Що краще підходить для читання: телефон, друкована або електронна книга? У цій статті ми розберемо плюси та мінуси кожного варіанту читання книг.

  

      У двадцять першому столітті людство отримало необмежений доступ до багатьох літературних ресурсів, про що менш ніж сто років тому могло тільки мріяти. Величезна кількість книжкових магазинів, де можна знайти друковані книги різних жанрів та будь-якою мовою, електронні бібліотеки, а також інші джерела знань оточують нас.

  

Друкований варіант

      Якщо вам подобається відчувати книгу: шелестіти сторінками, нюхати аромат нової обкладинки, робити кольорові позначки, зберігати цінне джерело інформації на книжковій полиці — вітаю! Ви є бібліофілом. Спочатку слово бібліофіл застосовувалося виключно до колекціонерів книг, що збирають рідкісні видання, проте, останнім часом, слово визначається відносно будь-якої людини, яка любить читання та паперові книги, збирає їх. Це класичний варіант.

Мінуси

      Недоліком читання паперових книг є те, що друкований екземпляр не завжди зручно брати з собою у подорож. А що робити, якщо ви її швидко прочитаєте та забажаєте прочитати іншу книгу? Багато книг з собою не потягнеш.

      Якщо ви вважаєте, що краще не зберігати велику кількість книг у себе вдома, скористайтеся послугами бібліотеки, хоча і там є свої недоліки. Далеко не усі книги можна знайти в цьому закладі та ще й в гарному статні. Отже, не варто забувати про дбайливе ставлення до книг. Паперові книги тендітні, їх треба любити та акуратно до них ставитися: не згинати сторінки, використовувати закладки та інше. За псування бібліотечного варіанту ви можете заплатити штраф.

Плюс

      Якщо ви піклуєтеся про свій зір, при дотриманні рад лікарів, читання друкованої книги не буде шкідливим для вас.

 

Мобільні гаджети

 

 

Коротко про TFT і IPS матриці

      Існує декілька варіантів підходу до формування зображення на дисплеях, але на цей час домінують TFT і IPS матриці. Матриця IPS є вдосконаленим продовженням дисплеїв, розроблених за технологією TFT. На екрані з TFT- матрицею підсвічування йде зсередини, на екрані утворюються відблиски, які збільшують навантаження на очі. IPS-матриці використовують плівку зі спеціальної речовини, яка робить світло поляризованим. Від тривалого читання з екрана з лінійною поляризацією ваші очі втомлюватимуться швидше. Зір при цьому не псуватиметься, але втома може накопичуватися, якщо ви не даватимете очам достатнього відпочинку.

Плюси

      Мабуть, найкомпактніший і найменш затратний варіант, дуже зручний під час подорожі. Існує величезна кількість ресурсів, де ви можете завантажити книги безкоштовно у будь-якому форматі. У магазинах додатків існують всілякі види «читалок» електронних книг. Найпоширеніші з них: CoolReader, AldikoBookReader, MoonReader, eBookDroid.

Мінуси

      Недоліком цього варіанту читання книг є те, що ви можете відвертатися на повідомлення, періодично «залазитиме» в інтернет, внаслідок чого неможливо зосередитися на читанні. Також смартфони мають досить маленький екран, в порівнянні з планшетом, електронною або друкованою книгою. Енергомісткість смартфона не є перевагою під час відключення світла, а книги, завантажені з неофіційних сайтів, можуть бути з помилками.

 

Електронна книга

 

 

      Вчені сперечаються про те, чи відрізняється за шкідливістю мобільний гаджет від електронної книги. Річ у тому, що екран телефону або планшета використовує матриці, про які ми розповідали в попередньому пункті. Екран електронної книги працює на основі електронного чорнила E-inkабо Triton (з кольоровим зображенням).
Перевагою перед смартфоном в електронної книги є відсутність відблисків, при правильно підібраній матриці. У таких пристроїв джерело світла знаходиться зовні, читач бачить сторінку у відбитому світлі, майже як при читанні звичайної книги. Звичайно, існують електронні книги на матрицях, як і на мобільних гаджетах, у такому разі, різниця в навантаженні для очей відсутня.

Плюси 

      Перевагою в електронної книги перед смартфоном є відсутність відблисків, при правильно підібраній матриці. У таких пристроїв джерело світла знаходиться зовні, читач бачить сторінку у відбитому світлі, майже як при читанні звичайної книги. Звичайно, існують електронні книги на матрицях, як і на мобільних гаджетах, у такому разі, різниця в навантаженні для очей відсутня.
Сучасні електронні книги мають можливість виходу в інтернет, використовувати тлумачний словник і перекладач. У разі сенсорного екрана досить виділити слово та пристрій  — відразу покаже відповідь на ваш запит.
      Також електронні книги «міцніші» і навіть витримують занурення у воду! Проте не радимо перевіряти. Електронні книги довго тримають заряд, а також стають в пригоді під час відключення електроенергії, адже можна знайти гаджет з підсвічуванням та читати в темряві.

Популярний формат для читання електронних книг

      Ви можете знаходити книги в офіційних магазинах, наприклад, Amazon, якщо користуєтеся їх продуктом. У такому разі, спеціальний формат шукати не треба.
      Проте можна завантажувати книги, так само як і для мобільного пристрою. Електронні книги зазвичай потребують формат Mobi, якщо ви не можете знайти книгу в такому форматі, скористайтеся конвертером.

 

 

      Обирайте те, що вам до душі та не забувайте — книги допомагають нам пізнавати світ та надають підтримку в скрутні часи.

Читайте із задоволенням!

Дузь Марія

 

 

Популярні статті

Читати далі