Пам’ятаєш, як минулого літа звідусюди лунала пісня «Я в моменті» і кожен блогер кричав, що потрібно жити в моменті? Не хочеш дізнатися що то таке і звідки взялося? 

 

      Хюґе бере свій початок з данської культури. Чимало людей говорять про те, що це і є та сама таємниця, завдяки якій данці роками поспіль визнаються найщасливішою нацією світу. Цей термін немає аналога в українській мові, але кожен відчував це на собі. …так, я впевнена, і ти також!

 

Коли нам затишно та тепло 


      Згадай те, що ти відчував, коли йшов вранці до школи, навколо кружляли сніжинки, які потім хрустіли під твоїми ногами, а мороз припікав щічки. Коли кожна кімната мерехтіла ліхтариками гірлянд і по телевізору показували «Один вдома».

 

 

Згадай аромат вранішнього повітря і літа у бабусиному селі. Концерти під зоряним небом. Пар гарячого чаю, осіннє листя за вікном, книгу і холодне підвіконня. Прогулянку під спів пташок і запах перших квітів. І обов’язково не забудь про посиденьки з друзями з чашкою гарячого какао і улюбленим фільмом. Я багато міркувала, що саме відчуваю особисто я, коли згадую все це, і на думку приходить лише слово «тепло». Тепер я знаю, ті моменти були надзвичайно hyggelig.

 

Чому такі моменти асоціюються з щастям?

       Ми проживали їх на повну, занурювалися в них з головою, ми були «тут і зараз», проблеми минулого і майбутнього не мали жодних шансів проникнути до нашої голови. У цьому і є мистецтво hygge. Тільки так ми можемо відчути життя. Уяви, що ти дивишся фільм, і раптом занурюєшся у думки. Чи зможеш ти одночасно і сприймати нову інформацію, і щось обмірковувати у своїй голові? З високою ймовірністю, ти навіть не згадаєш сюжет фільму. Теж саме відбувається у випадку з читанням книги, прослуховуванням музики й, на жаль, з нашим життям. Тільки проживаючи свої емоції та почуття, ти можеш бути цілком щасливим.

  • Приймаючи їжу, ти насолоджуєшся нею, тільки якщо зосереджений на смакових відчуттях.
  • Займаючись спортом, ти переконуєшся у ефективності тренувань, якщо кожна клітинка мозку зайнята думками про роботу твоїх м’язів.
  • Свій зв’язок з близькими людьми ти відчуваєш за умови, що проводячи час разом з ними, ти повністю присвячуєш його їм і не відволікаєшся на сторонні речі. Це так працює завжди.

 

 

«Х’южна» література

       Чесно кажучи, хюґе (особлива життєва філософія, спосіб життя) не можна описати просто, бо воно має масштабне значення у людському житті . Для того, щоб зрозуміти це «мистецтво» повністю, треба хіба що прожити років десять у Данії, а ще краще народитися там. Добре описати стиль цього життя важко навіть у цілій книзі, не говорячи вже про одну статтю. Але, очевидно, нам є, чому повчитися у данців.

       Зараз як ніколи згадується настанова Шевченка: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Якщо тобі, як і мені, цікаво дізнатися таємницю данського щастя, то пропоную ознайомитися з наступним переліком літератури, який комплексно може допомогти розібратися у цій темі.

  • Мік Вікінг «Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи»
  • Гелен Расселл «Хюґе, або Затишне щастя по-данськи…»
  • Малин Рюдаль «Щасливі, як данці»
  • Майкл Бут «Майже ідеальні люди. Вся правда про життя у «Скандинавському раю»»
  • Луїза Томсен Брітс «Мистецтво жити тут і зараз» 

     

 

 Ці книжки не змушують довго обмірковувати кожне слово і читаються вони досить легко, невимушено. Кожен автор пише по-своєму, кожна книга — неповторна, але чим більше читаєш про хюґе, тим більше розумієш, що знайти його в собі й у своєму житті не так важко, треба лише трішки придивитися.

 

Мирного неба, тепла та затишку.

Аліна Тельнова

 

 

 

 

Популярні статті

Читати далі