатів, а не просувати працьовитих співробітників. Замість того, щоб підіймати зарплатню, вони просто наймають нових співробітників за мінімальну платню на ринку.

 

Чи можна уникнути «hire to fire»?

      Думаю ні. Однак, існують деякі заходи, щоб захистити себе від шкідливої ​​трудової поведінки. Завжди уважно читайте трудовий договір перед його підписанням, щоб переконатися, що його умови вам зручні.                Досліджуйте чи висока плинність кадрів в компанії, почитайте відгуки минулих робітників.

 

Чи надовго це з нами?

      Я думаю що так. Ба більше, на мою думку це не нова тенденція, просто, лише зараз вона набула розголосу, через ситуації, що траплялися в компаніях рівня FAANG-у.

 

Отож будьте обережні, та до зустрічі в коментарях.

Катерина Цехмістренко

 

 

Популярні статті

Читати далі