«Google, може бути, залишилось лише рік або два до повного зникнення. Штучний інтелект знищить потрібність в сторінках пошуку, з яких вони заробляють більшість грошей» — написав Пол Бакхайт, програміст, який у свій час створив Gmail.

 

      А тим часом Google збільшують інвестиції у штучний інтелект, доки голова їх ШІ-відділу нарікає на те, що вони ризикують репутацією більше, ніж стартап, і тому змушені діяти консервативніше.

      Конкурувати з Google намагались різні компанії, але тільки зараз корпорація бачить загрозу собі й тратить великі ресурси на те, щоб не відстати від конкурентів.

      Що сталося?

ChatGPT

 

 

      Почнемо з того, що таке ChatGPT. Це нейромережа, чат-бот із текстовою моделлю, що може відповідати на питання. Програма доступна кількома мовами, і нею може скористатися кожен (після реєстрації на сайті).

      Мовна модель ChatGPT дійсно може багато чого — від відповідей на будь-які питання до перекладу, генерації тексту по шаблону і навіть написання коду.

      ChatGPT створена компанією OpenAI, у яку Microsoft планує інвестувати десять мільярдів доларів. Технологічний гігант також заявив, що введе ChatGPT у свій пошуковик «Bing» навесні.

      Таким чином у Гугла може з’явитися конкурент зі значущою конкурентною перевагою — можливістю давати прості й однозначні відповіді на запитання. Люди частіше шукають одну відповідь на питання, ніж кілька різних. Тому багатьом буде зручніше користуватися ШІ, який завжди розкаже про те, про що попросили.

      Навіть якщо його відповідь буде невірною.

 

 

      Як вже було зазначено, ChatGPT іноді дає неправильні відповіді. Наприклад, коли його попросили назвати «найбільшу країну Центральної Америки, яка не є Мексикою», він відповів «Гватемала» (насправді — Нікарагуа). Stack Overflow, провівши свої тестування, навіть заборонив його використання для відповідей — бот хоча і красномовний, та занадто ненадійний.

      Ці дві якості проявилися навіть у порівнянні з його прямим суперником «Apprentice Bard», що був спішно створений компанією Google. Коли двом ботам сказали написати оповідання про злодія, ChatGPT видав цілу історію, а «бард» обмежився сценарієм, але при розв'язанні арифметичної задачі ChatGPT дав неправильну відповідь, а «Apprentice Bard» — вірну.

 

Що планує Google?

      Google зараз думає над тим, як включити Apprentice Bard у свою пошукову систему. Інсайдери стверджують, що компанія тестує нову сторінку пошуку, що буде використовувати формат питань і відповідей, як у чаті. Під ними будуть додаткові питання, що користувач може захотіти задати, а ще нижче — звичні результати пошуку.

      Також стверджують, що Google планує випустити за цей рік до двадцяти продуктів, пов’язаних зі штучним інтелектом. Компанія не планує «повністю зникнути», і тому швидко створює свій софт. Навряд чи Microsoft захоче опинитися серед відсталих, тож цього року на нас може очікувати завзята конкурентна боротьба програмних продуктів зі штучним інтелектом. Ажіотаж вже почався, а до «зникнення» Google ще далеко.

 

 

      Від себе додам: яким гарним не став би той чи інший чат-бот, не лінуйтеся перевіряти факти, бо ШІ може спотворити їх навіть гірше, ніж фейкові новини — бо на відміну від авторів-маніпуляторів він це зробить без будь-якої мети, а просто через програмну недосконалість.

 

Іван Синенко

 

 

Популярні статті

Читати далі