Чи любите ви ігри? Якщо так, то скоріш за все вам хотілося б їх створювати. У такому разі слід обрати платформу, яка підійде саме для вас. Вибір платформи залежить від знання мов програмування, типів гри, їхньої складності. Розглянемо найкращі представники безкоштовних платформ для створення ігор. 

 

GAMEMAKER: СТУДІЯ

      GameMaker — один із найпопулярніших інструментів для розробки ігор. Це пов'язано з тим, що система «перетягування» дає змогу створювати ігри у багато разів швидше, ніж створення їх за допомогою програмування.

      Крім того, є можливість оновлення до версії Professional або Master Collection для доступу до додаткових інструментів.

 

UNITY

      Довгий час багато розробників недооцінювали Unity. Нині це широко використовуваний інструмент (і рушій) для створення 2D- і 3D-ігор практично на будь-якій популярній платформі.

 

 

 

      Існує також безкоштовна підтримка публікації для iOS, і безкоштовне завантаження поставляється з пробною версією Unity Pro.

 

STENCYL

      За допомогою цього набору інструментів можна робити Flash-ігри швидше, ніж у будь-якій іншій програмі. Інтерфейс має систему «перетягування» та блоки коду.

      Хоча можна створювати чудові ігри за допомогою Stencyl, розробники часто створюють тільки прототипи своїх майбутніх проєктів.

 

CONSTRUCT 2

Construct 2 — ідеальний інструмент, якщо хочете створювати 2D-ігри. Цей рушій створення ігор пропонує інтуїтивно зрозумілий інтерфейс «перетягування», який також дозволяє вам використовувати свої знання HTML5.

Це означає, що можна створювати ігри для NewGrounds, Facebook, Kongregate тощо.

  

COCOS2D

      Cocos2D — це інструмент з відкритим вихідним кодом для створення 2D-ігор на C ++, хоча є підтримка Lua і JavaScript.

 

 

 

      Готову гру можна опублікувати на Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone. Відомі проєкти, зроблені за допомогою цієї програми:  Badlands, Castle Clash, Kingdom Rush, Tiny Village і Matching with friends.

 

PLAYCANVAS

      Ця платформа для розробки ігор на HTML5 дає змогу розробляти 2D і 3D ігри разом у хмарі.

      Це означає, що не потрібно нічого завантажувати та встановлювати, навіть якщо надається 200 МБ дискового простору. Нові користувачі та експерти можуть використовувати цей безкоштовний рушій  з відкритим вихідним кодом.

 

RPG MAKER

      Рольові ігри — один із найпопулярніших жанрів в індустрії. Завдяки RPG Maker тисячі людей отримали можливість вирушити в пригоду за допомогою цього чудового рушія для розробки ігор.

      Від битви, сцени й діалогу до оточення, підземель і босів, можна робити практично все, не вдаючись до написання жодного рядка коду.

 

MARMALADE

      Цей потужний інструмент дає змогу створювати що завгодно: від однокористувацьких 2D-ігор до багатокористувацьких 3D-ігор. Хоча Marmalade SDK вимагає знань C++, це найшвидший спосіб створення кросплатформних ігор C++.

      За допомогою Marmalade було створено такі проєкти, як Plants vs Zombies і Godus.

 

UNREAL ENGINE 4

      Ще у березні 2015 року Epic Games оголосила, що Unreal Engine 4 буде безкоштовним для завантаження та використання для всіх. Платформа має потужний інструментарій і дає змогу створювати безліч проєктів.

 

 

 

MONOGAME

      MonoGame дає змогу використовувати .NET і C # для створення ігор для iOS, Android, PlayStation 4, macOS і багатьох інших.

      Понад тисячу ігор було випущено MonoGame.

      Яку саме платформу обирати залежить тільки від вас. Однак, знайомство з цією добіркою безкоштовних ігор, без сумніву, буде у пригоді для студента. Особливо, якщо вам потрібно здати готовий проєкт на курсову роботу.

 

 

Олександр Настенко

 

 

Популярні статті

Читати далі