Ось вони канікули, щоб нарешті відпочити від навчання та сесії. Проте після кількох днів в ліжку з серіалами та фастфудом почуваєш себе ще гірше, аніж до «відпочинку». Що робити?


      Хто б міг подумати, проте відпочинок далеко не дорівнює бездіяльності. Коли людина нічого не робить, це втомлює її ще більше, ніж фізична праця. Виявляється, що брак будь-якої фізичної активності тривалий час та перебування в одному положенні, призводить до того, що знижується засвоєння кисню і, як наслідок — падіння рівня енергії та мотивації. Нашому тілу не вистачає стимуляції та руху, до яких воно звикло у повсякденному житті.

 

 


Необхідні зміни

      «Як би зручно ви не сіли, нога все одно затерпне, рано чи пізно. Потрібно змінити позу», — каже Далай Лама.
      Ця мудрість нам нагадує, що якщо застигнути, то «..німіють кінцівки, мозок, психіка…душа. Неможливо знайти ідеальну позу, ідеальний момент в житті та розтягнути його на вічність», як кажуть фахівці.

      Тобто відпочинок — це зміна так званої «картинки», зміна роду діяльності, зміна місцеперебування, зміна оточення. Отже, науковці стверджують, що люди, які постійно переїжджають з одного місця в інше, вивчають різні галузі, вчаться грати на різних музичних інструментах або змінюють вид спорту, значно менше втомлюються. Вони пояснюють це явище тим, що під час зміни активностей, нервова система відпочиває від першої діяльності та адаптується під інші, що, до речі, допомагає напрацювати навички значно швидше та ефективніше.

 

Де знайти зміни?

      На мою думку «зміни картинки» живуть поруч з нами.

 

Прогулянки

Насправді кожну прогулянку можна розглядати як маленьку мандрівку. Тут вам можна знайти нові маршрути, нові враження та гарний настрій.

     Під час прогулянок в організмі додатково виробляється серотонін, дофамін та утилізується кортизол. В результаті понижується рівень стресу та значно покращується самопочуття. Стів Джобс, Джейн Остін, Чарльз Дарвін, Вірджинія Вульф — всі вони полюбляли щоденні прогулянки. До речі, дослідження показало, що креативність мислення підвищується приблизно на 60%, поки людина ходить і протягом короткого періоду після.

      Отже, напевно найкращим відпочинком можна вважати прогулянки, особливо, коли більшу частину часу ми проводимо, працюючи за ноутбуком.

 

Спілкування з друзями та родиною

Проведення часу з друзями чи родиною можна вважати цікавим варіантом відпочинку, а особливо якщо зустріч не вдома. Ось Вам й зміни місцеперебування, оточення та роду діяльності.

 

Спорт

Ну, це класика у відпочинку. Приємне навантаження на суглоби та м’язи — то що називається «радістю» тіла покращує настрій. В цей час у голові стрімко відбувається перевантаження. Ось чому для людей, які займаються інтелектуальною працею — це рятувальне коло для відпочинку. Нагадую, що тут Вам й зміна діяльності, й настрою, а ще й можливо місцеперебування. 

 

 

Social media detox

      А зараз згадаємо, скільки часу ми проводимо у соцмережах. Інколи нам здається, що настає відпочинок, як тільки поринаємо в океан інформації. Страшно уявити скільки ментальної енергії, психічного здоров’я та загального часу  забирають наші мобільні телефони. Коли ми постійно переглядаємо беззмістовні сторіс, пости, відео та нескінченний скрол стрічки в соцмережах, втома накочує все сильніше з кожною хвилиною, а мозок закипає.

      Ось і настав час влаштувати собі так звану детоксикацію соціальних мереж. Чесно кажучи, я практикувала social media detox протягом тижня. Після видалення тік току та інстаграму, а також встановлення обмежень програмно на користування телеграмом 30 хвилин на день. Можу сказати, що через 7 днів користуватись соціальними мережами не хочеться так, як раніше, покращився певною мірою сон та знизилось почуття втоми протягом дня.

      На останок, хочу побажати Вам створювати у своєму житті постійні зміни, аби різноманітність не давала нам шансів зморитися. Але, якщо з’явилась втома, то тепер Ви знаєте, що робити.

 

Анастасія Пашньова

 

 

Популярні статті

Читати далі