Ви вже стикалися з перебоями світла, неможливістю нормально навчатися та працювати? Ваш графік знову не збігся з графіком викладача — хвіст. Мобільний інтернет оманливо показує 4G і відмовляється завантажувати сторінку браузера. Що, як і чому — обговоримо далі.

 

Хто такий «блекаут»?

      Блекаут — ситуація, за якої електромережа не справляється з критичним навантаженням. Задля запобігання перегорання автоматика відключає споживачів від загальної мережі. Енергетики зробили графік для нашого з вами (і це не жарт) комфорту та уникнення більш критичних аварійних ситуацій.

 

Не банальність, а необхідність

  1. Запасайтеся свічками, ліхтариками, гірляндами на батарейках. Для останніх раджу взяти акумулятори (батарейки з написом «Recharge»), крім збереження природи, ви отримаєте максимальний профіт у вигляді довговічності (моїм вже п’ять років, тільки уявіть скільки це звичайних батарейок).
  2. За можливості придбайте павербанк, наразі є девайси потужністю 65W, це не дешево, але продовжить життя вашого ноутбука вдвічі, а може і більше, в залежності від місткості акумулятора та павербанка. Також можна використовувати з підсилювачем напруги, якщо павербанк трохи не дотягує по потужності, але будьте обережні.

 

 

Як визначити потрібну потужність, якщо вона не вказана на блоці живлення?

      Знайдіть напис «Output», а поряд з ним кількість V та A, перемножте. Наприклад, мій блок має:Output 19.5V і 6.9A, виходить 134.5W — заряд від павербанка мені лише сниться, але може вам пощастить. Також зазначу, що отримана потужність потрібна саме для живлення ноутбука в активному стані, тобто в вимкненому він буде споживати трохи менше.

  1. У вас або людей поряд є машина? Вітаю, ви маєте великий чотирьох колісний павербанк.

 

Заряду вистачає? Час розібратися з інтернетом.

      Ви залишилися без Wi-fi, не біда — мобільний інтернет завжди допоможе чи ні? Чи стикалися ви з тим, що після відключення електроенергії телефон показує LTE, але навіть не думає завантажити пошуковий запит?
Все просто, у ваших сусідів зник Wi-fi, а ще по всьому району, а може й далі, тож всі ви перейшли на мобільний і мережа отримує лавиноподібний ріст навантаження, всі підключаються до найближчих базових станцій і зв'язок стає нестабільним, оскільки система просто не витримує.
Тоді перевіримо, чи є електроенергія у вашого провайдера. Спокійно, дзвонити нікому не потрібно. На цьому етапі ви дістаєте Ethernet кабель з роутера та підключаєте його в ноутбук. Іноді для того, щоб відбулася магія потрібно зайти на сайт провайдера й авторизуватися.

Все вийшло? Час ділитися з іншими.

      В налаштуваннях знайдіть пункт «мобільний хот-спот» та ввімкніть точку доступу. У вас немає такої функції або порту, то просто живіть роутер від павербанка, в середньому вони видають 15 - 20W, цього вистачить для живлення побутового роутера, але для цього вам потрібен перехідник з DC на USB.

 

«Осередки» світла

      Коворкінги, бібліотеки та заклади харчування перетворилися на острівці світла для всіх студентів. На них, як метелики на світло, злітаються люди з різних куточків міста.

Коворкінг

      Це єдиний робочий простір для різних людей. Вони можуть відрізнятися за плануванням простору, але там 100% є стіл, стілець та купа розеток для ваших девайсів. Більшість з них мають генератори та стабільний інтернет.
      В таких місцях зазвичай панує робоча атмосфера, що може стимулювати вас не відволікатися зайвий раз на перегляд соцмереж, там немає гучних компаній та музики, як в кафе. Цей варіант ідеально підходить для великих міст, де ви зможете знайти як безкоштовні, так і платні коворкінги.

Бібліотеки

      Гарний варіант для студентів, тому що безкоштовний, але доведеться перепитати, чи мають вони генератори або дізнатися, чи не збігаються у вас графіки відключень. Там панує тиша та спокій, а також вони присутні в маленьких містах та селах. Також в деяких з них є стаціонарні ПК загального користування. Навряд чи вам дозволять завантажувати на них програми для виконання лабораторних чи практичних робіт, але це гарний варіант для того зробити презентацію, чи написати звіт.

Заклади харчування

      Скоріше за все, якщо місце знаходиться біля житлових будинків, то місць там вже не буде. Точніше, місця то може й будуть, а от вільних розеток не залишиться. В таких закладах зовсім не робоча атмосфера і більшість з них працюють за схемою «спочатку купи – потім сиди», а люди зовсім не хочуть ділитися розетками, навіть якщо ноут заряджений на всі 100%. Але все більше і більше кав’ярень купують генератори для роботи та вашого комфорту.

      Зазначу ще університети — якщо ви перебуваєте на заході, то у вас є можливість пошукати освітні заклади що мають генератори. Думаю наразі є можливість домовитися про відвідування їх бібліотек або просторів для студентів.

 

Де шукати світло? Пункти незламності

      https://nezlamnist.gov.ua — у разі довгострокових відключень електроенергії, збережіть інформацію о найближчих Пунктах Незламності. Вони стануть для вас острівком безпеки, стабільності, тепла та єдності, будуть функціонувати цілодобово і безкоштовно для тимчасового перебування. Тут ви зможете знайти кав’ярні, коворкінги та бібліотеки, куди ви можете відправитися навіть на час планових відключень.

      https://misto.lun.ua/help — за цим посиланням ви знайдете "карту світла, де ви можете знайти кафе, коворкінги, супермаркети (з відділом «кулінарія» де можуть знаходитися столи та розетки) поруч з вами.

      Готуйтеся до зими фізично та морально, щоб криза енергетична не переросла в емоційну. А головне, не втрачайте світло в собі, та хай незгоди не роблять вам в житті погоди.

Цехмістренко Катерина

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі