Твої думки часто зайняті великою кількістю майбутніх справ, і ти зі страхом дивишся у свій щоденник? Хочеш навчитися справлятися з будь-яким поставленим завданням? Зараз я розповім про 5 простих кроків, щоб з легкістю впоратися з будь-яким, навіть найскладнішим завданням.

 

  1. Розділяй і володарюй

      Будь-яке велике завдання складається з маленьких кроків. Спочатку масштаби можуть тебе налякати, але розділивши його на низку невеликих послідовних «тасків», ти з легкістю впораєшся з кожним із них. Такий підхід займе набагато менше часу і витрачених сил, ніж спроби охопити все й одразу.

 

 

  1. Скласти правильний розпорядок дня

      Тобі знадобиться лише кілька днів і спостережливість. За цей час ти зможеш прислухатися до себе і зрозуміти залежність ефективності виконання завдань від часу доби. Наприклад, якщо вранці ти любиш полінуватися і поніжитися в ліжку, поєднай приємне з корисним і проведи ранок із книгою під ковдрою. А в найпродуктивніший свій час, наприклад, після обіду, заплануй важливі завдання, на які йде багато енергії.

 

  1. За принципом подібності

      Для цього важливо планувати свої справи, згрупувавши їх за певною ознакою. У загальній категорії слід виконувати одне завдання за іншим, а потім переходити до наступної групи. Можу запропонувати такі категорії: творчі/технічні, усні/письмові, електронні/робиться вручну. Варіанти можуть бути будь-які, групуй як потрібно тобі.

 

 

  1. Договір із совістю

      Чудовий спосіб зробити щось — банально ВЗЯТИ І ПОЧАТИ РОБИТИ. Щоб простіше було домовитися з собою, постав таймер на 15-20 хвилин і пообіцяй собі зосередитися і чесно виконувати завдання протягом цього часу, а коли задзвенить таймер, зможеш з чистою совістю зупинитися. Але запевняю, що за цей час ти втягнешся в процес і з легкістю доведеш справу до кінця.

 

  1. Не бійся відволіктися

      Чергувати можна роботу і відпочинок, а ще й види завдань. Якщо ти дуже довго сидиш над однією справою і в якийсь момент відчуваєш ступор, не знаючи, як рухатися далі, то просто перемкнися. Наприклад, зроби невелику розминку або приготуй вечерю. Не забувай, що крім навчання в тебе є інші справи, які потребують твоєї уваги. Зміна діяльності тільки піде на користь твоїй працездатності.

 

 

      Виявляється, що дуже важливо не гнатися за ілюзією продуктивності й не ставити рекорди 100 справ/год. Краще виконати кілька завдань, але якісно. Тому можна додати ще одне правило: не планувати понад 5 важливих справ на день. Як зрозуміти, що ця справа важлива? Усе просто: якщо на її виконання йде понад пів години твого часу — сміливо відноси її до важливих.

 

 

      Спробуй виконати ці 5 кроків, і я впевнена, що твій шлях назустріч цілям стане значно легшим.

 

Дар'я Куцая

 

 

 

Популярні статті

Читати далі