У цій статті ви дізнаєтеся що таке SQL та де вона використовується, чому її вивчення є важливим для кожного розробника та отримаєте декілька корисних ресурсів для швидкого опанування цією технологією. Поїхали! 

 

Чому важливо вивчати SQL?

      Щоб дати відповідь на це запитання, нам достатньо лише відкрити Анонімний пошук роботи на Djinni та переглянути декілька любих технічних вакансій. Що ж ми там побачимо? Backend, Frontend, Data Science, DevOps — усюди вимагається володіння базами даних хоча б на елементарному рівні. Тому якщо ви хочете стати професійним розробником, дана технологія просто must have.

      SQL (англ. Structured Query Language) — це стандартна мова запитів, яка використовується для роботи з реляційними базами даних, тобто базами у вигляді взаємопов’язаних таблиць.

      За допомогою SQL можна:

  • Створювати та видаляти цілі С, а також окремі таблиці в них.
  • Оперувати даними:читати, вставляти, оновлювати та видаляти інформацію з таблиць
  • Виконувати безліч інших операцій. Наприклад, налаштовувати доступ до даних, оптимізувати їх зберігання, створювати складні звіти, та й не тільки це.

 

 


«Як і де» самостійно вивчати SQL?

Онлайн ресурс з програмування «aCode»

      В сайт «aCode» я закохався з першого погляду, адже там зібрана вся найважливіша інформація для впевненого старту вивчення SQL з нуля. Що у свій час неймовірно допомогло мені при підготовці до лабораторних робіт з предмета «Організації Баз Даних». Структура платформи розбита на багато різних уроків, де ви послідовно зможете ознайомитися з матеріалом та скористатися зручними прикладами, які наведені у кожному розділі. Непоганий варіант не тільки для вивчення, а і для швидкого повторення матеріалу.

 

Відеоуроки на YouTube

- SQL для початківців від Knowlage Serfer

      Це, мабуть, один з небагатьох україномовних плейлистів по базах даних, який взагалі є на Ютубі. Автор каналу зробив чудову роботу зібравши всю основну інформацію для початківця в 16 змістовних відеоуроків. У них він послідовно викладає матеріал на практиці від запуску середовища розробки і до написання величезних запитів.

 

- Влад Мішустін, SQL за годину

      Автор цього відеоуроку є дійсним працівником однієї з найбільших технічних компаній у світі — Uber. На YouTube він ділиться своїм життєвим досвідом і записує різні навчальні уроки, де SQL також не став виключенням. У цьому гайді Влад Мішустін у цікавій і зрозумілій манері розповідає про основні конструкції мови запитів на реальних прикладах з життя. Після перегляду цього відео ви вже матимете розуміння про структуру баз даних та засвоїте елементарні правила роботи з ними.

 

 

Книги та документація

      Цей спосіб підійде для ще глибшого занурення у світ баз даних.

 

Онлайн курси

      Ну і наостанок хочу поділитися непоганим по своєму змісту курсом для швидкого навчання.

SQL Foundations

      Це абсолютно безкоштовний курс на платформі Udemi. Там зібрано майже три години відеоматеріалів та невеликі тести після кожної теми для контролю засвоєних знань. Автор курсу отримав величезну кількість позитивних коментарів через легкість викладення матеріалу. Оцінка користувачів: 4.7/5.

 

 

      У середньому вивчення баз даних для пошуку своєї першої роботи займає близько 1-1,5 місяців (можливо і менше, залежно від вашого темпу). Тому комбінуючи наведені вище ресурси, ви обов’язково досягнете чудового результату вже найближчим часом!

 

Нехай щастить!
Дацюк Георгій

 

Популярні статті

Читати далі