Сьогодні я розповім не про якісь методики, курси чи щось іще подібне. Йтиметься про особистий досвід моєї сестри, яка змогла заговорити англійською мовою.

 

Як усе починалося

      У школі вона не надавала належного значення вивченню мови. На жаль,  уроки іноземної мови не дали абсолютно ніякої бази. «Я навіть не знала, як літери називаються», — каже сестра. Пізніше, коли виник інтерес до мови, пішла до репетитора.

      Почалося все з вивчення алфавіту, базового набору слів та основних правил граматики. Але з часом стало зрозуміло, що навчання у репетитора не дає більше нових корисних знань, і вже через півтора року перестала до нього ходити. Репетитор зміг навчити складати речення, але не говорити. Щоб почати говорити, потрібно переступити через страх, що тебе не зрозуміють і ти будеш звучати нерозумно і безглуздо. Це і є великим бар'єром у вивченні мови.

 

 

 

Самостійне вивчення

      Через деякий час вона взялася за самостійне вивчення. Спочатку в цьому добре їй допомагав додаток Duolingo. Додаток побудований не лише навколо вивчення слів, а й вчить правильно складати речення, звертаючи увагу на вимову. З ним можна отримати достатньо знань, щоб уже говорити якісь базові речі, нехай і самому собі.

      Отже, використання застосунку Duolingo допоможе вам розуміти мову, може й говорити базові речі, але аж ніяк не навчить вас вільно розмовляти нею. До цього висновку і дійшла моя сестра:

      «Для вивчення мови потрібне постійне спілкування нею. Ви повинні думати англійською, вам повинні снитися сни англійською».

      Живе спілкування вона змогла знайти в мережі. Ви в будь-який момент можете написати людині зі США і почати з нею спілкуватися. 

 

 

 

      «Почалося все з листування. У якийсь момент я вже перестала використовувати Duolingo для вивчення чогось нового. Моїм новим помічником став Google Перекладач. Я дуже часто його використовувала. Перекладала мало не кожне повідомлення, при цьому запам'ятовуючи його структуру і кожне слово. Згодом він був потрібен все рідше і рідше. Через деякий час я почала використовувати спілкування інтернетом, як спосіб навчитися говорити. І сама того не помітила, як вільно заговорила мовою, не думаючи про те, як і що потрібно сказати. Усе це вже було в голові. Нові слова приходили зі спілкування. У контексті, так чи інакше розумієш, що означає те чи інше слово. Побудова речень і правильна вимова так само вдосконалилися. Слухаючи, ти мимоволі це все запам'ятовуєш».

 

Що зараз?

      Зараз вона вільно розмовляє англійською і живе в Бельгії. Там спілкування — хоч відбавляй. Оскільки в Бельгії більшість розмовляє французькою — вивчає і її, вже як четверту мову. У вивченні мови немає нічого складного. Ера технологій спрощує цей процес до неможливості. Потрібно лише ваше бажання.

 

Марк Харланов

Популярні статті

Читати далі