У цій статті ви дізнаєтеся про потенціал людства подорожувати між планетами найближчим часом. З якими проблемами ми можемо зіткнутися? Та які є альтернативи?

    

 

     Я майже кожну неділю бачу багато різних новин про розвиток космічної галузі. Інтернет-видання заповнені гучними заголовками на кшталт: «Ілон Маск запускає сотні нових супутників на орбіту» чи «Nasa успішно змінили траєкторію польоту небезпечного астероїда». Читаючи такі заголовки я завжди радію, що майбутнє з фантастичних фільмів набагато ближче до нас, ніж здається, що можливо зовсім скоро ми будемо літати у відпустку на Луну та Марс замість дачі на вихідних. Але виникає питання…Чи насправді ми так близькі до міжпланетних подорожей? Як скоро це стане доступною опцією для кожного? Тож я вирішив більш детально розібратися у цьому питанні.

 

Кому і навіщо це потрібно?

      Я переконаний, що у більшості читачів (як і у мене), першими асоціаціями компаній, які пов’язані з космосом є славнозвісні Nasa та SpaceX. Але звичайно їх набагато більше. Blue Origin, Virgin Orbit, Moon Express та ще пару десятків інших компаній роблять свій вклад у розвиток міжпланетних польотів. У кожної з них є свої певні мотиви, плани та цілі. Хтось, як от SpaceX на чолі з Ілоном Маском, мотивує свою роботу можливістю колонізувати Марс у майбутньому, а для когось космічна галузь може виглядати золотою жилою у прямому сенсі. Так-так, адже деякі астероїди можуть містити в собі величезну кількість дорогоцінних металів: золота, срібла, платини тощо. Такі собі нічийні, багатотонні каменюки, які коштують мільярди доларів, просто дрейфують безкрайнім космосом.
     До речі, продовжуючи тему метеоритів, а чи знали ви, що на честь ХНУРЕ назвали один астероїд який розміщується між Марсом та Юпітером? Його відкрили ще у 1979 році й з того часу він має горду назву 10681 ХТУРЕ. Погодьтеся, далеко не кожен університет може похвалитися таким досягненням.

 

 

Проблеми та виклики
      Однією з найбільших проблем, з якими стикається міжпланетний туризм, є ризики для здоров’я. Астронавтам, які проводять тривалий період часу в космосі, загрожує погіршення їхнього фізичного стану, включаючи втрату кісткової маси, атрофію м’язів і неймовірно шкідливий вплив радіації.

      Якщо говорити про подорожі до Луни, то вони є відносно безпечними. Навіть 50 років тому із застарілими технологіями туди успішно відправляли та повертали людей.

       Але Марс це взагалі інша історія. Головною проблемою польоту на червону планету є велика відстань. З нашими ракетами політ туди буде займати мінімум 6-7 місяців. Просто уявіть себе у консервній банці за мільйони кілометрів від дому. У мене аж мурахи від однієї думки про це пробігають. Астронавтам ще необхідно чимось харчуватися, бути забезпеченими достатнім рівнем кисню, а також їм необхідно отримати належний захист від сонячної радіації усе це є важкими проблемами, над розв'язанням яких необхідно довго працювати.

 


Яка ж зараз реальна ситуація?
      Звичайно, говорити про міжпланетний туризм ще трохи ранувато. Перший політ астронавтів на Марс компанією SpaceX у співробітництві з NASA планується здійснити до 2030 року.

(Детальніше про всі етапи польоту ви зможете почитати на сайті: https://www.spacex.com/human-spaceflight/mars/)

      На одній з астрономічних презентацій Ілон Маск розповідав, що розвиток міжпланетних подорожей буде потребувати ще величезну кількість часу (мова іде про десятиліття), щоб зробити їх безпечними та доступними для кожного. Тому, на жаль, у найближчі роки туристичні польоти до Марсу виглядають дуже малоймовірними.

      Але не слід засмучуватися, адже компанія британського мільярдера Річарда Бренсона Virgin Galactic вже зараз запустила резервування на комерційні польоти на навколоземну орбіту. Вартість квитка на одну особу складає всього 450 тисяч доларів. Крім того, 70-річний мільярдер у 2021 році на своєму прикладі довів безпечність польоту зі своєю компанією, побувавши у космосі. Знаєте, я б і сам не відмовився скористатися послугою компанії VirginGalactic. Залишилося десь назбирати кілька сотень тисяч доларів, хоча мушу зазначити, що для польотів у космос, це не так аж і великі кошти.

      Підсумовуючи відомі факти можна зробити висновок, що міжпланетний туризм є індустрією, яка тільки зароджується, зі значним потенціалом для зростання та розвитку. І цілком можливо, що у майбутньому саме ми зможемо побувати десь там між зірок у безкрайньому космічному просторі.

 Нехай Щастить!
Дацюк Георгій

Популярні статті

Читати далі