Хочеш  гарно оформляти свої наукові статті? Разом з LaTeX ти легко оформиш свої статті згідно з міжнародними стандартами, і до того ж збережеш свої нерви при написанні звіту чи записки до курсової.

 

      Сьогодні ми поговоримо про мову розмітки даних для набору математичних та технічних текстів TeX та найпопулярніші пакети до неї.

 

Що таке ТеХ та LаTеX?

      TеX це мова верстки, розроблена Кнутом у 1978 році для створення науково-технічних документів. Файли TeX - це текстові файли, написані мовою TEX, яка є комбінацією звичайного тексту та спеціальних команд.

 

 

      LаTеX це комп’ютерна видавнича система. Основне її призначення підготовка наукових документів до публікації. Дана система була розроблена на базі мови TEX. За кордоном вважається стандартом для публікації в наукових виданнях.

 

Переваги LaTex

 

  1. Налаштування макета сторінки.

      На мою думку, найголовніша перевага у тому, що за допомогою спеціальних команд можна налаштувати поля документів, відступи абзаців тощо. Як програмісту, мені це надзвичайно зручно, адже такий підхід дозволяє контролювати структуру документа один раз, на самому початку. Це не змушує ходити до викладача по декілька разів на нормоконтроль.

     

  1. Набір формул.

      Формули у LaTeX набираються у вигляді тексту та спеціальних команд. Наприклад, щоб отримати грецькі букви, потрібно вказати зворотну косу лінію та набрати  назву букви, вказавши спеціальний математичний режим. Це буде виглядати ось так:

\alpha, \Alpha, \beta, \Beta, \gamma, \Gamma, \pi, \Pi, \phi, \varphi, \mu, \Phi, \varPhi

Звичайно важкі формули можуть потребувати надскладних команд.

Зверніть увагу, що набрані формули виглядають більш гарно, ніж в звичайних текстових редакторах. Тому якщо ви в душі естет, то вам неодмінно сподобається ця можливість LaTeX.

 

  1. Автоматизація верстки документа.
    Зручно налаштувати нумерацію розділів, посилань, таблиць і рисунків, а також змісту і бібліографії.

  2. Кросплатформеність та безкоштовність.
    Програма розповсюджується безкоштовно. Існує безліч безплатних редакторів до цієї видавничої системи. Доступна не тільки на Windows, але й на Linux.

  3. Зручна інтеграція з вебсайтами
    При перенесенні LaTeX даних на вебсайт використовуються спеціальні інструменти, які конвертують LaTeX-код у вебсумісний формат, такий як HTML або MathML. Інтеграція математичних формул у вебсторінки може бути здійснена за допомогою JavaScript-бібліотек, наприклад MathJax.

 

 

Недоліки LaTeX

 

  1. Вимоги до принтера.
    Для отримання високоякісних друкованих документів з LaTeX часто потрібен принтер високої якості. Це може стати проблемою, особливо якщо потрібно надрукувати матеріали  вдома.
  2. Відсутність WYSIWYG.
    LaTeX не є системою типу WYSIWYG («що бачиш, те й отримуєш»). Ви не одразу зможете побачити те, що закодували. Для цього вам знадобиться компілювати документ.
  3. Складність для початківців.
    LaTeX може виявитися складним для новачків або тих, хто не має досвіду з програмуванням. Він вимагає знань спеціального синтаксису і команд для досягнення бажаного форматування.

 

Де використовується LaTeX?

      Ця видавнича система має широке застосування — написання наукових статей, тез, курсових робіт, дисертацій, технічних звітів. А також, використовується для верстки книг, журналів.

 

 

Мій досвід роботи в LaTeX

      Щодо власного досвіду, я використовую LaTeX для написання статей у журнал Planetary&Space Science видавництва Elsiever. Видавництво Elsevier є одним із найбільших видавництв світу. Сервіс має величезну популярність і відомий у 180 країнах земної кулі. Щороку на сайт завантажується близько 240 мільйонів публікацій. На сайті  Elsiever, як і на сайтах багатьох закордонних видань, розміщено шаблон написання статей на основі дистрибутивів TeX.  Цей шаблон задає параметри відступів, абзаців, шрифтів і т.п. Залишається лише додати свої дані. Дуже зручно!

 

LaTeX редактори

      Існує багато редакторів для LaTeX, які розроблені для полегшення створення та редагування LaTeX-документів.

      Ось кілька популярних редакторів: TeXShop, TeXworks, Overleaf та TeXstudio.

      Особисто від себе рекомендую TeXstudio. Він має декілька зручних переваг, таких як автозаповнення, розмальовка синтаксису, вбудований переглядач та конвертер в PDF, підсвітку помилок та попереджень. А також швидко і без проблем інтегрується з іншими дистрибутивами TeX.

  

Короткий гайд з встановлення LaTeX

 

  1. Встановлюємо MiKTeX.
    Для роботи із LaTeX у системі Windows найчастіше використовують збірку під назвою MiKTeX. Вона містить у собі програми, необхідні для компіляції LaTeX-документів (наприклад, компілятор TeX та редактори), а також широкий вибір пакетів LaTeX, які включають різноманітні шаблони, стилі, графіку та додаткові функції. Він дозволяє користувачам зручно керувати та встановлювати пакети LaTeX за допомогою вбудованого менеджера пакетів.
  2. Встановлюємо редактор TeXstudio, про який написано вище.
  3. Працюємо у Linux.
    Потрібно встановити наступні пакунки:
    tex-common, texlive-base, texlive-fonts-recommended, texlive-lang-cyrillic, texlive-latex-base, texlive-latex-extra, texlive-latex-recommended, та дистрибутиву texstudio.

 

 

      Використання LaTeX для написання звітів та курсових робіт може не бути настільки поширеним в університетах України, але це безсумнівно може спростити вашу роботу, тим паче що використання цієї видавничої системи дозволяє створювати документи високої якості з ефективним використанням форматування, шаблонів та інших функцій, що надає професійний вигляд вашій роботі.

 

Ірина Кириченко

 

Популярні статті

Читати далі