Багатомільйонні інвестиції, найкращі викладачі з усього світу, визнання учнів та ШІ-інструменти — усе це про український освітній стартап Preply, який допомагає репетиторам і людям, що вивчають мови, знайти одне одного. Як проєкту вдалося об’єднати ком’юніті з понад 180 країн та чи скоро оцінка компанії перетне 1 млрд доларів? 

 

Хто такі Preply?

      Стартап з’явився у 2012 році завдяки наполегливій роботі Кирила Бігая, Дмитра Волошина і Сергія Лук’янова. Основна мета засновників — допомогти людям зручно знаходити для себе викладачів, а тим своєю чергою — нових учнів.

 

 

      Однак перетворитись на компанію з мільйонними прибутками, на жаль, вдалося не одразу. Спочатку була спроба реалізувати місцевий бізнес для репетиторів з англійської у Києві, наступною сходинкою став проєкт з підготовки до іспитів у Америці, який теж не увінчався успіхом. І лишень згодом світ побачив Preply, платформу, що змогла залучити фахівців і учнів чи не з кожного куточка планети.

      Зараз команда стартапу складається з близько 500 фахівців понад 60 різних національностей і розташовується у власних офісах, що знаходяться у Києві, Барселоні, Нью-Йорку та Лондоні.

 

Онлайн-платформа для вивчення мов

      Єдиний продукт, над яким працює компанія — платформа для пошуку вчителів і проведення  інтерактивних  занять. Вона доступна як у вигляді вебсайт, так і застосунку для смартфона. Preply має користувачів аж з понад 180 країн, всіх їх об'єднує бажання вчитися і навчати інших. 

      Освітній вибір дійсно великий: більш ніж 50 мов для вивчення і майже 50 тисяч викладачів, які готові стати вашими наставниками. Хоча знайти репетитора, скажімо, з фортепіано чи математики, теж вдасться без проблем. Відеоконференції відбуваються безпосередньо на платформі чи у таких додатках, як Zoom і Skype.

 

 

Досягнення та перспективи

      У липні минулого року Preply змогли залучити рекордну, як для себе, суму інвестицій — 70 млн доларів. Все заради подальшого стрімкого розвитку стартапу, зокрема і впровадження у продукт штучного інтелекту. Наразі на основі генеративного ШІ вже працює Teaching Assistant — фіча, яка допомагає викладачам створювати персоналізовані уроки й вправи, зосереджуючись на проблемних місцях учня чи конкретних мовних темах. Також поступово впроваджується і помічник Learning Assistant, який в позаурочний час допоможе повторювати матеріал чи вивчати новий.

       Світова слава приносить заслужені прибутки: Preply потрапили у топ-100 найперспективніших стартапів Європи за версією технологічної конференції VivaTech, які можуть стати наступними єдинорогами — компаніями, що оцінюються в понад 1 млрд доларів. Тож таке грандіозне досягнення дійсно можливе вже незабаром. До речі, таке ж успішне майбутнє пророкують і компанії Headway, про яку ми нещодавно розповідали.

 

 

 

Що робить Preply одним з лідерів серед вітчизняних компаній?

      Вміле маніпулювання ІТ-трендами чи вдала бізнес-концепція?

      Засновники Preply не приховують: постійний апгрейд і справді потрібен, однак це зовсім не означає, що технології мають замінити людину. ШІ та машинне навчання лишень мають стати хорошим і зручним помічником в нелегкому процесі навчання.

 

 

      Тож справжній успіх ховається в цінності саморозвитку, у вмінні ділитися власними знаннями й в бажанні здобувати нові — Preply допомагають людям робити це якнайкраще.

 

 

Василина Яблонь

 

Популярні статті

Читати далі