Як почати шлях у вивченні нової мови програмування? Де знайти поради та уроки? Про книжки, відео та інше в цій статті.

 

      Багато хто вважає, що для роботи у фронт-енд вистачить JS, HTML та CSS, але наразі цей список набагато ширший. Щоб бути конкурентоспроможнім треба використовувати допоміжні інструменти, такі як SASS, фреймворки (Bootstrap, Vue, Angular), бібліотеки(TallwindCSS, React). Вміти користуватися Canva або Photoshop, Git. 

 

      У початківців часто виникає питання та відчуття розгубленості, адже хто підкаже з чого почати? 

Дивимося :

  1. Фрілансер по життю

      Український проєкт, що має на меті навчати технічними навичками та уроками з HTML-верстки. Розібратися в CSS, SASS, та основах JS. Тут ви отримаєте детальні пояснення та лайфхаки від автора.

  1. Code Only

      Ще один український проєкт, який надає безкоштовні відеоуроки з HTML, CSS, JavaScript та навіть PHP. Тут не буде детальних пояснень, лише код та лоу-фай на фоні.

  1. SuperSimpleDev

      Англомовний канал, де ви знайдете «туторіали», поради та відповіді на поширені питання.

Граємо :

  1. Flexbox Froggy

      Гра створена для полегшення вивчення властивостей і значень CSS flexbox. Переміщайте милих жабок на листки латаття. А також посилання на ігри від цих же розробників, які допоможуть розібратися з JS, HTMLта CSS.

  1. Flexbox Defense

      В ігровій формі вивчите властивості CSS flexbox. Ваше завдання — не дати ворогам, що наближаються, пройти через ваш захист. На відміну від інших ігор захисту веж, ви повинні розташувати свої вежі за допомогою CSS.

  1. Git Branvhing

      Візуалізатор сховища git, «пісочниця» та серія навчальних посібників і завдань. Його основна мета — допомогти розробникам зрозуміти git за допомогою можливості візуалізації (те, чого немає під час роботи в командному рядку).

 

Читаємо:

  • Інтернет видання

      Почну з сучасного підручник з JavaScript. Багато статей, що пояснюють основи JavaScript, пояснюють роботу браузера, додаткові статті для поглиблення і власний англомовний чат в Discord.

      Learn Anything — це платформа для відкриття знань, яка допомагає вам зрозуміти будь-яку тему, кожна з яких має інтелект-карту з вузлами до інших підтем, зовнішніми посиланнями та ресурсами.

  • Книжки
  1. «Head First. Програмування на JavaScript»
  2. «Розумніший спосіб вивчати JavaScript»
  3. «Javascript та jQuery. Інтерактивна веброзробка»
  4. «You Don’t Know JS»
  5. «JavaScript: The Definitive Guide»
  6. Grokking Algorithms: An Illustrated Guide for Programmers and Other Curious People (стане в нагоді всім хто планує вивчати алгоритми)

      Перші дві книги для новачків, третя для тих хто бажає навчитися писати сценарії й краще розуміти структуру сайту, прокачати взаємодії на сайті, наступні дві для більш просунутого читача. А з останньою раджу ознайомитися більшості, оскільки алгоритми в програмуванні можуть відігравати значну роль. 

 

 

      Отже, нехай ці ресурси та рекомендовані книжки стануть вашими вірними помічниками у досягненні успіху у світі фронтенд розробки.

 

Цехмістренко Катерина

 

Популярні статті

Читати далі