17 вересня Ліван здригнувся від трьох тисяч вибухів. Всі пейджери, якими користувалися терористи з Хезболли, одночасно вибухнули. Загалом загинуло тридцять сім людей, поранені понад три тисячі.

      За кілька днів з тієї події у людей виникало багато питань.

      Як це взагалі стало можливо? Що воно таке — ті пейджери? І чи може хакер підірвати телефон у вашій руці? Розберемося по черзі.

 

Що за дивовижний пристрій — пейджери?

 

 

      Так, в епоху мобільних телефонів пейджери — це майже забуте обладнання. Але вони з’явилися раніше від мобільних телефонів і у 80-90-х роках були досить популярні.

      Пейджери — це пристрої для обміну текстовими й аудіоповідомленнями. Вони мають власну пейджингову мережу, у яку повідомлення поступають через телефонні чи радіоканали.

      Саме тому, що пейджери формують власну мережу, окрему від телефонних мереж та інтернету, їх і обрала терористична організація «Хезболла».

 

 

Чому ж терористи повернулися до пейджерів?

 

      На Ближньому Сході ізраїльтяни стежать за ісламістами через інтернет і телефонні мережі. Ще у далекому 1996 вони підклали відомому палестинському терористу, Яхьї Айяшу на прізвисько «Інженер», телефон з підслуховувальним пристроєм і 15 грамами вибухівки. Коли він зателефонував своєму товаришу, ізраїльтяни підірвали пристрій. 

      Саме через небезпеку відстеження у лютому цього року лідер Хезболли наказав своїм солдатам «розбити свої телефони чи сховати їх в залізні коробки» і замовив велику партію пейджерів.

      Вони й не думали, що, намагаючись уникнути долі Яхьї Айяша, вони повторять її масово.

 

 

Чи вибухають акумулятори?

 

      У перший час після вибухів популярною була версія, що в усьому винні акумулятори.

      Тож спочатку з’ясуємо, чи можуть вони взагалі вибухати?

 

Коротко: так, можуть і вибухають. 

      Коли у старих свинцево-кислотних акумуляторах знижується рівень електроліту, з них виділяються водень і кисень. Вони й роздувають акумулятор. Якщо у таку пустоту, заповнену вибуховим газом, потрапить іскра, акумулятор зробить «бум».

      Та у ваших телефонах стоїть літій-іонний акумулятор. Проте літій-іонні акумулятори також вибухонебезпечні. Якщо їх перезарядити чи перегріти, вдарити чи проткнути, це може запустити в них реакцію термального розгону. Електроліт буде розігріватися, що також спричинить виділення водню і кисню. При високій температурі вони спалахнуть.

 

Але чи може хакер влаштувати сильний перегрів просто зі свого комп’ютера? Навряд чи.

      Скоріш пристрій відключиться раніше, ніж перегріє свій акумулятор. Довести його до термального розгону з великою долею певності можна хіба що у випадку, якщо акумулятор вже пошкоджений.

      Тож якщо ви слідкуєте за станом свого обладнання, телефон не вибухне у вашій кишені.

 

 

Тоді як стався вибух?

      Напевно, так само як і в телефоні Яхьї Айяша. Скоріш за все, ізраїльтяни сховали вибухівку з пристроєм дистанційної активації в пейджерах «Хезболли». Співробітник ліванських спецслужб назвав число у три грами вибухівки, експерти називають числа від 1 до 3 грамів дуже потужної речовини PETN. Це достатньо багато, щоб спричинити поранення, але достатньо мало, щоби її можна було добре сховати в такий спосіб, що ніяким сканером не знайти.

      Після цього ізраїльтяни якимось чином проникли в мережу для пейджерів і надіслали повідомлення, яке активувало підривні пристрої.

 

Хто винен?

      Можливо, вибухівка була підкладена навіть не в самі пейджери, а в акумулятори, що в них знаходилися — це пояснило б вибухи іншої техніки.

      Ліван знаходиться під міжнародними санкціями, а Хезболла — терористична організація, і тому замовляти електроніку їм важко. Тому тайванські пейджери «AR-924» фірми «Gold Apollo» замовляли через фірму-прокладку «BAC», зареєстровану в Угорщині. «Gold Apollo» заперечили, що взагалі виготовили ці пейджери: кажуть, це якась підробка, яка лиш використала їх логотип.

      Цей підозрілий вантаж затримали у порті на три місяці. Можливо, саме там ізраїльтяни й підклали вибухівку в девайси. 

      Так чи інакше, на сьогодні це наймасштабніша операція зі знешкодження супротивника без прямого контакту. Технологічна війна дає все більше можливостей для віддаленого знищення. І треба всіма силами намагатися, щоби Україна у технологічній війні була на більш розвинутому боці. 

 

      Але поки що можна бути спокійним за свій телефон. Щоб він не вибухнув, просто використовуйте його дбайливо: не перегрівайте, не бийте, не протикайте. І не приєднуйтесь до терористичних організацій.

 

Іван Синенко

 

 

мобільний зв’язок, мобільний телефон, тайванські пейджери, пейджери «AR-924», «Gold Apollo», технології, девайси, Яхьї Айяша,

 

Що необхідно знати про небезпечне користування мобільним телефоном.

 

Популярні статті

Читати далі