Спробуємо стати руйнівниками міфів та спростувати найбільші вигадки про осіб-інтровертів.

 

      Психологічні типи описав ще на початку 20-го століття видатний психолог Юнг. Зараз ми часто стикаємося з цими поняттями, хоча нерідко люди використовують їх не розуміючи значення.

 

Звідки люди отримують енергію?

      Зазвичай екстравертами називають активних і енергійних людей, а інтровертами, як противагу їм, боязких і замкнутих. Насправді риси одного психотипу можуть проявлятися в іншого.

      Через властивість людей створювати певні кліше, які спрощують розуміння навколишнього світу, з’явилися стереотипи про інтровертів. Чим частіше говорять про екстраверсію-інтроверсію, тим більше невірних тлумачень з’являється.

      На думку сучасних психологів, екстраверсія та інтроверсія вказують на те, звідки люди отримують енергію. Екстраверти отримують енергію, спілкуючись у великих групах людей, маючи багато друзів замість кількох близьких, тоді як інтроверти отримують енергію, проводячи час наодинці або з меншою групою друзів.

 

Які ж існують популярні міфи про інтровертів?

  1. Інтроверти ненавидять спілкування, на відміну від екстравертів.

      Люди часто думають, що інтроверти антисоціальні, проте це не так. Інтроверти насолоджуються відносинами та спілкуванням; вони просто мають інший рівень толерантності до того, наскільки їм комфортно спілкуватися. Через цей міф з’явилися й інші, наприклад, про відсутність соціальних навичок в інтровертів. Насправді рівень розвитку софт-скілів не залежить від типу особистості. Інтроверти можуть бути й стресостійкими, гарно працювати й в команді, й навіть вести переговори.

  1. Всі інтроверти сором’язливі.

      Доволі популярний стереотип, який активно використовується у фільмах або літературі. Взагалі, екстраверти також можуть бути сором’язливими, особливо з незнайомими людьми або з тими, до яких у них сильні почуття. При цьому інтроверт може легко йти на контакт з новою людиною або спілкуватися у компанії.

  1. Екстраверти більш впевнені у собі

     Впевненість — це знати, що найкраще для вас і з ким ви хочете проводити час. Це не те що у вас є більше друзів або ви любите багато говорити. Тому те, чи є людина інтровертом, чи екстравертом, не впливає на її впевненість, доки вона робить те, що приносить їй задоволення.

        4. Інтроверти не є успішними лідерами

      Барак Обама, Нельсон Мандела, Білл Гейтс, Марк Цукерберг — інтроверти, які є видатними лідерами. Дослідження показують, що немає зв’язку між лідерськими якостями, ораторським мистецтвом, умілим менеджментом та темпераментом. Більш того, багатьом інтровертам подобається ролі керівника.

  1. Інтроверт = геній

      Гарна самореклама від інтровертів, проте все ж таки це не є 100% правдою. Звісно, ми чули історії про те, як люди-відлюдники сиділи та писали картини, книги, робили неймовірні винаходи тощо. Але оскільки ці історії цікавіші — тому про них і говорять, тим паче не все є правдою. Ну і, крім того, закритість і відлюдництво не пов’язані з інтроверсією. Без міцного союзу між інтровертами та екстравертами, можливо, багато речей світ би не побачив.

 

      Ми з вами обговорили відомі, хоча й не всі, стереотипи про інтровертів. На жаль, суспільство має ще багато кліше як про інтровертів, так і екстравертів. Тому слід уникати їх, поповнюючи власні знання та розширюючи кругозір.

 

Максим Мороз

 

 

 

Популярні статті

Читати далі