Чи можна застрахуватися від такого раптового гостя, як «здається, у мене закінчилися сили»? «Допрограмуватися» можна до моменту, коли один лише спогад про «var», «debugi error» стануть причиною зміни емоцій на обличчі та відчуття відторгнення в усьому тілі. Як уникнути цієї страшної долі? Як не треба вчитися програмуванню?  

 

      Наші відносини з програмуванням можна побудувати по-різному. Це може бути квест на виживання чи захопливий процес пізнання. Але як досягти успіху у програмуванні та залишитися здоровим у всіх сенсах цього слова? Що таке добре та погано в програмуванні?

 

Беріться за все 

Погано.

      У нашому нелегкому конкурентному світі вітається багатофункціональність. Щоб не програти в битві знань «кому-небудь», ви повинні володіти якомога більшою кількістю навичок. Візьміть три, а краще десять абсолютно різних напрямів і одночасно розвивайтеся в них у всіх одночасно. Якщо вам хтось зі «старців» говорить про те, що в такий спосіб ви нічого не досягнете, а лише заплутаєте себе — не слухайте: ця людина бажає, щоб ви так і залишалися «бійцем вузького підрозділу».

Добре.

      Якщо ви не знаєте, з чого почати, то чудово спробувати себе в різних напрямках, але вибрати краще один або кілька суміжних. Таким чином, ви будете легше розуміти й засвоювати новий матеріал.

 

Намагайтеся відразу зробити неймовірне 

Погано.

      Ви бачили історії про те, як школяр із далекої країни написав суперпрограму? Ні? Не обманюйте себе і не намагайтеся виправдатися. Вам потрібно досягти всіх вершин зараз і відразу. Ви вивчили синтаксис? Наступне — пишемо програму для ракетної бази.

Добре.

      Не очікуйте, що ви зробите щось неймовірне, щойно ваші руки торкнуться клавіатури. Пам'ятайте, що для всього потрібен час. Головне — стабільність: постійно приділяйте вашому навчанню час і продовжуйте відточувати наявні навички.

 

 

Порівнюйте себе з усіма

Погано.
      Спитаю ще раз, ви ж читали пост про того учня середньої школи? Чому він зміг, а ви ні? Здається, ви недостатньо докладаєте зусиль? А що щодо ваших однолітків?

Добре.
      «Чому він зміг, а ви ні?» - питання не таке вже й погане. Але лише якщо ви відповідаєте на нього в контексті «яких зусиль він доклав?», «на що він витрачав час?», «як він навчався? А як відпочивав?». Порівняння не такі вже й погані, якщо після вашого аналізу ви можете винести щось корисне з життєвого досвіду іншої людини.

 

 

Не дозволяйте собі жодних радощів життя

Погано.

      Поки ви не станете у своїх же очах тим, кого ви хочете бачити в дзеркалі (великим програмістом), у жодному разі не намагайтеся отримувати радість від життя. Використовуйте весь час виключно на програмування. Краще прив'язати себе до стільця — так надійніше. «Час — гроші», тож не варто витрачати його на дурниці, на кшталт речей, які приносять вам радість.

Добре.

      Розподіляйте час так, щоб ви займалися програмуванням, але, крім цього, не забувайте про свої хобі та речі, які були важливі для вас у житті завжди. Справи, які роблять вас щасливими й приносять «інший вид задоволення», ніж програмування, мають місце бути у вашому житті. Наприклад, спорт для програміста взагалі щось на кшталт must have. Тож після тривалого дня за комп'ютером не завадить гарно підбадьоритися у спортзалі чи на біговій доріжці сусіднього парку.

 

 

Робіть із кожної помилки катастрофу

Погано.

      Якщо у вас не вийшло — ви недієздатний шматок..., та ви й самі знаєте. У всіх виходить, а ви, найімовірніше, просто не годитеся для цього. Що ж, поплачте всю ніч, а потім подивимося.

Добре.

      Майже всі проблеми, з якими ви вже зіткнулися, зіштовхуєтеся зараз або зіштовхнетеся в майбутньому, вже були чиїмись проблемами. Тож допомогу можна знайти в інтернеті або серед ваших же знайомих, хоч вона може перебувати й не в очевидному місці. Якщо ж ваша проблема дійсно унікальна, то ви щасливчик. Швидше за все, у багатьох людей розгориться зацікавленість вирішити вашу «головоломку». А якщо нікого не знайшлося, до того ви самі так і не змогли розібратися, то, можливо, час взяти трохи інший курс.

 

 

      Ми не можемо застрахувати себе від усіх проблем, але часом можемо вберегти себе від деяких. І «програмістське вигорання» — одна з таких проблем. Сподіваюся, що ці поради підняли вам настрій і допомогли, у певному сенсі, інакше поглянути на ваші стосунки з програмуванням.

 

Усім удачі та мотивації!

Стефні Огу

 

Популярні статті

Читати далі