Чи відом вам страх, який виникає після першого запрошення на співбесіду? Як прийти до тями та зробити вірні кроки?

 

Перше запрошення на співбесіду

      Я отримав своє перше запрошення на співбесіду вже через кілька днів після моїх перших відгуків на вакансії. Спочатку я неймовірно зрадів, намріяв собі купу «офферів» та золоті гори, але швидко прийшов до тями, адже згадав, що я всього-на-всього студент-другокурсник без жодного досвіду та з дуже поверхневим розумінням сфери діяльності.

      Мене почав охоплювати страх. Що як я осоромлюся? А якщо мене внесуть у «чорний список всіх компаній», бо я жахливий кандидат? Можливо, це не моє і краще піти працювати на завод? Я почав перебирати у голові найабсурдніші підстави для відмови від співбесіди…

Порада: У жодному разі не піддавайтеся на подібні думки. Краще ризикнути й отримати цінний життєвий досвід, ніж просто сидіти на дивані та нічого не робити.

 

 

Підготовка до співбесіди

      Щоб зменшити ризик на незадовільне проходження співбесіди, я почав ретельно готуватися. «Погуглив» усі можливі питання, продивився купу інтерв’ю на аналогічні вакансії, підготував лаконічну розповідь про себе та свій досвід.

      І на мій подив, приєднавшись на дзвінок у зазначений час я не побачив нічого жахливого. Мене зустріла привітлива рекрутерка, ми поговорили про мене, вимоги до вакансії, я детальніше розпитав її про компанію та саму позицію. Після співбесіди мені дали тестове завдання, яке я з тріском провалив, але це вже інша історія. Головне, що я зрозумів з цієї зустрічі — так усе це виявляється не таким страшним і суворим, як здається. Всі ми люди, маємо свої переживання, і це нормально.

Декілька моїх основних порад з проходження співбесіди:

  • Готуйтеся до розмови.
    Приготуйте коротку розповідь про себе та свій досвід, «погугліть» основні запитання для співбесід та напишіть «шпаргалку» з відповідями на них, дізнайтеся все про компанію в якій проходите співбесіду, ознайомтеся з відгуками на різних платформах.

 

  • Проявляйте зацікавленість.
    Рекрутерам дуже імпонують люди, які мають палке бажання розвиватися і працювати саме у їх компанії. Тому раджу також підготувати список запитань, які покриють всі нюанси роботи на цій посаді та обговоріть можливості кар’єрного зростання. Таким чином ви покажете свою зацікавленість до цього місця.

 

  • Випромінюйте енергію.
    Це доволі дієвий трюк, бо людей завжди на підсвідомості притягує до життєрадісних та активних людей. Тому відкиньте в сторону свою сором’язливість, посміхайтеся, жартуйте, але завжди знайте міру.

 

 

Не зупиняйтеся — постійний пошук та розвиток

      Навряд чи ви зможете отримати «оффер» після першої ж співбесіди. Відтепер ви вступили на довгий шлях боротьби та пошуку актуальних вакансій. Зараз в IT доволі нестабільна ситуація, через високу кількість шукачів роботи та низьку кількість вільних місць. Саме тому, необхідно паралельно вести активну роботу з саморозвитку. Можливо, ви ідеально підходите під вимоги якоїсь вакансії на позицію Junior, але окрім вас на неї можуть претендувати десятки, або навіть сотні працівників. Через це вам необхідно іти ще далі, постійно розбиратися у складніших темах та вибудовувати з себе технічного спеціаліста.


Порада: В жодному разі не зупиняйтеся відгукуватися на вакансії, навіть якщо вам не вистачає скілів. Регулярне проходження співбесід допоможе вам виявити ваші слабкі місця та задасть новий вектор для розвитку.

      Отже, пошук роботи вимагає комплексного підходу та сталевих нервів. Іноді у вас будуть періоди емоційного занепаду, апатії, розчарування в собі. У такі моменти необхідно дати собі трохи часу на відпочинок, але аж ніяк не опускати руки. Сфокусуйтеся на своїй меті та поступово йдіть до неї маленькими кроками. Вірте в себе!


Нехай щастить!

Георгій Дацюк

 

Популярні статті

Читати далі