Ви пам’ятаєте Голлівудські блокбастери про Залізну Людину та Чорну Пантеру, де костюми головних героїв нібито створені з використанням нанотехнології, що давали своїм власникам величезний спектр надлюдських здібностей від надміцності та аж до можливості польотів у космос? Може здаватися неправдоподібним, але деякі технології вже використовуються в реальному житті. Як вам таке? 

 

 

Коротко про нанотехнології

      Це галузь науки та техніки, яка зосереджена на проєктування та розробці матеріалів, пристроїв і систем із дуже маленьких частинок розміром (до 100 нанометрів). Медицина, енергетика, IT, побут – сфери застосування майже нескінченні.

 

Медицина

      Лікування раку та багатьох інших хвороб безпечнішим шляхом. Такі компанії, як Roche і Novartis, активно ведуть розробку системи доставлення ліків. Спеціально розроблені наночастинки доставляють препарати (наприклад, для хімієтерапії) прямо до пухлини.

  • Вони не випускають ліки, поки не досягнуть своєї кінцевої цілі. Це запобігає пошкодженню токсичними ліками здорових тканин організму, що допоможе зменшити, або навіть повністю уникнути побічних ефектів від лікування.
  • Маленький розмір наночастинок дозволяє їм доставляти ліки в ті ділянки тіла, які зазвичай є важкодоступними. Такий метод лікування в рази підвищить ефективність дії ліків і швидше поставить пацієнта на ноги після одужання.

 

 

Нові матеріали та 3D-друк

      Наночастинки успішно використовуються у 3D-друці. Поєднуючись між собою, вони створюють нові міцні матеріали, які можна застосовувати всюди. Щоб мати можливість видрукувати об’єкт, комп’ютер розбиває його на плоскі шари, які друкуються один за одним.

      Таким чином компанія Rolls-Royce вже використовує тривимірний друк для виготовлення деталей для своїх реактивних двигунів, а компанія BAE Systems заявила, що зараз літають винищувачі, які містять деталі, надруковані тривимірним способом.

      Взагалі, використання наночастинок у створенні об’єктів стане просто незамінним у космічній сфері. Доставлення готових деталей на орбіту чи на інші планети вимагає забагато зусиль, тому NASA планує застосовувати 3D-друк всіх необхідних елементів з використанням наноматеріалів вже на місці проведення космічно місії, що значно полегшить роботу космонавтів.

 

 

Фільтрація води

      Компанія NanoH20  розробила революційну технологію, яка використовує запатентовану нанорозмірну мембрану для видалення забруднень із води. Нанорозмірні пори в мембрані достатньо малі, щоб ефективно блокувати забруднювачі, але достатньо великі, щоб дозволити молекулам води протікати крізь них, що призводить до отримання ідеальної для вживання питної води.

      Доведено, що технологія NanoH20 є високоефективною у видаленні широкого спектра  речовин, що забруднює воду, включаючи бактерії, віруси, важкі метали та хімікати. Масове розповсюдження цього винаходу дозволить зробити безпечним вживання води у кожному домі.

 

 

Потужні процесори

      Ну і як же без застосування нанотехнологій в електроніці! Використання цього виду технологій компанією Intel призвело до підвищення тактової частоти процесорів, збільшення кількості ядер і покращення енергоефективності. Наприклад, в останніх процесорах Intel використовуються транзистори з довжиною затвора всього в кілька нанометрів, що значно менше, ніж у транзисторах, використовуваних у попередніх поколіннях процесорів. Цей менший розмір забезпечує вищий рівень інтеграції, що призводить до появи швидших і потужніших моделей.

      Підсумовуючи, нанотехнології пропонують численні переваги та мають потенціал значно покращити різні галузі та наше повсякденне життя. Завдяки своїй здатності створювати міцніші та ефективніші матеріали, менші за розміром системи та пристрої, вони мають потенціал для розв'язання нагальних проблем і підвищення рівня нашого життя.

                                                                                                                                    Бережіть себе!

                                                                                                                                Дацюк Георгій

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі