FORTRAN знов у десятці найпопулярніших. Чому ця мова програмування знов у центрі уваги після десятиріч забуття? Чим вона краща за сучасні мови? І чи треба починати вчити її просто зараз? Дізнайтесь у цій статті. 

 

Мова програмування, як старша за наших батьків?

 

 

      Кожного місяця компанія Tiobe випускає рейтинг популярності мов програмування. У квітні за відомими всім Python, C++ та Java десяте місце несподівано зайняв… FORTRAN. Так, мова, що зʼявилась в 1957.

      67-річна мова програмування, яку не вчили вже в часи наших батьків.

     Що більше, вона зберегла своє місце й у травневому рейтингу, і продовжує завойовувати популярність.

     Як же так сталося? І у чому ця мова, яку можна назвати «доісторичною», краще за новітні? 

  

Чому все ще FORTRAN?

      FORTRAN — одна з перших мов програмування. З самого початку вона спеціалізувалася на математичних обчисленнях.

 

 

      Але з того часу зʼявилося чимало інших мов для таких обчислень, таких як Python чи MATLAB. Так чому ж компанії знов повертаються до у прямому сенсі дідівських методів?

 

 

      Річ у тім, що за останні шістдесят років більш ефективної мови для математичних обчислень ніж FORTRAN просто не придумали.

  • Python працює на високому рівні, але у порівнянні дуже повільний.
  • MATLAB потребує дорогих ліцензій й теж повільний у порівнянні з FORTRAN, як стверджують інженери.

  • C та C++ не мають підтримки нативних обчислень і не можуть працювати з нестандартними процесорами. 

      На відміну від них FORTRAN розроблявся, щоби працювати з суперкомпʼютерами, що мали багато процесорів і різноманітну архітектуру.

      А сучасні комп’ютери з багатоядерними процесорами й кількома моніторами, як це не дивно, більш походять на ті давні суперкомпʼютери, ніж на ПК з одним процесором і одним монітором, під які створювали мови 1990-х. Тож поки ці мови все ще борються з обмеженнями 90-х, FORTRAN ніколи й не мав цих обмежень.

 

 

  • Він швидкий, ефективний і безкоштовний.

  • Він має підтримку нативних обчислень і може працювати на найрізноманітніших системах.

  • Через близькість його до рівня асемблера, FORTRAN дозволяє робити математичні обчислення так ефективно, як ніяка інша мова.

      Саме тому він почав активно розвиватися, і минулого року до нього випустили новий стандарт.

      До того ж дуже довге використання FORTRAN фахівцями дало програмістам можливість створити бібліотеки по найрізноманітнішим галузям математики та природничих наук.

     Однак найбільшим стримувальним чинником для його розвитку є ​​його місія. Він створювався для справжніх інженерів, тому має залишатися простим. Проблеми, які стоять за кодом інколи дуже складні, тому його часто-густо пишуть спеціалісти предметної галузі, яким зовсім не важливо чи гарно вигляд має код, головне — це гарний результат.

До речі, початковий код (source code) фізичних симуляцій NASA написаний саме на FORTRAN.

 

 

Вчити чи не вчити?

      В цілому з цього опису може скластися враження, що треба кидати все і починати вчити FORTRAN. На закордонних сайтах кількість вакансій під цю мову, дійсно, зростає, особливо в академічних сферах. Але на українських сайтах DOU і Djinni не вдалося знайти жодної вакансії FORTRAN девелопера.  

      Тож я б сказав, що звернути увагу на FORTRAN варто, але поки що це більше для загального розвитку. На мій погляд, ця мова досить складна у засвоєнні, адже вона дуже близька до рівня асемблера і не схожа на сучасні, а інтерес до неї на  вітчизняному ринку праці поки малий.

      Але цілком можливо, що у найближчому майбутньому молодим програмістам, щоби отримати гарну роботу, доведеться вивчати найстарішу з програмних мов. І тоді ваші знання стануть вам у пригоді, щоб разом зі спеціалістами предметної галузі написати гарний код і досягти з його допомогою добрих результатів.

 

Іван Синенко

 

Популярні статті

Читати далі