Чи замислювалися ви, що деякими речами, і навіть навичками та вміннями можна ділитися, заробляючи гроші? Як це робити й до чого тут шерингова економіка? Розберемо та пояснимо простою мовою модний цифровий тренд в економіці. 

 

Що таке шерингова економіка? 

      Економіка спільного користування, також відома як гіг-економіка, шерингова економіка, — це економічна модель, яка дозволяє людям ділитися або здавати в оренду недовикористовувані активи чи послуги безпосередньо іншим через онлайн-платформи.

      Це пірингова система (Р2Р), яка полегшує обмін товарами та послугами без необхідності залучення традиційних посередників, таких як компанії чи корпорації.

     Чи згадуєте ви що таке  Р2Р? Peer-to-peer, наприклад, використовується в файлообмінних мережах, таких як BitTorrent. Крім того, багато криптовалют, включаючи біткойн та ефіріум, працюють у мережах P2P.

 

Що можна назвати «недовикористаним» активом? 

      У контексті економіки спільного використання, «недовикористані» активи — це ресурси або майно, які не використовуються їхніми власниками повною мірою або простоюють значну частину часу. Це можуть бути фізичні об'єкти, простори або навіть навички та послуги, якими можна ділитися або здавати в оренду іншим.

      Припустимо, у вас є вільна хата, в якій ви дуже рідко буваєте, і вона просто так стоїть і ви лише витрачаєте гроші для підтримки її нормального стану. Але чому б її не здавати в подобову оренду через такі сервіси як ОЛХ або Airbnb?

      Або ж інший варіант. Ви непоганий айтівець, навіть маєте якусь роботу, але у вас все одно достатньо вільного часу і ви хочете ще більше грошей. Ви можете продати свої знання та навички, тобто надати послугу, через такі сервіси як Upwork або Kabanchik.

 

 

Яка користь від шерингової економіки?

  • В першу чергу, це додатковий заробіток.
    З’являється можливість монетизувати те, що раніше приносило лише збиток. Студенти можуть виконувати якусь невелику роботу на фрілансі, заробляючи певні гроші та, найголовніше, отримуючи досвід.

  • По-друге, окрім заробляння грошей, з іншого боку – це економія.
    Зняти подобово кімнату чи квартиру може бути дешевше, ніж номер в готелі.

  • По-третє, це оптимізація використання ресурсів.
    Економіка спільного споживання сприяє ефективно послуговуватися шляхом максимального експлуатування наявних активів, зменшення відходів та надмірного споживання.

  • Й, менше очевидне – це можливість зміцнювати соціальні зв’язки.
    Як і багато що в економіці, в шеринговій моделі все засновано на довірі, але тут цей чинник набуває ще більшого значення. Люди об’єднуються навколо спільних інтересів та проблем. Розширюється мережа знайомств, що вкрай важливо, особливо для студентів.

 

Приклади бізнесів

      Економіка спільного користування породила різноманітні бізнеси та платформи, які сприяють спільному використанню або оренді активів, що споживаються в неповній мірі, та послуг. Хоча, проблема полягає ще й в тому, що в Україні шерингова економіка перебуває на етапі початкового розвитку, оскільки бізнесів які працюють за такою схемою дуже мало. Але взагалі, які існують шерингові бізнеси?

 

      Airbnb: одна з найвідоміших платформ спільної економіки, Airbnb дозволяє людям здавати в оренду свої будинки, квартири або вільні кімнати мандрівникам як альтернативу традиційним готелям.

      Uber: сервіс, що з'єднує пасажирів з водіями, які використовують свої особисті транспортні засоби для перевезення. 

      TaskRabbit: онлайн-маркетплейс, який з'єднує людей з фрілансерами для виконання різних завдань, таких як хатня робота, послуги майстра на всі руки або виконання доручень. 

      BlaBlaCar: це популярна платформа спільних поїздок, яка з'єднує водіїв, що мають вільні місця, з пасажирами, які подорожують тим самим маршрутом. Водії можуть компенсувати вартість своїх поїздок, пропонуючи поїздки пасажирам, які платять скромну плату за те, щоб розділити витрати на поїздку. 

 

      Отже, економіка спільного використання зруйнувала традиційні бізнес-моделі, споживаючи технології для полегшення пірингового обміну «недовикористаними» активами та послугами.

      Здаючи в оренду вільну кімнату, пропонуючи послуги фрілансера або користуючись спільним транспортом, гіг-економіка дає людям можливість монетизувати свої активи та навички, сприяючи розвитку суспільства, що базується на співпраці та ресурсоефективності.

 

Максим Мороз

 

 

Популярні статті

Читати далі