Можливо кожен хоча б раз помічав такий стан, ніби «не з тієї ноги встав» — усе падає з рук, робота займає купу часу та все одно не дає очікуваного результату. Це може бути через проблеми з увагою. Що з цим робити?

 

      Почнемо з того, що визначимо ознаки погіршення концентрації уваги. Це дуже легко помітити — під час перегляду фільму або сидячи на лекції думаєш зовсім про інше, на прості завдання йде багато часу, постійно відволікаєшся, а роблячи якийсь план чи список не можеш відразу «виловити» у пам'яті усі потрібні пункти. Чому таке трапляється з людиною?

 

 

Основні причини втрати концентрації уваги

 

  1. Втома.

      Постійно працювати без шкоди якості роботи неможливо. Навіть якщо горять дедлайни, то краще хоча б раз на годину трішки пройтися по квартирі, провітрити кімнату або випити чашку чаю. Зміна обстановки для мозку дуже важлива, щоб можна було сідати за роботу з новими силами.

Також можна виходити на вулицю, але потрібно знати міру. Забороняти собі спілкування через роботу — теж не вихід, все одно будуть думки про це, що буде теж погіршувати концентрацію.

 

  1. Тривожний стан.

      У наш час тривога це дуже розповсюджена річ, тому не дивно, що через це ми можемо бути розсіяними. Мозок концентрується тільки на тому, щоб знайти джерело небезпеки, тому повноцінно сконцентруватися, наприклад, на написанні курсової роботи навряд чи вдасться.

      Боротися з тривогою можна абсолютно різними способами. Один з них — перемикнути увагу на речі, які потребують повної концентрації, як приклад — написання конспектів.

      Звучить парадоксально — концентрація погіршується через тривожний стан, але щоб його побороти треба займатися тим, що потребує повної концентрації. Але це працює. 

  1. Сон.

      І дві години сну, і дванадцять шкодять продуктивності однаково. Працювати максимально якісно майже неможливо якщо у навчальні дні спати мало, а на вихідних намагатися виспатися за весь тиждень. Через недостатній сон швидко приходить втома, а через перебільшення все одно важко зосередитися та встигнути все заплановане.

      Отже, нічого нового — плануйте дні так, щоб мати нормальний режим сну, як би проблематично це не було.

 

  1. Відволікаючи фактори.

      Шум у квартирі, кіт бігає по столу, повідомлення, багато яскравих речей на робочому місці «чіпляють погляд» — що завгодно може зіпсувати концентрацію та унеможливити роботу. Від деяких речей не втечеш, але прибрати робоче місце та включити щось на «фон» завжди можна. Час на повідомлення теж можна упорядкувати — якщо нічого термінового немає, то можна відповісти на усе пізніше.

 

      В цілому, причини, які впливають на концентрацію, у кожного можуть бути свої, але способи того, як покращити увагу майже завжди однакові — перемикатися, відпочивайте, ставте цілі, плануйте свій час.

 

Ірина Теребій

 

 

Популярні статті

Читати далі