IT-індустрія наразі є чи не найпопулярнішим напрямом освіти. Ця сфера спокушає своїми зарплатами, свободою та гнучким графіком. Але чи кожна людина здатна стати гарним IT-спеціалістом та побудувати успішну кар’єру? Я спробую надати відповідь на це питання та переконати вас, що бути програмістом не так просто, як здається з першого погляду. 

 

  1. Постійна жага до знань та розвитку

      Не новина, що технічний прогрес не стоїть на місці: інформаційні технології та підходи до розв'язання різних проблем постійно змінюються. Тому потрібно постійно намагатися йти в ногу з часом та працювати над собою, щоб відповідати сучасним вимогам та бути спеціалістом, що має попит. Недостатньо обмежуватися тим, що надає університет, потрібно читати технічну літературу, дивитися на те, як справжні спеціалісти вирішують ту чи іншу задачу та намагатися на їх прикладі створювати власні проєкти та рішення. Головне, щоб бажання вчитися було з серця, а не, як кажуть, «з-під палки».

 

 

 

  1. Запам’ятовувати все і швидко

      Ще під час навчання в університеті можна зрозуміти, що ця професія потребує вміння сприймати великі обсяги інформації за короткий проміжок часу. Якщо зрозуміло, що на стажуванні та після прийняття на роботу за пару тижнів необхідно засвоїти всі дані, що стосуються стилю коду, головних принципів компанії, ознайомитися та навчитися працювати з технологіями, які  організація використовує у своїх проєктах, то це ще один крок на шляху в IT. 

 

  1. Аналітичний склад розуму

      Програмісти постійно мають писати швидкі та водночас оптимальні алгоритми для розв'язання певної задачі, тому логічне мислення та здатність аналізувати, породжувати класні та нестандартні ідеї та підходи — без сумніву, невіддільна частина навичок гарного IT-шника. Крім цього, саме математика є одним з найкращих друзів технічного спеціаліста: вона не тільки вчить рахувати, знайомить з безліччю формул, а ще й закладає міцну аналітичну базу. Знання з цього предмету точно знадобляться під час розв’язання IT-задач та  підрахунку складності алгоритму. 

 

  1. English-friendly

      Англійська… Прикро, що багато людей недолюблює цю дисципліну. Звісно ж, програмістом можна стати й без високого рівня володіння цією мовою, заробляти непогані гроші та чудово себе почувати. Однак, якщо мріємо стати спеціалістом, що має попит, співпрацювати з міжнародними компаніями та мати постійний кар’єрний ріст, то подружитися з англійською буде необхідно. Практично вся офіційна документація написана цією мовою, відомі книги, які рекомендують справжні професіонали, пишуться англійською. Звісно, наразі багато з цього можна знайти у перекладі, але, з мого досвіду, правильно переданої суті та відповідей на всі наші питання таким чином  не отримати. До того ж у великих компаніях регулярні зустрічі з замовником або навіть звичайні мітинги зазвичай проводяться англійською.

 

 

  1. Тайм-менеджмент

      Як і було сказано раніше, програміст, особливо початківець, повинен встигати робити безліч справ вчасно та водночас якісно. Отже, правильна організація часу — запорука плідної роботи та успіху. Важливо навчитися планувати свій день таким чином, щоб було достатньо часу як на відпочинок, так і на втілення всіх поставлених задач. Для цього зручно використовувати планери, тим більш, що зараз існує їх безліч, на будь-який смак та вік. Краще за все погодинно розписувати справи на день, щоб не переоцінити свої фізичні можливості.

 

 

  1. Відповідальність

      Якщо ми плануємо працювати в компанії та не обмежуватися фрилансом, то маємо розуміти, що команда — це не тільки коло фахівців, які мають єдину ціль, а ще й справжня система, в якій робота кожного впливає на фінальний результат. Тому потрібно усвідомлювати усю відповідальність, яка лежить на кожному учаснику, та виконувати все вчасно, щоб не підвести колектив.

       Отже, можна зробити висновок, що IT-сфера вимагає немало якостей, якими кожен гарний спеціаліст має володіти. Тому завжди є час подумати та вирішити — чи пануєте ви над цим рядом необхідних навичок чи ні, та що вимагає зусиль та розвитку.

 

Вишняк Вікторія

Популярні статті

Читати далі